Σάββατο 2 Απριλίου 2011

Επιμορφωτική διάλεξη στα Γιαννιτσά με θέμα "Σχέσεις: Επιλογή ή Ανάγκη"

Το Κέντρο Πρόληψης «‘Όραμα» σε συνεργασία με τη Δημοτική Επιχείρηση Πολιτισμού και Αλληλεγγύης Γιαννιτσών διοργανώνουν και σας προσκαλούν στην 2η διάλεξη με θέμα: «Σχέσεις: Επιλογή ή Ανάγκη» στα Γιαννιτσά. Στην ομιλία θα γίνει μια προσπάθεια διερεύνησης κατά πόσο η σύναψη μιας ερωτικής σχέσης αποτελεί επιλογή ή ανάγκη ενός ατόμου, ποιες ασυνείδητες ανάγκες υποκρύπτονται, οι δυσκολίες που αναφύονται στην διατήρηση της, το τέλος μιας σχέσης ως αρχή για την ψυχικ

ή αυτονόμηση του ατόμου καθώς και άλλες ενδιαφέρουσες πτυχές. Ομιλητής θα είναι...

...ο κ. Λάζαρος Σιάντσης – Κλινικός Ψυχολόγος, επιστημονικά υπεύθυνος του Κ. Π΄ Όραμα τη Δευτέρα 4 Απριλίου 2011 και ώρα 19:00 - 21:00 στο Δημαρχείο Γιαννιτσών στην αίθουσα Δημοτικού Συμβουλίου.

Για περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να επικοινωνήσετε στο 23810-51174.

Στους συμμετέχοντες θα δοθούν βεβαιώσεις.


Ο επιστημονικά υπεύθυνος του Κ.Π
Λάζαρος Σιάντσης
Κλινικός Ψυχολόγος - Ψυχοθεραπευτής

2 Απριλίου "Παγκόσμια Ημέρα Αυτισμού". Δελτίο τύπου Κ.Ε.Κ.Υ.Κ. ΑμεΑ Ν. ΠΕΛΛΑΣ


Το Κ.Ε.Κ.Υ.Κ. ΑμεΑ Ν. ΠΕΛΛΑΣ με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Αυτισμού που καθιερώθηκε με απόφαση της γενικής συνέλευσης του ΟΗΕ να γιορτάζεται κάθε χρόνο στις 2 Απριλίου, αποστέλλει Δελτίο Τύπου με σκοπό την ενημέρωση της τοπικής κοινωνίας για τον αυτισμό. Ο αυτισμός είναι μια πολύπλοκη νεύρο-ψυχιατρική διαταραχή, που εμποδίζει την ομαλή ανάπτυξη του ανθρώπου και απομονώνει τον πάσχοντα από τον υπόλοιπο κόσμο. Εκδηλώνεται πριν από την ηλικία των 3 ετών και διαρκεί για όλη τη ζωή. Εμφανίζεται πολύ πιο συχνά στα αγόρια, σε μια αναλογία 3-4 αγόρια προς 1 κορίτσι. Υπολογίζεται ότι...

...535.000 άνθρωποι σ' όλο τον κόσμο πάσχουν από αυτισμό.

Παρακάτω παραθέτουμε βασικές πληροφορίες για τον αυτισμό:

1. Ο αυτισμός είναι μια ισόβια αναπτυξιακή διαταραχή, μια αναπηρία που εμποδίζει τα άτομα να κατανοούν σωστά όσα βλέπουν, ακούν και γενικά αισθάνονται.

2. Οι αυτιστικοί αντιμετωπίζουν σοβαρά προβλήματα στις κοινωνικές σχέσεις, την επικοινωνία και τη συμπεριφορά τους.

3. Ο αυτισμός είναι μια από τις πιο δυσνόητες και αινιγματικές καταστάσεις. Μέχρι σήμερα, δεν έχει βρεθεί θεραπεία για τον αυτισμό.

4. Τι προκαλεί τον αυτισμό; Ο αυτισμός είναι μία εκ γενετής διαταραχή του εγκεφάλου, που επηρεάζει τον τρόπο που ο εγκέφαλος χρησιμοποιεί τις πληροφορίες. Η αιτία εξακολουθεί να παραμένει άγνωστη.

5. Δεν είναι υπαίτιοι οι γονείς που το παιδί τους έχει αυτισμό. Οι ερευνητές συμφωνούν ότι ο αυτισμός φαίνεται να προκαλείται από κάποιο φυσικό πρόβλημα στον εγκέφαλο.

6. Ποιο είναι το πιο κοινό πρόβλημα στον αυτισμό; Τα άτομα με αυτισμό έχουν εξαιρετική δυσκολία στην εκμάθηση γλώσσας και την ανάπτυξη κοινωνικών δεξιοτήτων και τις διαπροσωπικές σχέσεις με άλλους ανθρώπους.

7. Πόσο συχνός είναι ο αυτισμός; Ο αυτισμός είναι μία από τις μείζονες αναπτυξιακές διαταραχές. Παρουσιάζεται σε ένα με δύο παιδιά σε κάθε χίλια που γεννιούνται.

8. Ποιους προσβάλλει ο αυτισμός; Ο αυτισμός παρουσιάζεται σε όλο τον κόσμο, σε όλες τις φυλές, τις εθνικότητες και τις κοινωνικές τάξεις. Τέσσερα στα πέντε άτομα με αυτισμό είναι αγόρια.

9. Πώς επηρεάζει ο αυτισμός την συμπεριφορά; Εκτός από τα σοβαρά προβλήματα στη γλώσσα και τις κοινωνικές σχέσεις, τα άτομα με αυτισμό βιώνουν συχνά μια τρομερή υπερκινητικότητα ή ασυνήθιστη παθητικότητα στις καθημερινές τους δραστηριότητες, καθώς επίσης και στις σχέσεις τους με τους γονείς τους, τα μέλη της οικογένειας και τα άλλα άτομα.

10. Πόσο σοβαρά είναι τα προβλήματα συμπεριφοράς στα άτομα με αυτισμό; Στον αυτισμό, τα προβλήματα συμπεριφοράς κυμαίνονται από πολύ σοβαρά έως πολύ ελαφριάς μορφής. Τα σοβαρά προβλήματα συμπεριφοράς εκδηλώνονται με τη μορφή πολύ ασυνήθιστης, επιθετικής και, σε κάποιες περιπτώσεις, ακόμα και αυτοκαταστροφικής συμπεριφοράς. Αυτοί οι τρόποι συμπεριφοράς μπορεί να είναι επίμονοι και πολύ δύσκολο να αλλάξουν.

11. Παρουσιάζεται ο αυτισμός σε συνδυασμό με άλλες αναπηρίες; Ο αυτισμός μπορεί να υπάρχει μόνος του ή σε συνδυασμό με άλλες αναπτυξιακές διαταραχές, όπως νοητική καθυστέρηση, δυσκολίες στη μάθηση, επιληψία, κώφωση, τύφλωση, κ.α..

12. Ποια είναι η διαφορά του αυτισμού από τη νοητική καθυστέρηση; Τα περισσότερα παιδιά με νοητική καθυστέρηση (νοητική υστέρηση) αναπτύσσουν ικανότητες με έναν ομοιογενή ρυθμό μάθησης, παρόλο που είναι πιο αργός από εκείνον των παιδιών της ίδιας ηλικίας. Τα άτομα με αυτισμό παρουσιάζουν αποκλειστικά ανομοιογενή εξέλιξη ικανοτήτων. Τείνουν να έχουν ελλείψεις σε συγκεκριμένους τομείς, με πιο κοινή την δυσκολία τους να επικοινωνήσουν και να συνδεθούν με τους άλλους, ενώ συχνά αναπτύσσουν πολύ μεγαλύτερες ικανότητες σε κάποιους άλλους τομείς, π.χ. μνήμη.

13. Μπορούν να βοηθηθούν τα άτομα με αυτισμό; Ναι, ο αυτισμός μπορεί να αντιμετωπιστεί. Τα άτομα με αυτισμό μπορούν να μάθουν να λειτουργούν στο σπίτι και στην κοινότητα. Κάποια μπορούν να μάθουν να ζουν μια σχεδόν φυσιολογική ζωή.

"Μαζί, ας διασχίσουμε τον δρόμο προς μια πιο οργανωμένη φροντίδα προς αυτά τα άτομα χωρίς αποκλεισμούς."


Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΟΥ Κ.Ε.Κ.Υ.Κ. Α .με Α .
ΜΟΥΣΜΟΥΤΗΣ Δ. ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ

Επίσκεψη ΕΠΑ.Λ Αριδαίας στον Λουδία


Το Κέντρο Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης στα Γιαννιτσά επισκέφθηκε το Εσπερινό ΕΠΑ.Λ Αριδαίας. Παρακολούθησε αλλά και συμμετείχε στην παρουσίαση του εκπαιδευτικού προγράμματος «Λουδίας το ποτάμι μας: ποτάμι ή αποστραγγιστικό Κανάλι». Στη διάρκεια του προγράμματος οι ενήλικες μαθητές/τριες, αλλά και οι συνοδοί εκπαιδευτικοί ενημερώθηκαν για...

...την γεωμορφολογική εξέλιξη της περιοχής γύρω από τον Λουδία, για το υδρογραφικό δίκτυο, τον κύκλο του νερού και συμμετείχαν σε βιωματικού χαρακτήρα δραστηριότητες (χημικές μετρήσεις, παρατήρηση πανίδας και χλωρίδας).

Η σχολική κοινότητα ευχαριστεί την υπεύθυνη του ΚΠΕ κα Βυρώζη Βασ., καθώς και τον αναπλ. Υπεύθυνο κο Σουκιούρογλο Γιάν., για την παρουσίαση του προγράμματος και την φιλοξενία. Επίσης ευχαριστεί τον Δήμο Αλμωπίας για την παραχώρηση του Λεωφορείου.


Ο Διευθυντής
Στ. Όρλης
ΠΕ12 -Μηχ/γος – Μηχ/κός

Αλλαγές συγχωνεύσεων στα δημόσια νοσοκομεία


Συνεργασίες μεταξύ νοσοκομείων, κοινοί διοικητές για δύο-τρία νοσοκομεία ή κοινή διοίκηση, συγχώνευση μονάδων στο εσωτερικό των νοσοκομείων είναι μερικές από τις μορφές συγχωνεύσεων των δημόσιων νοσηλευτικών μονάδων της χώρας, που παρουσίασε χθες ο υπουργός Υγείας Α. Λοβέρδος, κατά την έναρξη του διαλόγου.
Οι μορφές συγχωνεύσεων που παρουσίασε ο υπουργός είναι πέντε:

1. Κοινός διοικητής: Θα μπορεί για δύο-τρία νοσοκομεία ο διοικητής να είναι κοινός.

2. Κοινή διοίκηση: Μπορεί οι διοικητές να είναι διαφορετικοί αλλά οι νοσηλευτικές μονάδες να έχουν κοινές υπηρεσίες, π.χ καθαριότητας, προμηθειών, σίτισης κ.ά.

3. Συγχώνευση μονάδων στο εσωτερικό των νοσοκομείων.

4. Συνεργασίες μεταξύ νοσοκομείων, με ανταλλαγή μονάδων και προσωπικού.

5. Μετατροπή μικρών νοσοκομείων σε μονάδες πλήρους εξειδίκευσης, πρωτοβάθμιας περίθαλψης και αποκατάστασης χρόνιων περιστατικών.

Σε μια χώρα που «οι δαπάνες για την υγεία, δημόσιες και ιδιωτικές, είναι κοντά στο μέσο όρο των προηγμένων χωρών και σε ορισμένους τομείς η σπατάλη πόρων είναι τεράστια, που παρά τις υψηλές δαπάνες το επίπεδο ικανοποίησης από τις υπηρεσίες υγείας είναι χαμηλό, η ανάγκη για αναδιάταξη των δυνάμεων του συστήματος υγείας είναι φανερή», είπε ο υπουργός Υγείας. Θεώρησε ότι «υπάρχει υπερπληθώρα γιατρών και νοσοκομειακών κλινών, οι γιατροί είναι ανισομερώς κατανεμημένοι στο σύνολο της χώρας αλλά και στρεβλά κατανεμημένοι ως προς τις ιατρικές ειδικότητες, οι δε κλίνες εμφανίζουν μία παράλογη ανισοκατανομή». Εκανε λόγο και για «σοβαρή έλλειψη νοσηλευτικού προσωπικού αλλά και ανισοκατανομή του υπάρχοντος νοσηλευτικού, τεχνολογικού και παραϊατρικού προσωπικού των νοσοκομείων».

Το Εθνικό Σύστημα Υγείας, πρόσθεσε, που μετρά 28 χρόνια από τη θεσμοθέτησή του, έχει αγγίξει τα όριά του πάνω από μία εικοσαετία τώρα. «Κοστίζει πολύ και δεν προσφέρει τις ανάλογες υπηρεσίες». Χρειάζεται «νέα κατανομή και βέλτιστη αξιοποίηση του ανθρώπινου δυναμικού, των υποδομών και των πόρων του δημόσιου συστήματος υγείας, με στόχο τη βελτίωση των υπηρεσιών, τη μείωση των ανισοτήτων και την ικανοποίηση των κοινωνικών αναγκών».

Ο διάλογος θα διαρκέσει τρεις μήνες. Στο πλαίσιό του θα γίνουν συσκέψεις ανά περιφέρεια και περιοχή, με πρώτη της Αθήνας, τη Μεγάλη Εβδομάδα. Απόψεις θα κατατεθούν από όλους τους ενδιαφερόμενους εμπλεκόμενους φορείς, είπε ο υπουργός, ο οποίος κάλεσε να συνεισφέρουν με σκέψεις και προτάσεις όλες τις νοσηλευτικές μονάδες της χώρας.

Συγκεκριμένες προτάσεις θα προκύπτουν από την ανά περιφέρεια, περιοχή ή νομό της χώρας συζήτηση, οι οποίες στη συνέχεια θα συστηματοποιούνται ανά υγειονομική περιφέρεια. Οι αποφάσεις που θα λάβει ο υπουργός Υγείας, με πρώτη την 1η Ιουλίου, θα κατατεθούν στη Βουλή, η οποία θα έχει τον τελικό λόγο.

Στον «προσχηματικό, με προειλημμένες αποφάσεις», όπως τον χαρακτηρίζει, διάλογο για τις συγχωνεύσεις δεν συμμετείχε η Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργαζομένων Δημοσίων Νοσοκομείων (ΠΟΕΔΗΝ). *

Πηγή www.enet.gr

Παρασκευή 1 Απριλίου 2011

6ος Διεθνής Μαραθώνιος «Μέγας Αλέξανδρος


Ο 6ος Διεθνής Μαραθώνιος «Μέγας Αλέξανδρος», θα πραγματοποιηθεί την Κυριακή 10 Απριλίου, με τη συμμετοχή δρομέων από όλο τον κόσμο. Η εκκίνηση της κλασσικής διαδρομής των 42.195μ, θα γίνει στην Πέλλα, από το άγαλμα του Μεγάλου Αλεξάνδρου, στις 8.30 π.μ. και θα πραγματοποιηθούν και δρόμοι 5.000μ (Μοναστηρίου–Θεσσαλονίκη), 10.000μ (Αμπελόκηποι–Θεσσαλονίκη), καθώς και δρόμος 1.000μ (πλ. Αριστοτέλους–Θεσσαλονίκη) για μαθητές Δημοτικών Σχολείων και Κοινωνικής Προσφοράς. Ο Δήμος Πέλλας...

...σε συνεργασία με την Ομάδα Μαραθωνίου Γιαννιτσών, συμμετέχει ενεργά και παρέχει την υλικοτεχνική υποδομή αλλά και το αναγκαίο έμψυχο δυναμικό, με στόχο την άριστη λειτουργία της διοργάνωσης που θα μεταδοθεί από την ΕΤ3 και από Διεθνή ΜΜΕ.

Παράλληλα με τον Μαραθώνιο της Κυριακής, θα πραγματοποιηθούν σημαντικές πολιτιστικές εκδηλώσεις στη Θεσσαλονίκη.

Για πληροφορίες μπορείτε να απευθυνθείτε στην ιστοσελίδα του Μαραθωνίου www.atgm.gr


ΔΡΟΜΟΣ ΠΕΛΛΑΣ 1.000μ

Ο Δήμος Πέλλας, διοργανώνει δρόμο 1.000 μ. για παιδιά Δημοτικών σχολείων, που θα πραγματοποιηθεί στον χώρο εκκίνησης του Μαραθωνίου στην Πέλλα, στις 8.40 π.μ., αμέσως μετά την εκκίνηση της κλασσικής διαδρομής των 42.195μ.

Στα παιδιά θα δοθούν αναμνηστικά μπλουζάκια και διπλώματα συμμετοχής.

Πληροφορίες – εγγραφές: Γραφείο Αθλητισμού Δήμου Πέλλας Γιαννιτσά τηλ 2382 3 50809, κα Δώρα Συλλέκτη Πέλλα τηλ 2382 3 51770, κα Θεοδώρα Τζάκρη.

Το πρόγραμμα αγώνων & διαιτητών της ΕΠΣ Πέλλας του Σαββατοκύριακου


Την «Αριστερά της συμπόρευσης» παρουσίασε ο Κουβέλης


Του θωμά Τσάτση

Την ταυτότητα του κόμματος της Δημοκρατικής Αριστεράς παρουσίασε ο Φώτης Κουβέλης στην ομιλία του στην έναρξη του πρώτου συνεδρίου χθες το βράδυ στο Cine Κεραμεικός.
Παρουσία του πρωθυπουργού Γιώργου Παπανδρέου, που εκπροσωπούσε το ΠΑΣΟΚ, ο Φώτης Κουβέλης αναφέρθηκε στην οικονομική κρίση, την παρουσία του ΔΝΤ στην Ελλάδα και «στα δυσβάσταχτα και άδικα βάρη στις πλάτες των πλατιών λαϊκών στρωμάτων, με αποσαθρωμένα τα εργασιακά δικαιώματα».

Και μίλησε για την Αριστερά που «δεν μπορεί παρά να είναι και η ίδια ανοιχτή, ευρύχωρη, πολυφωνική, για να μπορούν σε ένα συμμετοχικά διαμορφούμενο πλαίσιο να εκφράζονται και να συμπορεύονται όσο το δυνατό ευρύτερες δημοκρατικές, σοσιαλιστικές και οικολογικές δυνάμεις, καθώς και δημοκρατικοί και προοδευτικοί πολίτες που αναζητούν σήμερα κοινωνικές και πολιτικές διεξόδους».

Μίλησε ο πρόεδρος του νέου κόμματος και για τα «δεν» της Δημοκρατικής Αριστεράς. Οπως είπε «θέλουμε μια Αριστερά ρηξικέλευθη και τολμηρή που δεν θα βολεύεται στα εύκολα και γι' αυτό δεν θα κάνει καμία παραχώρηση ούτε στον αριστερότροπο λαϊκισμό ούτε στο μυωπικό αριστερισμό, δεν θα θεωρεί άκριτα ως δίκαιο αίτημα την υπεράσπιση κάθε κεκτημένου και δεν θα χαϊδεύει συντεχνίες στο όνομα μικροκομματικών σκοπιμοτήτων. Μια Αριστερά που δεν θα αναλώνεται σε ανέξοδο και γι' αυτό αδιέξοδο και συντηρητικό επί της ουσίας καταγγελτισμό, αδιαφορώντας για το παρόν και το μέλλον των πολιτών και του τόπου».

Μιλώντας για την οικονομική κρίση, επανέφερε την πρόταση για έκδοση ευρωομόλογου. «Η πρόταση για τη δημιουργία ενός Πανευρωπαϊκού Οργανισμού Διαχείρισης Χρέους, ο οποίος θα αναλαμβάνει να εκδίδει κρατικά ομόλογα εκ μέρους των χωρών-μελών της Ευρωζώνης» αποτελεί, όπως, είπε «γόνιμη ιδέα».

Ο Φώτης Κουβέλης αναφερόμενος στην κρίση είπε ότι το ξεπέρασμά της θα κριθεί σε τρία μέτωπα:

* Στην αποφυγή της χρεοκοπίας του Δημοσίου και της κατάρρευσης της οικονομίας,

* Στην ανατροπή της σημερινής άδικης κατανομής των βαρών σε βάρος των αδύνατων στρωμάτων.

* Στην υλοποίηση μιας αναπτυξιακής πορείας που θα προωθεί την επιχειρηματικότητα.

Πηγή www.enet.gr

ΠΑΟΚ – Επέστρεψε ο Κοντρέρας, πρόβλημα με Σαβίνι


Στις προπονήσεις του ΠΑΟΚ επέστρεψε ο Πάμπλο Κοντρέρας από την Πέμπτη, καθώς ολοκλήρωσε τις υποχρεώσεις του με την εθνική Χιλής. Ο αμυντικός του δικεφάλου, όμως, ήταν κουρασμένος από αγώνες και ταξίδια και ακολούθησε ειδικό πρόγραμμα, αλλά από την Παρασκευή –εκτός απροόπτου- θα ενσωματωθεί με τους υπόλοιπους. Αποχώρησε από την προπόνηση ο Σαβίνι(φώτο).
τα υπόλοιπα νέα, δυστυχώς για τον Χάβο, δεν υπήρξε κάποια εξέλιξη στο θέμα του Βιεϊρίνια. Ο Πορτογάλος μεσοεπιθετικός ακολούθησε για ακόμα μία ημέρα ατομικό πρόγραμμα και πλέον οι πιθανότητες συμμετοχής του στο παιχνίδι με τη Λάρισα είναι μηδαμινές.

Αντίθετα, όμως, για ακόμα μία φορά προπονήθηκε κανονικά ο Ίβιτς, έχοντας ξεπεράσει πλήρως τον τραυματισμό του και αυτό θέτει το δίλημμα στον Χάβο για το εάν θα τον χρησιμοποιήσει την Κυριακή ή όχι. Η συμμετοχή του Σέρβου μεσοεπιθετικού θα αλλάξει και το σχήμα σε 4-2-3-1, αλλιώς θα προτιμηθεί το 4-4-2 με τους Μουσλίμοβιτς και Σαλπιγγίδη στην επίθεση.

Εν τω μεταξύ, πρόβλημα προκύπτει στην άμυνα, αφού ο Σαβίνι αποχώρησε με πρόβλημα στον οπίσθιο μηριαίο. Την Παρασκευή θα ξαναδοκιμάσει να προπονηθεί και αν δεν τα καταφέρει, τότε ο Χάβος θα πρέπει να αλλάξει τα πλάνα του, αφού υπολόγιζε για βασικό τον Ιταλό αμυντικό.

Ατομικό έκανε για δεύτερη συνεχόμενη ημέρα ο Κρέσιτς λόγω ίωσης. Η επόμενη προπόνηση είναι προγραμματισμένη για το απόγευμα της Παρασκευής (17:00).

Eν τω μεταξύ, παραμένει το δίλημμα Βιτόλο ή Γκαρσία δίπλα στον Αρίας για τον Χάβο, με τον Έλληνα τεχνικό αυτή τη φορά, στην προπόνηση της Πέμπτης να χρησιμοποιεί τον Ισπανό μέσο.

Σαμαράς: "Κύριε Παπανδρέου, σε εσάς βλέπω ήδη τον προηγούμενο πρωθυπουργό"


Φωτιές άναψε μία διατύπωση του Αντώνη Σαμαρά κατά τη διάρκεια κοινοβουλευτικής συζήτησης σχετικά με την ακρίβεια.«Βλέπω σε σας ήδη τον προηγούμενο πρωθυπουργό» σχολίασε ο αρχηγός της ΝΔ απαντώντας στον Γιώργο Παπανδρέου.
"Για σας, όλα λοιπόν πάνε καλά, κ. Παπανδρέου. Και νέες θέσεις εργασίας δημιουργούνται και οι τιμές πέφτουν… Μ' αυτά που άκουσα, κύριε Παπανδρέου, είπαμε: να την τιμήσετε την Πρωταπριλιά! Αλλά όχι κι έτσι…Εν πάση περιπτώσει, χρόνια σας πολλά για την ημέρα. Αλλά είπατε για τον προηγούμενο πρωθυπουργό! Εγώ σε εσάς βλέπω ήδη τον προηγούμενο πρωθυπουργό. Έχετε χάσει επαφή με την πραγματικότητα, κ. Παπανδρέου", απάντησε ο πρόεδρος της ΝΔ δημιουργώντας έτσι με τη διατύπωσή του την απορία εάν η απώλεια επαφής με την πραγματικότητα συνιστούσε πολιτικό σύμπτωμα του προκατόχου του στη Νέα Δημοκρατία και πρώην πρωθυπουργού.

Μιχελάκης: Ατυχής η τοποθέτηση Σαμαρά περί «προηγούμενου πρωθυπουργού»
«Ατυχή» χαρακτηρίζει ο εκπρόσωπος Τύπου της ΝΔ, Γιάννης Μιχελάκης, την τοποθέτηση του προέδρου του κόμματος, Αντώνη Σαμαρά.
Ο εκπρόσωπος του κόμματος ανέφερε ότι «ήταν μια ατυχής διατύπωση που προκάλεσε αναστάτωση στην Κοινοβουλευτική Ομάδα της ΝΔ».

Παραιτήθηκε ο πρόεδρος του ΟΠΑΠ


Αλλαγές στην ηγεσία του ΟΠΑΠ. Την παραίτησή του υπέβαλε ο πρόεδρος του Οργανισμού, Χάρης Σταματόπουλος(φώτο), όπως μετέδωσε το «Ρόιτερς», το μεσημέρι της Παρασκευής.

Το ειδησεογραφικό πρακτορείο μάλιστα προσθέτει ότι καθήκοντα προέδρου θα ασκεί προσωρινά ο μέχρι σήμερα διευθύνων σύμβουλος του ΟΠΑΠ, Γιάννης Σπανουδάκης.

Η «καραμπόλα» μετακινήσεων φέρνει δυναμικά στο προσκήνιο τον κ. Γανωτή, ο οποίος από νομικός σύμβουλος της εταιρίας, καταλαμβάνει τη θέση του διευθύνοντα συμβούλου, που κατείχε ο κ. Σπανουδάκης.

Όσο για τον Χάρη Σταματόπουλο, όχι μόνο δεν έμεινε χωρίς δουλειά, αλλά, αναβαθμίζεται, καθώς, μετακομίζει στο διοικητικό συμβούλιο της Τράπεζας της Ελλάδας.

Ανδρέας Μορφόπουλος

Πηγή www.sport-fm.gr

Economist: «Η Ελλάδα, η Πορτογαλία και η Ιρλανδία έχουν χρεοκοπήσει. Ας το παραδεχθούν»

Της Νατάσα Καντζάβελου, Λονδίνο

"Η Ελλάδα, η Πορτογαλία και η Ιρλανδία έχουν χρεοκοπήσει. Ας το παραδεχθούν". Το οικονομικό περιοδικό Economist επισημαίνει ότι οι τρεις χώρες πρέπει να προχωρήσουν σε αναδιάρθρωση των χρεών τους τώρα. Υπογραμμίζει ότι η συνεχής αναβλητικότητα του πυρήνα να καθυστερεί την άμεση επίλυση της κρίσης χρέους στην περιφέρεια επιφυλάσσει μεγαλύτερους κινδύνους και επισημαίνει ότι η Ελλάδα, η Πορτογαλία και η Ιρλανδία πρέπει να πιέσουν οι ίδιες προς αυτή την κατεύθυνση. Το Economist τονίζει το ενδεχόμενο να βρεθεί διέξοδος στο πρόβλημα με συνεργασία του ΔΝΤ.

Οι οικονομίες τόσο της Ελλάδας όσο και της Ιρλανδίας, συρρικνώνονται ταχύτερα από το αναμενόμενο, και οι αποδόσεις των ομολόγων, σε ποσοστό περίπου 13% για την Ελλάδα και πάνω από 10% για την Ιρλανδία, παραμένουν πεισματικά υψηλές. Οι επενδυτές προφανώς δεν πιστεύουν ότι η οικονομική διάσωση θα λειτουργήσει . Κι έχουν δίκιο. Αυτές οι οικονομίες δεν είναι σε βιώσιμη πορεία. Ο Economist αναγνωρίζει την μεγάλη προσπάθεια που καταβάλλουν οι κυβερνήσεις της Ελλάδας και της Ιρλανδίας, έχοντας προχωρήσει σε ηρωικές περικοπές στον προϋπολογισμό. Η Ελλάδα προσπαθεί σκληρά για να ελευθερώσει την άκαμπτη οικονομίας της. Η Πορτογαλία δεν δέχτηκε τους ασφυκτικούς όρους λιτότητας, αλλά η σύσφιγξη της δημοσιονομικής πολιτικής της είναι τολμηρή. Στις τρεις περιπτώσεις, οι προοπτικές περιορίζονται σε μεγάλο βαθμό, λόγω των λαθών που έγιναν στις Βρυξέλλες, στη Φρανκφούρτη και στο Βερολίνο.

Το άρθρο αναφέρεται στην αυταπάτη της Άνγκελα Μέρκελ για τη Σύνοδο Κορυφής της 25ης και 26ης Μαρτίου ως "ένα βήμα μπροστά" για την επίλυση της κρίσης χρέους στην ευρωζώνη, καθώς η κατάληξή της έμοιαζε περισσότερο με μοιρολόι, ενώ η λέξη αποτυχία αποτελεί πιο ακριβής χαρακτηρισμός. Η σύνοδος των Βρυξελλών συνέβαλε στο ελάχιστο για την Ελλάδα, την Ιρλανδία και την Πορτογαλία. Η κατάστασή τους επιδεινώνεται και οι ηγέτες της Ευρώπης φέρουν το μεγαλύτερο μέρος της ευθύνης. Κατόπιν επιμονής της ΕΕ, τα περιφερειακά κράτη πρέπει να μειώσουν δραστικά τα ελλείμματα του προϋπολογισμού τους, ανεξάρτητα από τις συνέπειες στην ανάπτυξη. Αλλά η λιτότητα δημιουργεί τεράστια χρέη που αναμένονται να κορυφωθούν στο 160% του ΑΕΠ για την Ελλάδα, 125% για την Ιρλανδία και το 100% για την Πορτογαλία. Οι αποδόσεις των ομολόγων παραμείνουν υψηλές και το αποτέλεσμα μία συνεχής κάθοδο.

Πηγή www.newscode.gr

Ο ήλιος της Βεργίνας σώζει την παρτίδα στη Χάγη


Της Αγγελικής Σπανού

Η αποκάλυψη ότι πανεπιστήμιο της ΠΓΔΜ χορηγεί πτυχία, στα οποία εικονίζεται ο ήλιος της Βεργίνας, ενισχύει την επιχειρηματολογία της ελληνικής πλευράς ενώπιον του Διεθνούς Δικαστηρίου της Χάγης, με βάση την οποία η παραβίαση της Ενδιάμεσης Συμφωνίας από τα Σκόπια είναι ευθεία και διαρκής.
Δύο ημέρες πριν από την ολοκλήρωση της ακροαματικής διαδικασίας (χθες πραγματοποιήθηκε η δευτερολογία των εκπροσώπων της ΠΓΔΜ και την Τετάρτη θα δευτερολογήσει η ελληνική πλευρά) έγινε γνωστό ότι οι τελειόφοιτοι του κρατικού πανεπιστημίου του Στιπ (πόλης στο κεντρικό τμήμα της ΠΓΔΜ) παίρνουν πτυχίο με αποτυπωμένο το ελληνικό σύμβολο, το οποίο η γειτονική χώρα έχει δεσμευτεί να μη χρησιμοποιεί, υποχρεώθηκε μάλιστα να το αφαιρέσει από τη σημαία της το 1994.
Το γεγονός ότι η αποκάλυψη έγινε από μέσο ενημέρωσης των Σκοπίων, τον τηλεοπτικό σταθμό Α1, προκάλεσε ιδιαίτερη αίσθηση και αποτέλεσε δυσάρεστο αιφνιδιασμό για τον πρωθυπουργό των Σκοπίων Ν. Γκρούεφσσκι, ο οποίος δήλωσε άγνοια για το θέμα και παρέπεμψε στις πανεπιστημιακές αρχές. Το συγκεκριμένο κανάλι ανήκει στα αντιπολιτευόμενα ΜΜΕ, τα οποία δέχθηκαν ισχυρότατες πιέσεις από την κυβέρνηση Γκρούεφσκι (πάγωμα τραπεζικών λογαριασμών του ιδιοκτήτη τους και όχι μόνο), με αποτέλεσμα να υπάρξουν εντονότατες αντιδράσεις από τις Βρυξέλλες και κυρίως από την Ουάσιγκτον.
Το ρεπορτάζ που μεταδόθηκε από τον σταθμό Α1 ανέφερε ότι ο ήλιος της Βεργίνας μπορεί να επηρεάσει την προσφυγή της ΠΓΔΜ κατά της Ελλάδας στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης, η οποία εισέρχεται στην τελική φάση της.
Μετά τη λήξη της ακροαματικής διαδικασίας, την Τετάρτη, η Αθήνα θα αναμένει την ετυμηγορία του ΔΔΧ τον Οκτώβριο και μέχρι τότε δεν εκφράζει ούτε αισιοδοξία ούτε απαισιοδοξία, αλλά μόνο επισημαίνει τον στέρεο χαρακτήρα των ελληνικών επιχειρημάτων.

Αξονας Σκοπίων - Άγκυρας
Χείρα βοηθείας έτεινε προς τον Ν. Γκρούεφσκι ο τούρκος υπουργός Επικρατείας Εγκεμέν Μπαγίς, ο οποίος ολοκλήρωσε χθες τριήμερη επίσκεψη στα Σκόπια. Η παρουσία του στην ΠΓΔΜ, οι συναντήσεις και οι δηλώσεις του, ειδικά για το θέμα του ονόματος, έτυχαν ευρείας προβολής από τα ΜΜΕ, κυρίως τα φιλοκυβερνητικά, που τόνισαν τις αναφορές Μπαγίς στο «κοινό ευρωπαϊκό μέλλον» της Τουρκίας και της ΠΓΔΜ «παρά τις αντιευρωπαϊκές παρεμποδίσεις» που οι δύο χώρες υφίστανται από συγκεκριμένο κράτος-μέλος της ΕΕ». Έμφαση δόθηκε και στις διαβεβαιώσεις του ότι τα Σκόπια θα συνεχίσουν να λαμβάνουν την ηθική και υλική στήριξη της Τουρκίας. Ο Εγκμέν Μπαγίς δεν δίστασε να ισχυριστεί ότι «όλος ο κόσμος γνωρίζει πως η χώρα που επισκέπτομαι σήμερα είναι η Μακεδονία».

Ξεκίνησε η ηλεκτρονική υποβολή δηλώσεων στο TAXISNet

Πρεμιέρα έκανε σήμερα η ηλεκτρονική υπηρεσία υποβολής Δηλώσεων Εισοδήματος Φυσικών Προσώπων οικονομικού έτους 2011, στο σύστημα TAXISNet της Γενικής Γραμματείας Πληροφοριακών Συστημάτων.

Σύμφωνα με το υπουργείο Οικονομικών, κατά την πρώτη ώρα λειτουργίας της υπηρεσίας, τη χρησιμοποίησαν για να επιβεβαίωσαν τα στοιχεία τους 538 φορολογούμενοι, ενώ 104 φορολογούμενοι ολοκλήρωσαν τη διαδικασία και υπέβαλλαν την οριστική δήλωσή τους

Η υποβολή των σχετικών δηλώσεων μέσω διαδικτύου είναι υποχρεωτική για επιτηδευματίες και όσους υποβάλουν μέσω λογιστών. Οι πρώτες προθεσμίες υποβολής αρχίζουν να λήγουν από τις 18/4/2011. Την υπηρεσία μπορούν να χρησιμοποιήσουν όλοι οι χρήστες των ηλεκτρονικών υπηρεσιών της ΓΓΠΣ, χωρίς πρόσθετη διαδικασία πιστοποίησης.

Για το οικονομικό έτος 2011 έχουν τεθεί σε εφαρμογή οι ακόλουθες καινοτομίες:

-Συμπλήρωση του εντύπου Ε1 με τα στοιχεία ακινήτων για την κύρια και τις δευτερεύουσες κατοικίες κατόπιν επιλογής του φορολογούμενου από το σύνολο των ακινήτων του, βάσει των δηλώσεων Ε9.

-Συμπλήρωση του εντύπου Ε1 με τα στοιχεία οχημάτων που ήδη υπάρχουν στην Κεντρική Βάση Οχημάτων της Γ.Γ.Π.Σ. μαζί με την αντίστοιχη ετήσια αντικειμενική δαπάνη.

-Εκτύπωση των ειδοποιήσεων για την πληρωμή ή επιστροφή φόρου εισοδήματος μέσω των συμβεβλημένων τραπεζών.

-Ειδοποίηση για ληξιπρόθεσμες οφειλές του υποχρέου και της συζύγου (αν υπάρχουν).

-Εμφάνιση αναλυτικού πίνακα κατανομής στις δαπάνες του Κρατικού Προϋπολογισμού του φόρου που έχει υπολογιστεί.

-Δυνατότητα εκτύπωσης κενών εντύπων Ε1, Ε2 και Ε3 καθώς και των οδηγιών για την συμπλήρωση της Δήλωσης Φ.Π. Οικονομικού Έτους 2011, προκειμένου να διευκολυνθεί η ηλεκτρονική υποβολή.

Πηγή NAFTEMPORIKI.GR

Αλλαγές στα πρόστιμα του Κ.Ο.Κ.

Προσαρμογή των προστίμων στην οικονομική κρίση, σχεδιάζει το υπουργείο Υποδομών. Δείτε για ποιες οδικές παραβάσεις έρχονται μειώσεις. Τι θα ισχύει για τους επαγγελματίες, που χάνουν το δίπλωμά τους
Οι αλλαγές που θα ισχύσουν από το φθινόπωρο του 2011, προβλέπουν και μείωση κατά 50% του χρόνου που αφαιρείται το δίπλωμα οδήγησης, από οδηγούς ταξί και φορτηγών αυτοκινήτων, όταν παραβαίνουν τον Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας.

Καμία μείωση δε προβλέπεται για:

* Παραβίαση ερυθρού σηματοδότη

* Παραβίαση STOP

* Παραβίαση σιδηροδρομικών διαβάσεων

* Επικινδύνους ελιγμούς

* Οδήγηση υπό την επήρεια αλκοόλ

Κατά 30% αναμένεται να μειωθούν τα πρόστιμα που δεν προκαλούν απώλειες ανθρωπίνων ζωών, όπως προτείνει το Εθνικό Συμβούλιο Οδικής Ασφάλειας.

Συγκεκριμένα μειώνονται τα πρόστιμα για:

* Απόρριψη αντικειμένων από 400 ευρώ σε 280

* Παραβίαση ωραρίου τροφοδοσίας από 400 ευρώ σε 280

* Έλλειψη μέτρων παθητικής ασφάλειας από 700 ευρώ σε 490

Αύξηση των προστίμων κατά 50% προωθείται για:

* Αυτοσχέδιους αγώνες από 700 ευρώ σε 1050 ευρώ

* Διπλοπαρκάρισμα από 40 ευρώ σε 60 ευρώ

* Στάθμευση σε ράμπα από 150 ευρώ σε 300 ευρώ

* Στάθμευση σε πεζοδρόμιο από 80 ευρώ σε 160 ευρώ

* Παρεμπόδιση κυκλοφορίας τραμ από 50 ευρώ σε 300 ευρώ

Δημοσκόπηση της Metron Analysis ρίχνει στο 43% ΠΑΣΟΚ και ΝΔ μαζί


Ενώ η διαφορά ΠΑΣΟΚ - ΝΔ βρίσκεται στο 3,1% σύμφωνα με τις τριμηνιαίες τάσεις της Metron Analysis , δημοσκόπησης που αναμένεται να δει σήμερα το φως της δημοσιότητας, το σημαντικότερο είναι ότι το άθροισμα των ποσοστών ΠΑΣΟΚ και ΝΔ δεν ξεπερνά το 43% ενώ οι αναποφάσιστοι φτάνουν το 32,5%.

Συγκεκριμένα, με τη δημοσκόπηση και πληροφορίες που επικαλείται το in.gr πριν την δημοσιοποίηση της έρευνας, το ΠΑΣΟΚ συγκεντρώνει 22,9%, η ΝΔ 19,8%, το ΚΚΕ 7,1%, ο ΛΑΟΣ 6,8%, ο ΣΥΡΙΖΑ 3,9%, οι Οικολόγοι Πράσινοι 3,3%, η Δημοκρατική Συμμαχία 2% και η Δημοκρατική Αριστερά 1,1%.

Πηγή www.eklogika.gr

Ψηφίστηκε ο προϋπολογισμός από το Π.Σ. της περιφέρειας της Κ. Μακεδονίας για το 2012

Κατά πλειοψηφία, με τις ψήφους της παράταξης του Παναγιώτη Ψωμιάδη, ψηφίστηκε χθες από το περιφερειακό συμβούλιο Κεντρικής Μακεδονίας ο προϋπολογισμός για το 2011, προϋπολογισμός ο οποίος προβλέπει, με το προβλεπόμενο ταμειακό υπόλοιπο να είναι 81,6 εκατ. ευρώ, έσοδα 178,8 εκατ. ευρώ και έξοδα 260,4 εκατ. ευρώ.

Ο προϋπολογισμός «κινείται στη κατεύθυνση του περιορισμού των δαπανών και της μέγιστης δυνατής αξιοποίησης των πόρων που θα υπάρξουν, μέσα από συνεχή διεκδίκηση», είπε ο περιφερειάρχης Παναγιώτης Ψωμιάδης, ο οποίος παράλληλα έκανε λόγο «για έναν έντιμο και ρεαλιστικό προϋπολογισμό, με σχέδιο και συγκεκριμένους στόχους».



Η αντιπολίτευση

Μεγαλύτερη σαφήνεια στην κατάρτιση του προϋπολογισμού ζήτησαν οι παράταξης της αντιπολίτευσης και έκαναν λόγο για έλλειψη στρατηγικού σχεδιασμού και για προϋπολογισμό που προωθεί τις επιδιώξεις του μνημονίου.

Συνάντηση δημάρχου Πέλλας κ. Στάμκου με τον Ψωμιάδη για τον 6ο Διεθνή Μαραθώνιο "Μέγας Αλέξανδρος"

Ο Δήμαρχος Πέλλας Γρηγόριος Στάμκος, παραβρέθηκε χθες Τρίτη, σε συνεδρίαση που πραγματοποιήθηκε στο Καυταντζόγλειο Στάδιο για τον 6ο Διεθνή Μαραθώνιο «Μέγας Αλέξανδρος» που θα πραγματοποιηθεί την Κυριακή 10 Απριλίου, με τη συμμετοχή δρομέων από όλο τον κόσμο.
Στη συνάντηση παραβρέθηκαν ακόμη, ο Περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας κ. Παναγιώτης Ψωμιάδης, οι δήμαρχοι των εμπλεκόμενων δήμων και οι υπεύθυνοι όλων των φορέων της διοργάνωσης.

Το έθιμο της πρωταπιλιάς και πως γεννήθηκε

Τα ψέματα της Πρωταπριλιάς είναι ένα έθιμο που μας έχει έρθει από την Ευρώπη. Υπάρχουν διάφορες εκδοχές σχετικά με τον τόπο και τον χρόνο που γεννήθηκε το έθιμο αυτό. Δύο από αυτές, όμως, είναι οι επικρατέστερες.

Από τους Κέλτες
Σύμφωνα με την πρώτη εκδοχή, το έθιμο ξεκίνησε από τους Κέλτες. Λαός της βορειοδυτικής Ευρώπης, οι Κέλτες, ήταν δεινοί ψαράδες. Η εποχή του ψαρέματος ξεκινούσε την 1η Απριλίου. Όσο καλοί ψαράδες όμως και να ήταν, την εποχή αυτή του χρόνου τα ψάρια πιάνονται δύσκολα. Έτσι και αυτοί, όπως προστάζει ο "κώδικας δεοντολογίας" των ψαράδων όλων των εποχών, έλεγαν ψέματα σχετικά με τα πόσα ψάρια είχαν πιάσει. Αυτή η συνήθεια, έγινε με το πέρασμα του χρόνου έθιμο.

Από τη Γαλλία
Η δεύτερη εκδοχή, που θεωρείται και ποιο βάσιμη ιστορικά, θέλει γενέτειρα του εθίμου την Γαλλία του 16ου αιώνα. Μέχρι το 1564 η πρωτοχρονιά των Γάλλων ήταν η "1η Απριλίου". Την χρονιά αυτή όμως, και επί βασιλείας Καρόλου του 9ου, αυτό άλλαξε και Πρωτοχρονιά θεωρούνταν πλέον η 1η Ιανουαρίου. Στην αρχή αυτό δεν το δέχτηκαν όλοι οι πολίτες. Οι αντιδραστικοί συνέχιζαν να γιορτάζουν, την παλαιά πλέον, πρωτοχρονιά τους την 1η Απριλίου, ενώ οι υπόλοιποι τους έστελναν πρωτοχρονιάτικα δώρα για να τους κοροϊδέψουν. Το πείραγμα αυτό μετατράπηκε με τον καιρό σε έθιμο.

Το έθιμο στην Ελλάδα
Το έθιμο αυτό ήρθε και στην Ελλάδα και διαφοροποιήθηκε αποκτώντας μια ελληνική χροιά. Η βασική ιδέα βέβαια παρέμεινε ίδια. Λέμε αθώα ψέματα με σκοπό να ξεγελάσουμε το «θύμα» μας. Σε κάποιες περιοχές, θεωρούν ότι όποιος καταφέρει να ξεγελάσει τον άλλο, θα έχει την τύχη με το μέρος του όλη την υπόλοιπη χρονιά. Σε κάποιες άλλες πιστεύουν ότι ο «θύτης» θα έχει καλή σοδειά στις καλλιέργειες του. Επίσης το βρόχινο νερό της πρωταπριλιάς, θεωρούν μερικοί, ότι έχει θεραπευτικές ιδιότητες. Όσο για το «θύμα», πιστεύεται ότι, σε αντίθεση με τον «θύτη», θα έχει γρουσουζιά τον υπόλοιπο χρόνο και πιθανότατα αν είναι παντρεμένος θα χήρεψει γρήγορα.

Σύμφωνα με τον Έλληνα λαογράφο Λουκάτο το έθιμο αυτό αποτελεί ένα σκόπιμο "ξεγέλασμα των βλαπτικών δυνάμεων που θα εμπόδιζαν την όποια παραγωγή" όπως είναι η αρχή του μήνα τόσο για τον Μάρτιο, όσο και τον Απρίλιο υποχρεώνοντας πολλούς να λαμβάνουν διάφορα "αντίμετρα" (αλεξίκανα μέτρα). Επίσης και ο Έλληνας λαογράφος Γ. Μέγας συμφωνεί πως η πρωταπριλιάτικη "ψευδολογία" παραπλανά ελλοχεύουσες δυνάμεις του κακού, έτσι ώστε να θεωρείται από τον λαό ως σημαντικός όρος μαγνητικής ενέργειας (έλξης ή αποτροπής) για μια επικείμενη επιτυχία.

Περιστατικά
Τον προηγούμενο αιώνα, η τεχνολογία βοήθησε κάποιους να ξεγελάσουν χιλιάδες άτομα την ημέρα αυτή. Για παράδειγμα μια Αμερικάνικη εφημερίδα δημοσίευσε ένα άρθρο (στις αρχές του 20ού αιώνα), στο οποίο αναφερόταν ότι ο Τόμας Έντισον είχε εφεύρει μια μηχανή, η οποία μετέτρεπε το νερό σε κρασί. Οι μετοχές των εταιριών παρασκευής και διακίνησης οίνου, σημείωσαν κατακόρυφη πτώση στο χρηματιστήριο.
Ένα άλλο παράδειγμα μεγάλης πρωταπριλιάτικης φάρσας, είναι αυτή του δικτύου BBC το 1957. Τότε προβλήθηκε από το δίκτυο αυτό ένα ρεπορτάζ, στο οποίο Ιταλοί γεωργοί μάζευαν μακαρόνια από τα δέντρα που υποτίθεται ότι τα παράγουν. Παρόμοια ρεπορτάζ συνεχίζονται όμως μέχρι και σήμερα σχεδόν από το σύνολο των ΜΜΕ, που τις περισσότερες φορές αγγίζουν σημαντικά θέματα οικονομίας, διασκέδασης, κ.λπ.

Πέμπτη 31 Μαρτίου 2011

Άμεση απομάκρυνση 20 διοικητών νοσοκομείων


Στην απομάκρυνση 20 διοικητών νοσοκομείων λόγω ανικανότητας, θα προχωρήσει άμεσα ο υπουργός Υγείας Ανδρέας Λοβέρδος, ο οποίος μιλώντας στα μέλη της επιτροπής Κοινωνικών Υποθέσεων της Βουλής ανακοίνωσε ότι έχουν ήδη απομακρυνθεί για τον ίδιο λόγο 10 διοικητές νοσοκομείων.

Επίσης, ο υπουργός ανακοίνωσε ότι θα προχωρήσει σε μείωση των τιμών των γενόσημων (των αντιγραφων δηλαδή) φαρμάκων σε ποσοστό τέτοιο που η τιμή τους να αντιστοιχεί στο 60% της τιμή του πρωτότυπου φαρμάκου από 80-90% που είναι σήμερα.

Στη συνάντηση που είχε στο υπουργείο Υγείας ο Ανδρέας Λοβέρδος με τα μέλη της επιτροπής Κοινωνικών Υποθέσεων επισήμανε ότι το τελευταίο εξάμηνο υπήρξε μείωση κατά 17% στις δαπάνες των νοσοκομείων για φάρμακα και αναλώσιμα υλικά και αύξηση κατά 6% στην κίνηση των ασθενών στα δημόσια νοσοκομεία.

Τέλος, ο κ. Λοβέρδος εκτίμησε ότι με το μηχανογραφικό σύστημα των νοσοκομείων και την ηλεκτρονική καταγραφή όλων των εξόδων των νοσοκομείων, θα υπάρξει εξοικονόμηση άλλων 100 εκατομμυρίων ευρών το 2011 εκτός των 700 εκατομμυρίων ευρώ που είχαν προυπολογιστεί αρχικά.

Σημειώνεται ότι αύριο ξεκινά στο υπουργείο Υγείας και ο διάλογος για τις συγχωνεύσεις των δημόσιων νοσοκομείων με όλους τους εμπλεκόμενους φορείς. Ωστόσο, η Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργαζομένων στα Δημόσια Νοσοκομεία έχει δηλώσει ότι δε θα πάρει μέρος στο διάλογο αυτό γιατί δε θέλει να νομιμοποιήσει προειλημμένες αποφάσεις.
Πηγή: www.athina984.gr


Πηγή:www.capital.gr

Βουλή: Ψηφίστηκε το νομοσχέδιο για το Μητρώο Εμπόρων αγροτικών προϊόντων


Με τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης, Κ. Σκανδαλίδη να επισημαίνει ότι το νομοσχέδιο με το οποίο ιδρύεται Ενιαίο Μητρώο Εμπόρων αγροτικών προϊόντων εντάσσεται σε μια σειρά πολιτικών για την θωράκιση και την ανάπτυξη του αγροτικού εισοδήματος, τη ΝΔ να συμφωνεί με την σύστασή του αλλά όχι με τον τρόπο που γίνεται, και τα υπόλοιπα κόμματα επίσης να διαφωνούν, το νομοθέτημα ψηφίστηκε επί της αρχής του κατά πλειοψηφία.

«Τα προβλήματα δεν τα λύνει, θα πρέπει να γίνει συνδιαμόρφωση για να φτάσει στην καλύτερη δυνατή λεπτομερειακή νομοτεχνική αρτιότητα ώστε να είναι πιο αποτελεσματικό το νομοσχέδιο», είπε ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και πρόσθεσε πως θα μελετηθούν σοβαρά οι προτάσεις όλων των πτερύγων ώστε να βελτιωθεί περισσότερο. Ακόμη ο κ. Σκανδαλίδης πρότεινε να θεσμοθετηθεί η συμβολαιακή γεωργία με ρήτρες και ποινές για κείνους που δεν την υλοποιούν και στη χώρα μας ώστε να προστατευθεί το αδύναμο μέρος της συναλλαγής που είναι ο αγρότης.

Πρόκειται για αναγκαίο και στοιχειώδη εκσυγχρονισμό υπέρ του αγρότη όπως είναι και το Μητρώο, τόνισε ο υπουργός. Τέλος δήλωσε ότι ελπίζει στην ολοκλήρωση μέχρι το καλοκαίρι των νομοσχεδίων για τους συνεταιρισμούς για την πολιτική γης κ.α., και από το φθινόπωρο θα ξεκινήσει η διαδικασία κωδικοποίησης της νομοθεσίας για την ελληνική γεωργία σε ένα ενιαίο κείμενο.

Ο εισηγητής της ΝΔ, Γιώργος Κασαπίδης συμφώνησε με την σύσταση Μητρώου «η αποτελεσματικότητα του οποίου όμως θα είναι άρρηκτα δεμένη με αυστηρούς ελέγχους», διαφώνησε όμως με τον τρόπο που αυτό θεσμοθετείται γιατί - όπως είπε - χωρίς ελέγχους θα γίνει μέσο αύξησης της γραφειοκρατίας και της παραβατικότητας των ανθρώπων της αγοράς. «Ρίχνουμε νερό στο κόσκινο», όπως είπε χαρακτηριστικά και μίλησε για επικοινωνιακή, περισσότερο, παρά ουσιαστική πρόταση.

Ο ειδικός αγορητής του ΚΚΕ Ν. Μωραϊτης καταψηφίζοντας το νομοσχέδιο, είπε πως με αυτό η κυβέρνηση κοροϊδεύει τον αγρότη όταν λέει ότι τον προστατεύει αφού (σ.σ. το νομοσχέδιο) δίνει ακόμη μεγαλύτερη υπόσταση στον καπιταλιστή - έμπορο και τον παρασιτικό του ρόλο, ενώ ούτε καν τον τιμωρεί όταν είναι παραβάτης.

Εκ μέρους του ΛΑΟΣ ο Αλ. Χρυσανθακόπουλος μίλησε για στρεβλώσεις της αγοράς και της γεωργικής οικονομίας τονίζοντας πως «διακατέχεται από ένα εμπορομεσιτικό αεριτζίδικο κεφάλαιο». Η Λίτσα Αμμανατίδου (ΣΥΡΙΖΑ) είπε ότι η ρύθμιση της αγοράς είναι αναγκαία, όμως στο νομοσχέδιο δεν υποστηρίζονται οι αγρότες αλλά ενισχύονται τα ολιγοπώλια και τα καρτέλ.

Πηγή kathimerini.gr

Χημική ουσία στον εγκέφαλο φέρεται να επηρεάζει τις σεξουαλικές προτιμήσεις


Ένας νευροδιαβιβαστής, η σεροτονίνη, μια χημική ουσία στον εγκέφαλο, φαίνεται να ελέγχει τις σεξουαλικές προτιμήσεις, τουλάχιστον στα αρσενικά ποντίκια, τα οποία μπορούν να γίνουν αδιάφορα απέναντι στα θηλυκά, δείχνοντας παράλληλα ενδιαφέρον για άλλα αρσενικά, όπως αποκάλυψαν πειράματα Κινέζων επιστημόνων.

Είναι η πρώτη φορά που αποδεικνύεται ότι ένας γνωστός νευροδιαβιβαστής παίζει ρόλο στη σεξουαλική ζωή ενός θηλαστικού, αν και άλλοι επιστήμονες συστήνουν επιφύλαξη και αυτοσυγκράτηση για την εξαγωγή πρόωρων συμπερασμάτων, σχετικά με τη σημασία της ανακάλυψης, για την ανθρώπινη σεξουαλικότητα. «Κανείς πριν δεν είχε σκεφτεί ότι η σεροτονίνη μπορεί να εμπλέκεται στις σεξουαλικές προτιμήσεις», δήλωσε ο κινεζικής καταγωγής ερευνητής Ζου-Φενγκ Τσεν της Ιατρικής Σχολής του πανεπιστημίου Ουάσιγκτον στο Σεν Λιούις.

Οι ερευνητές, με επικεφαλής τον Γι Ράο του Εθνικού Ινστιτούτου Βιολογικών Επιστημών του πανεπιστημίου του Πεκίνου, που δημοσίευσαν τη σχετική μελέτη στο περιοδικό "Nature", σύμφωνα με το BBC και το "Science", διαπίστωσαν ότι τα αρσενικά πειραματόζωα, στα οποία υπήρχε έλλειψη σεροτονίνης, έχασαν το ενδιαφέρον τους για τα θηλυκά. Όταν αυτά τα ποντίκια -τα οποία είχαν τροποποιηθεί έτσι ώστε ο εγκέφαλός τους να μην έχει αρκετά κύτταρα που παράγουν σεροτονίνη- κλήθηκαν να διαλέξουν μεταξύ συντρόφων στο ίδιο κλουβί, δεν έδειξαν κάποια προτίμηση είτε στα θηλυκά, είτε στα αρσενικά (τα μισά περίπου μεταλλαγμένα ποντίκια προτίμησαν να συνουσιαστούν με άλλα αρσενικά).

Πηγή: (ΑΠΕ- ΜΠΕ)

Ζημιές 3 δισ. για τις εισηγμένες


Πρωτοφανείς ήταν οι ζημίες ύψους 3,1 δισ. ευρώ των εισηγμένων εταιριών για το 2010. Παράλληλα, το ποσοστό των εισηγμένων που κατέστησαν ζημιογόνες ανήλθε στο 62%. Συμφώνα με τα στοιχεία της Πήγασος ΑΧΕΠΕΥ, οι κερδοφόρες εταιρείες διαμορφώθηκαν στις 101. Από αυτές οι 26 αύξησαν τα κέρδη τους, οι 62 εμφάνισαν συρρίκνωση της κερδοφορίας και οι 13 επέστρεψαν στα κέρδη μετά από ζημιογόνα χρήση.

Παράλληλα, οι 164 εταιρίες ήταν ζημιογόνες και οι 64 σημείωσαν διεύρυνση ζημιών. Οι 41 κατάφεραν να περιορίσουν τις ζημίες που είχαν καταγράψει και οι 59 επέστρεψαν σε ζημίες έναντι κερδών του προηγούμενου χρονικού διαστήματος. Όπως αναφέρεται, οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις υπέστησαν τις μεγαλύτερες επιπτώσεις της κρίσης, ενώ κερδισμένες βγήκαν οι εξωστρεφείς εταιρίες.

Σύμφωνα με την Πήγασος, το τέταρτο τρίμηνο της περυσινής χρονιάς είναι μέχρι στιγμής το χειρότερο από πλευράς ρυθμού ύφεσης έτσι όπως καταγράφηκε από τους επίσημους δείκτες της Ελληνικής Οικονομίας (-6,6%). Είναι πλέον και το χειρότερο από πλευράς κερδών αφού κατεγράφησαν ζημιές 2,4 δισ. ευρώ ανεβάζοντας μέχρι στιγμής τον ετήσιο λογαριασμό των ζημιών στα 2,93 δις ζημιών, μέγεθος που θα ξεπεράσει με μεγάλη άνεση τα 3 δις ευρώ εφόσον δημοσιεύσουν οι Ατλάντικ (9Μ: -100 εκ. ευρώ) και Ελεύθερη Τηλεόραση (-20 εκ. ευρώ).

Πηγή www.ana-mpa.gr

Ανασφάλεια για τη δουλειά


Aπαισιόδοξοι είναι οι Έλληνες εργαζόμενοι για την πορεία των οργανισμών στους οποίους εργάζονται, μέσα στο χρόνο τον οποίο διανύουμε, ενώ το 28 % των εργαζομένων φοβάται ότι θα χάσει την εργασία του, σύμφωνα με τα αποτελέσματα της έρευνας Workmonitor, η οποία πραγματοποιήθηκε από την εταιρεία Randstad. Οι τάσεις στην αγορά εργασίας δείχνουν ότι οι προσδοκίες των εργαζομένων στην Ελλάδα συνδέονται σε μεγάλο βαθμό με την τρέχουσα οικονομική κρίση.

Oι τέσσερις στους δέκα εργαζόμενους εκφράζονται με μεγαλύτερη αρνητικότητα για τους εργοδότες τους σε σχέση με το παρελθόν, ενώ το 79% των ερωτηθέντων δήλωσαν ότι θα δικαιολογούσαν στη διοίκηση της εταιρίας όπου εργάζονται την λήψη μέτρων για την αντιμετώπιση της κρίσης μόνο αν αποφασιζόταν περικοπές και για την ίδια τη διοίκηση. Υπό τις παρούσες συνθήκες το 40% των εργαζομένων δηλώνει ότι στο εργασιακό του περιβάλλον επικρατεί ανησυχία και ένταση.

Από τα αποτελέσματα της έρευνας φαίνεται ότι το 28 % των εργαζομένων στην Ελλάδα φοβάται ότι θα χάσει την εργασία του, τη στιγμή που το 72 % δηλώνει πως θα επιθυμούσε να απασχολείται σε κάποια άλλη θέση εργασίας.

Η έρευνα Workmonitor απέδειξε ότι το 16,8% των εργαζομένων άλλαξε εργασία τους τελευταίους 6 μήνες, από αυτούς που αποφάσισαν να αλλάξουν εργασία το 43% άλλαξε από προσωπική επιθυμία, το 34% επειδή επιθυμούσε να βρει καλύτερες συνθήκες εργασίας, το 26% των επειδή ήταν δυσαρεστημένοι από τον εργοδότη τους και 20% μετακινήθηκαν λόγω προσωπικής φιλοδοξίας - διεκδίκηση ανώτερης διοικητικής θέσης.

Πηγή www.ana-mpa.gr

"Η Ελλάδα θα αποπληρώσει το χρέος της"


“Η ελληνική κυβέρνηση έχει καταστήσει σαφές ότι σχεδιάζει να ανταποκριθεί στις υποχρεώσεις της σε ό,τι αφορά την αποπληρωμή του χρέους της”, τόνισε η διευθύντρια εξωτερικών σχέσεων του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, Κάρολαϊν Άτκινσον.

Απαντώντας σε σχετικές ερωτήσεις κατά την τακτική ενημέρωση Τύπου, η αξιωματούχος του ΔΝΤ ανέφερε ότι το πρόγραμμα για την Ελλάδα έχει δυο πυλώνες, τις δημοσιονομικές μεταρρυθμίσεις και τα μέτρα ενίσχυσης της ανταγωνιστικότητας που αποσκοπούν στην ανάκαμψη της οικονομίας και τη δημιουργία ανάπτυξης. Οι δυο αυτές πτυχές, συνέχισε η κα Άτκινσον, θα επιτρέψουν στην Ελλάδα να αποπληρώσει το χρέος της και να επιστρέψει στις αγορές.

Η διευθύντρια Εξωτερικών Σχέσεων του ΔΝΤ τάχθηκε για πολλοστή φορά υπέρ μιας συνολικής λύσης στα προβλήματα που αντιμετωπίζει η ευρωζώνη, υπογράμμισε τη συμφωνία των Ευρωπαίων ηγετών στην πρόσφατη σύνοδο κορυφής της ΕΕ, αλλά ταυτόχρονα επισήμανε τη σημασία των μέτρων που λαμβάνουν μεμονωμένες χώρες.

Πηγή www.ana-mpa.gr

Ο Αλέξης Μητρόπουλος σε εκδήλωση-συζήτηση που θα πραγματοποιηθεί αύριο στα Γιαννιτσά


Η Β ΕΛΜΕ Πέλλας σε συνεργασία με τη ΔΗ.Κ.Ε.Π.Α. Δήμου Πέλλας διοργανώνει εκδήλωση – συζήτηση την Παρασκευή 1 Απριλίου 2011 και ώρα 19:00 στην Αίθουσα Συνεδριάσεων του Δημοτικού Συμβουλίου με θέμα: Μνημόνιο: Συνταξιοδοτικά και Εργασιακά Δικαιώματα. Κεντρικός ομιλητής της εκδήλωσης θα είναι ο κ. ΑΛΕΞΗΣ ΜΗΤΡΟΠΟΥΛΟΣ, Καθηγητής Εργατικού και Συνδικαλιστικού Δικαίου στο Τμήμα Πολιτικής Επιστήμης και Δημόσιας Διοίκησης του Πανεπιστημίου Αθηνών και Πρόεδρος της ΕΝΥΠΕΚΚ. Στην εκδήλωση – συζήτηση θα παρευρεθούν και...

...οι συνεργάτες του κ ΜΗΤΡΟΠΟΥΛΟΥ, κ. ΤΕΜΠΟΝΕΡΑΣ ΔΙΟΝΥΣΙΟΣ (Νομικός, εξειδικευμένος στα συνταξιοδοτικά θέματα) και κ. ΣΤΙΓΚΑ ΑΛΕΞΑΝΔΡΑ (Νομικός, εξειδικευμένη στα συνταξιοδοτικά θέματα).

Πρόταση ψηφίσματος για την άμεση πληρωμή των παραγωγών ροδακίνων κατέθεσε στο ΔΣ Σκύδρας η παράταξη του Ι. Τζαμτζή


Πρόταση ψηφίσματος για την ΑΜΕΣΗ πληρωμή των παραγωγών ροδακίνων, κατέθεσαν στο Δημοτικό Συμβούλιο Σκύδρας, ο επικεφαλής και οι σύμβουλοι του συνδυασμού ΝΕΑ ΑΡΧΗ ΣΤΟΝ ΔΗΜΟ ΣΚΥΔΡΑΣ. Ο κ. Ιορδάνης Τζαμτζής, εισηγούμενος την πρόταση ψηφίσματος στο Δημοτικό Συμβούλιο, τόνισε το πρόβλημα επιβίωσης που αντιμετωπίζουν οι αγρότες μας και την ανάγκη να «πιέσει» ο Δήμος Σκύδρας την κυβέρνηση, να πληρωθούν οι παραγωγοί συμπύρηνου ροδάκινου. Στην πρόταση ψηφίσματος αναφέρονται τα εξής:..


ΠΡΟΤΑΣΗ ΨΗΦΙΣΜΑΤΟΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΜΗ ΠΛΗΡΩΜΗ ΤΩΝ ΠΑΡΑΓΩΓΩΝ ΣΥΜΠΥΡΗΝΟΥ ΡΟΔΑΚΙΝΟΥ

Το Δημοτικό Συμβούλιο Σκύδρας καταγγέλλει την κοροϊδία και τις παλινωδίες της κυβέρνησης η οποία δεσμεύτηκε να αποπληρώσει τους παραγωγούς συμπύρηνων ροδακίνων, δίνοντας δάνεια στους μεταποιητές με την εγγύηση του Ελληνικού δημοσίου.

Σήμερα 7 βιομηχανίες μεταποίησης χρωστούν περίπου 15 εκατ ευρω.

Χιλιάδες είναι οι απλήρωτοι παραγωγοί οι οποίοι κυριολεκτικά αδυνατούν να καλύψουν βασικές ανάγκες για την επιβίωση τους.

Κομμένοι λογαριασμοί του ρεύματος, του τηλεφώνου, περικοπές στα τρόφιμα και τεράστια προβλήματα με παιδιά αγροτών που σπουδάζουν είναι τα αποτελέσματα της μη πληρωμής των παραγωγών.

Πολλοί παραγωγοί είναι απλήρωτοι και για την παραγωγή του 2009.

Κύριε Πρωθυπουργέ,

Ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Σκανδαλίδης πριν 1,5 μήνα δεσμεύτηκε ότι οι αγρότες θα πληρωθούν ΑΜΕΣΑ.

Δυστυχώς 1,5 μήνα αργότερα και η κοροϊδία συνεχίζεται Κύριε Πρωθυπουργέ. Οι πολίτες στον Δήμο Σκύδρας είναι κατά βάσει παραγωγοί ροδάκινων και είναι απλήρωτοι. Αντιμετωπίζουν πρόβλημα επιβίωσης οι ίδιοι και οι οικογένειες τους.

Ο εμπορικός κόσμος βυθίζεται σε οικονομικό τέλμα. Τα μαγαζιά κλείνουν το ένα μετά το άλλο γιατί οι αγρότες δεν έχουν λεφτά να ψωνίσουν.

Ο Δήμος Σκύδρας βυθίζεται στην φτώχεια.

Κύριε Πρωθυπουργέ,

Σας ζητούμε να δώσετε λύση στο πρόβλημα επιβίωσης του Δήμου Σκύδρας που όμως είναι πρόβλημα και δυο νομών. Της Πέλλας και της Ημαθίας.


Οι Δημοτικοί Σύμβουλοι του συνδυασμού "ΝΕΑ ΑΡΧΗ ΣΤΟΝ ΔΗΜΟ ΣΚΥΔΡΑΣ"
ΙΟΡΔΑΝΗΣ ΤΖΑΜΤΖΗΣ
ΒΑΣΙΛΕΙΟΥ ΦΩΤΗΣ
ΚΡΗΤΙΔΟΥ ΦΡΟΣΩ
ΜΙΜΗΣ ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ
ΞΑΝΘΟΠΟΥΛΟΣ ΧΡΗΣΤΟΣ
ΚΑΡΑΚΕΛΙΔΗΣ ΔΑΜΙΑΝΟΣ
ΑΛΑΤΖΑΣ ΣΑΒΒΑΣ

Συλλογικές διαδικασίες στη "Δημοτική Ενότητα" ενόψει ψήφισης του Τεχνικού Προγράμματος του Δήμου Πέλλας


Τη συλλογικότητα και τη δημοκρατική λειτουργία στην «Δημοτική Ενότητα» του δήμου Πέλλας κάνει πράξη ο επικεφαλής της παράταξης Νίκος Παπανικολάου, τηρώντας τις δεσμεύσεις του απέναντι στους δημότες. Με αφορμή την ψήφιση του Τεχνικού Προγράμματος και του Προϋπολογισμού στις προσεχείς συνεδριάσεις του δημοτικού συμβουλίου του νέου διευρυμένου δήμου, πραγματοποίησε συναντήσεις – συσκέψεις με τα μέλη του Συνδυασμού...

...στις έδρες των τοπικών Δημοτικών Ενοτήτων, στις οποίες συμμετείχαν και φίλοι της παράταξης.

Οι συσκέψεις ξεκίνησαν από το Νέο Μυλότοπο, όπου έγινε ευρεία συζήτηση και ανταλλαγή απόψεων μεταξύ των δημοτικών συμβούλων και μελών των Τοπικών Συμβουλίων όλων των Δ.Δ. της Δημοτικής Ενότητας Κύρρου.

Ακολούθησαν σύσκεψη στους Γαλατάδες για τα θέματα της Δημοτικής Ενότητας Μεγάλου Αλεξάνδρου, στην Πέλλα για τα αντίστοιχα θέματα που αφορούν στην Δημοτική Ενότητα Πέλλας και στην Κρύα Βρύση για τα ζητήματα της Δημοτικής Ενότητας Κρύας Βρύσης.

Στη διάρκεια των συναντήσεων έγινε ενημέρωση για την πορεία της εφαρμογής του Καλλικράτη και την προσαρμογή στα νέα δεδομένα και κατατέθηκαν προτάσεις που αφορούν την τοπική ανάπτυξη μέσα από την υλοποίηση έργων και δράσεων και με τη δημιουργία βασικών υποδομών ανάλογα με τις ανάγκες κάθε περιοχής.

Το σύνολο των παραπάνω θέσεων θα αποτελέσει τη βάση της ενιαίας πρότασης της Δημοτικής Ενότητας η οποία θα κατατεθεί στην συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Πέλλας για την ψήφιση του Τεχνικού Προγράμματος 2011.

Στόχος και πάγια θέση του επικεφαλής και των μελών της παράταξης είναι μέσα από την παραπάνω πρόταση να επέλθει η ισόρροπη ανάπτυξη και η μείωση των ανισοτήτων μέσα στη γεωγραφική επικράτεια του δήμου Πέλλας τόσο σε επίπεδο βασικών υποδομών αλλά και σε επίπεδο κοινωνικών παροχών.

Αντίστοιχες ανοιχτές διαδικασίες αναμένεται να πραγματοποιηθούν για όλα τα σημαντικά ζητήματα του δήμου, αφού όπως επισήμανε ο επικεφαλής της παράταξης πρώην δήμαρχος Γιαννιτσών Νίκος Παπανικολάου, θα ακολουθήσει με συνέπεια τις εξαγγελίες του για συλλογικές αποφάσεις και για συμμετοχή των μελών της παράταξης στη διαμόρφωση των θέσεων της εντός και εκτός Δημοτικού συμβουλίου.

Οι συσκέψεις ολοκληρώνονται στα Γιαννιτσά με την συμμετοχή των Δημοτικών και Τοπικών Συμβούλων.

Αυτομόλησε στην Αγγλία ο Λίβυος ΥΠ.ΕΞ.


Αργά το βράδυ, εκπρόσωπος του βρετανικού υπουργείου Εξωτερικών ανακοίνωσε ότι ο υπουργός Εξωτερικών της Λιβύης, Μούσα Κούσα, παραιτήθηκε από το αξίωμά του και κατέφυγε στο Λονδίνο, με δική του πρωτοβουλία, καθώς δεν ήθελε πλέον να εκπροσωπεί την κυβέρνηση του Μουαμάρ Καντάφι, στη διεθνή κοινότητα.

Ο ίδιος Βρετανός αξιωματούχος, ενημέρωσε ότι ο Κούσα, αφίχθη στις 30 Απριλίου, με πτήση από την Τυνησία, στο αεροδρόμιο του Φάρνμπορο. Παράλληλα τόνισε ότι η βρετανική κυβέρνηση ενθαρρύνει όσους από το περιβάλλον του Λίβυου ηγέτη, εξετάζουν το ενδεχόμενο να τον εγκαταλείψουν.

Εν τω μεταξύ η Τύνιδα ανακοίνωσε το πάγωμα των περιουσιακών στοιχείων της οικογένειας Καντάφι, στην Τυνησία, κίνηση με ιδιαίτερη βαρύτητα καθώς είναι πολύ σημαντικές οι επενδύσεις της Λιβύης στη χώρα.

Στο μέτωπο των μαχών,οι Λίβυοι εξεγερμένοι υποχωρούν προς τα ανατολικά μετά τους βομβαρδισμούς από τις δυνάμεις του Καντάφι, αφήνοντας έτσι τις κυβερνητικές δυνάμεις να προελαύνουν προς τις πετρελαιοπαραγωγικές περιοχές της χώρας.

Πηγή: www.ana-mpa.gr

Επιτροπή ελέγχου καλεί ΣΔΟΕ για τραπεζική κατάθεση πρώην γαλάζιου υπουργού


Τα στοιχεία των ελέγχων του ΣΔΟΕ σύμφωνα με τα οποία εντοπίσθηκε πρώην υπουργός της Ν.Δ. με τραπεζικές καταθέσεις 178 εκ. ευρώ, ζητά η Κοινοβουλευτική Επιτροπή Ελέγχου των οικονομικών βουλευτών και κομμάτων, που ταυτόχρονα ελέγχει και τις δηλώσεις «πόθεν έσχες» των πολιτικών.
Το θέμα τέθηκε στη συνεδρίαση της διακομματικής επιτροπής που συνήλθε υπό την προεδρία του Γ΄ αντιπροέδρου της Βουλής Ευάγγελου Αργύρη με τη συμμετοχή των βουλευτών Ντίνου Βρεττού ΠΑΣΟΚ , Αθανάσιου Μπούρα (ΝΔ), Αντώνη Σκυλλάκου ΚΚΕ , Βαΐτση Αποστολάτου (ΛΑΟΣ), Θεόδωρου Δρίτσα (ΣΥΡΙΖΑ) των αντιπροέδρων του Συμβουλίου Επικρατείας και του Αρείου Πάγου καθώς και του προέδρου του Ελεγκτικού Συνεδρίου

Από όλες τις πτέρυγες των κομμάτων τονίσθηκε ότι αυτό το θέμα που κυκλοφορεί ως φήμη, κι ούτε διαψεύδεται, ούτε προσωποποιείται, εκθέτει τον πολιτικό κόσμο και εξουσιοδοτήθηκε ο Αντιπρόεδρος κ. Αργύρης να έλθει σε επαφή με το ΣΔΟΕ και να ζητήσει τα σχετικά στοιχεία.

«Αμήχανη η κρατική διοίκηση», λέει η έκθεση του Συνηγόρου του Πολίτη


Η οικονομική κρίση και η περικοπή των κρατικών δαπανών επηρεάζει τις λειτουργίες του κράτους, με αποτέλεσμα να παρατηρούνται προβλήματα λειτουργίας της διοίκησης, λόγω ελλείψεως προσωπικού, έκπτωση στις υπηρεσίες πρόνοιας, καθυστερήσεις πληρωμών, αλλά και καθυστερήσεις προσλήψεων, κοινωνικών παροχών και συντάξεων, όπως περιγράφεται στην ετήσια Έκθεση του Συνηγόρου του Πολίτη για το 2010.

Η αναπληρώτρια Συνήγορος του Πολίτη, Καλλιόπη Σπανού, κατά τη σημερινή παρουσίαση της ετήσιας έκθεσης, σημείωσε ότι «η διοίκηση δείχνει αμήχανη».

Μπροστά στις νέες συνθήκες, ενώ σε πολλές περιπτώσεις «η προσπάθεια διόρθωσης ανορθολογικών πρακτικών του παρελθόντος διατάραξε το πλαίσιο, στο οποίο είχαν συνηθίσει να λειτουργούν οι υπηρεσίες και να δραστηριοποιούνται οι πολίτες, ως εκ τούτου φαίνεται να αποτελεί γενική διαπίστωση ότι η διοίκηση τείνει να αμελεί διαδικαστικές της υποχρεώσεις απέναντι στους πολίτες», είπε η κ. Σπανού και πρόσθεσε πως «τα προβλήματα κακοδιοίκησης και η πολύπλευρη κρίση αυξάνουν τις προσδοκίες των πολιτών και από τον Συνήγορο του Πολίτη».

Η Ανεξάρτητη Αρχή κατακλύστηκε από καταγγελίες, μεταξύ των οποίων πολλές αφορούσαν αιτήματα για βοήθεια ακόμη και για θέματα που δεν ενέπιπταν στο πεδίο αρμοδιότητάς της. Όπως υπογράμμισε η κ. Σπανού, σε αυτές τις νέες αντίξοες συνθήκες, ο Συνήγορος του Πολίτη, καλείται να επινοήσει νέους τρόπους παρέμβασής του για να μπορέσει να επιτελέσει το έργο του και να παραμείνει αξιόπιστος συνομιλητής, τόσο της διοίκησης, όσο και της κοινωνίας.

Πηγή: www.kathimerini.gr

Όλοι οι Έλληνες εν δυνάμει δότες μοσχευμάτων


Εν δυνάμει δότες οργάνων για να χρησιμοποιηθούν σε μεταμόσχευση θα είμαστε όλοι στο εξής, σύμφωνα με όσα προβλέπει το νέο προσχέδιο νόμου για τις μεταμοσχεύσεις που δόθηκε στη δημοσιότητα.

Μόνο όσοι από εμάς θα έχουν εκφράσει την αντίθεσή τους, όσο ζουν, με δήλωση στον Εθνικό Οργανισμό Μεταμοσχεύσεων, δεν θα είναι εν δυνάμει δότες.

Συγκεκριμένα, το προσχέδιο νόμου αναφέρει ότι η αφαίρεση ενός ή περισσοτέρων οργάνων από ενήλικο, θανόν πρόσωπο, πραγματοποιείται εφόσον δεν είχε εκφράσει την αντίθεσή του (εικαζόμενη συναίνεση).

Όπως αναφέρεται στο προσχέδιο κάθε πολίτης που έχει ενηλικιωθεί, μπορεί να δηλώνει την αντίθεσή του στην αφαίρεση οργάνων του μετά θάνατον, σε ειδικό αρχείο που θα τηρείται στον ΕΟΜ. Η σχετική δήλωσή του θα πρέπει να φέρει βεβαιωμένο το γνήσιο της υπογραφής.

Σε ό,τι αφορά τις τράπεζες βλαστοκυττάρων (αιμοποιητικών κυττάρων) θα ιδρύονται στο εξής με απόφαση του υπουργού Υγείας και σύμφωνη γνώμη του ΕΟΜ και θα λειτουργούν αποκλειστικά μόνο σε νοσηλευτικά ιδρύματα, στον Δημόκριτο και στο Ίδρυμα Ιατροβιολογικών Ερευνών της Ακαδημίας Αθηνών.

Τετάρτη 30 Μαρτίου 2011

Το θερινό ωράριο καταστημάτων του Εμπορικού συλλόγου

Ο Εμπορικός Σύλλογος Γιαννιτσών ανακοίνωσε το θερινό ωράριο λειτουργίας των καταστημάτων, το οποίο έχει ως εξής:..

Δευτέρα: 9.00 π.μ έως 2.30 μ.μ., απόγευμα κλειστά.

Τρίτη: 9.00 π.μ. έως 2.00 μ.μ. και 5.30 μ.μ. έως 9.00 μ.μ.

Τετάρτη: 9.00 π.μ.έως 2.30 μ.μ., απόγευμα κλειστά.

Πέμπτη: 9.00 π.μ. έως 2.00 μ.μ. και 5.30 μ.μ. έως 9.00 μ.μ.

Παρασκευή: 9.00 π.μ. έως 2.00 μ.μ. και 5.30 μ.μ. έως 9.00 μ.μ.

Σάββατο: 9.00 π.μ.έως 2.30 μ.μ., απόγευμα κλειστά.

Από 1 Ιουνίου έως 31 Αυγούστου τα καταστήματα θα λειτουργούν τις απογευματινές ώρες 6.00 μ.μ. έως 9.00 μ.μ.

Νίκη και σε τροχιά ανόδου η Αναγέννηση στο ντεμπούτο του Κιούρκα

Με νίκη 1-0 (σουτ του Ιορδανίδη στο 17ο λεπτό) ξεκίνησε η συνεργασία μεταξύ Αναγέννησης Κιούρκα που βάζει και πάλι στο παιχνίδι της ανόδου την ομάδα των Γιαννιτσών όπου μετά την ήττα του Φωκικού εντός έδρα από την Δόξα Κρανούλας με 1-3 ανέβηκε στην 3η θέση. Στα άλλα δύο αποτελέσματα που ενδιαφέρουν άμεσα στην Αναγέννηση, η Επανωμή κέρδισε με πέναλτι στο 32’ τον Αετό Σκύδρας και κράτησε μία απόσταση 4 βαθμών από την δεύτερη Καλλονή που μετά την νίκη της επί των Γιαννιτσών έκανε το 2-2 κερδίζοντας εκτός έδρας την Κοζάνη με 3-4. Στην Δόξα Κρανούλας εκτός έδρας αντιμετωπίζει στην 30η αγωνιστική την Τετάρτη 6 Απριλίου ενώ η Σκύδρα υποδέχεται τον Εορδαϊκό.

ΒΟΡΕΙΟΣ ΟΜΙΛΟΣ (29η ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗ)
Φωκικός - Δόξα Κρανούλας 1-3
Νίκη Βόλου - Ζάκυνθος 3-1
Αναγέννηση Γιαννιτσών - Μέγας Αλέξανδρος Ηράκλειας 1-0
Τύρναβος - Εθνικός Φιλιππιάδας 1-0
Κοζάνη - Καλλονή 3-4
Αναγέννηση Επανομής - Αετός Σκύδρας 1-0
Οδυσσέας Αναγέννησης Σερρών - Μακεδονικός 1-0
Πόντιοι Κατερίνης - Εορδαϊκός 2-0
Ρεπό: Ναυπακτιακός.

Βαθμολογία (Σε 29 αγώνες)
1. Αναγέννηση Επανομής 50
2. Καλλονή 46
3. Αναγέννηση Γιαννιτσών 45
4. Φωκικός 45
5. Νίκη Βόλου 43
6. Δόξα Κρανούλας 39
7. Εορδαϊκός 38
8. Τύρναβος 38
9. Αετός Σκύδρας 37
10. Πόντιοι Κατερίνης 37
11. Οδυσσέας Αναγέννησης 34
12. Εθνικός Φιλιππιάδας 33
13. Μέγας Αλέξανδρος Ηράκλειας 32
14. Ναυπακτιακός Αστέρας 32
15. Ζάκυνθος 31
16. Κοζάνη 28
17. Μακεδονικός 14

Η επόμενη αγωνιστική (30ή - 6/4/2011)
Νίκη Βόλου – Φωκικός
Δόξα Κρανούλας – Αναγέννηση Γιαννιτσών
Ζάκυνθος – Τύρναβος
Μ. Αλέξανδρος Ηράκλειας – Κοζάνη
Καλλονή – Αναγέννηση Επανομής
Ναυπακτιακός – Οδυσσέας Αναγέννησης
Αετός Σκύδρας – Εορδαϊκός
Μακεδονικός – ΑΕ Ποντίων Κατερίνης

Νίκη με νοκ-άουτ στον δεύτερο γύρο για τον αθλητή του Μ. Αλεξάνδρου Γκουρούλι Λεβάν σε αγώνες Kick Boxing


Μεγάλη νίκη απέσπασε ο αθλητής του ¨Μ.Αλεξάνδρου¨ Γιαννιτσών Γκουρούλι Λεβάν που κέρδισε με νοκ άουτ στον δεύτερο γύρο τον αντίπαλό του Τούρκο Πρωταθλητή Gafer Kemal, την Κυριακή 27 Μαρτίου 2011. Οι αγώνες διεξήχθησαν στο νέο Δημοτικό Κλειστό Γυμναστήριο της Γέφυρας Θεσσαλονίκης, τους οποίους διοργάνωσε ο Αθλητικός Σύλλογος CORPUS του Αγίου Αθανασίου Θεσσαλονίκης, υπό την αιγίδα της Ελληνικής Ομοσπονδίας KICK BOXING με υπεύθυνο της διοργάνωσης τον Κιουρτίδη Γεώργιο. Οι αγώνες ξεκίνησαν...

...στις 5.00 μ.μ. με ερασιτεχνικούς αγώνες KICK BOXING και SEMI CONTACT με συμμετοχή συλλόγων από την Βόρεια Ελλάδα και η βραδιά συνεχίστηκε με 7 επαγγελματικούς αγώνες και με αγώνα της βραδιάς αυτόν του Γκουρούλι Λεβάν με τον Τούρκο αθλητή.

Επίσης σε έναν από τους επαγγελματικούς αγώνες συμμετείχε και ο αθλητής του ¨Μ.Αλεξάνδρου¨ Τόπτσης Χρήστος, που έλαβε μέρος για πρώτη φορά και τελικά έχασε τον αγώνα από τον πολύ έμπειρο Χριστοφορίδη Μιχάλη.

Ακόμη η αθλήτρια του τοπικού συλλόγου Χαριτίδου Κατερίνα κέρδισε την Βελγίδα αντίπαλό της με υπεροχή στα σημεία ενώ οι υπόλοιποι αγώνες έγιναν μεταξύ Ελλήνων και Τούρκων αθλητών.

Τους αγώνες παρακολούθησε πλήθος κόσμου, πολλοί επίσημοι και καλεσμένοι επαγγελματίες αθλητές, ενώ ο Δήμαρχος απέμεινε αναμνηστικές πλακέτες στους συμμετέχοντες συλλόγους και εκπαιδευτές και την βραδιά κάλυψε τηλεοπτικά το κανάλι STAR.

Ο προπονητής του συλλόγους Δημήτρης Ινδόπουλος έδωσε συγχαρητήρια στον αθλητή του Γκουρούλι Λεβάν, ο οποίος κατορθώνει να κερδίζει μεγάλους αθλητές και να αγωνίζεται πολύ δυναμικά με άρτια τεχνική και παρουσιάζοντας όμορφο θέαμα, γεγονός που οφείλεται στην συνέπεια που έχει στις προπονήσεις αλλά και στο πάθος που έχει για το KICK BOXING.

Επίσης τόνισε πως πιστεύει ότι πρόκειται για έναν αθλητή που θα αφήσει εποχή στο άθλημα του KICK BOXING και ο ίδιος θα είναι πάντα δίπλα του και θα τον στηρίζει, διότι εκτός από πολύ καλός αθλητής διαθέτει ήθος, αθλητικό πνεύμα και πολύ καλό χαρακτήρα και έχει όλα τα στοιχεία ενός μεγάλου αθλητή.

Ανεβάζοντας ακόμη περισσότερο τον πήχη στις 10 Απριλίου 2011 στην Χαλκίδα θα αντιμετωπίσει τον Πρωταθλητή Φλωριάν Μάρκου και στα Γιαννιτσά θα προσπαθήσει να κρατήσει τον τίτλο της Διεθνής Επαγγελματικής Ζώνης.

Πηγή www.logospellas.gr

Ο θηλασμός αυξάνει το μέγεθος του εγκεφάλου και τη νοημοσύνη


Όσο μεγαλύτερη χρονική περίοδο μια μητέρα θηλάζει το νεογέννητο παιδί της, τόσο μεγαλώνει ο εγκέφαλός του και τόσο αυτό αποκτά αυξημένες νοητικές δυνατότητες. Σε αυτό το συμπέρασμα κατέληξε μια νέα έρευνα Βρετανών επιστημόνων, οι οποίοι ανακάλυψαν ότι υπάρχει άμεση σχέση ανάμεσα στο μέγεθος του εγκεφάλου ενός θηλαστικού (συμπεριλαμβανομένων των ανθρώπων) και του χρόνου θηλασμού.

Οι ερευνητές, με επικεφαλής τον καθηγητή Ρόμπερτ Μπάρτον του πανεπιστημίου Ντάραμ, που δημοσίευσαν τη σχετική μελέτη στο περιοδικό PNAS της Εθνικής Ακαδημίας Επιστημών των ΗΠΑ, σύμφωνα με τη βρετανική «Τέλεγκραφ», δήλωσαν ότι προς το παρόν δεν γνωρίζουν αν υπάρχει κάτι στο γάλα που βοηθά στην ανάπτυξη του εγκεφάλου. Παρόλα αυτά, η ανακάλυψή τους ενισχύει τη θέση όσων υποστηρίζουν ότι ο θηλασμός είναι η καλύτερη επιλογή για ένα μωρό.

Πηγή ΑΠΕ ΜΠΕ

Έτσι θα είναι το "νέο" λύκειο


Μείωση του αριθμού των μαθημάτων, αύξηση των ωρών διδασκαλίας του κάθε μαθήματος, τέλος στη μονόωρη διδασκαλία αλλά και καθιέρωση της επιστημονικής εργασίας (σαν πτυχιακή), που θα παίζει ρόλο στην βαθμολογία του απολυτηρίου περιλαμβάνουν οι εξαγγελίες της υπουργού Παιδείας κυρίας Αννας Διαμαντοπούλου για το Νέο Λύκειο.

Οσον αφορά τις εξετάσεις για την εισαγωγή στην τριτοβάθμια εκπαίδευση η υπουργός δεν προχώρησε σε συγκεκριμένες ανακοινώσεις. Περιορίστηκε να αναφέρει ότι στις εξετάσεις δεν θα υπάρχει συγκεκριμένη ύλη ανά κεφάλαιο που θα ευνοεί την αποστήθιση, ενώ θα συνυπολογίζεται η συγκρότηση του μαθητή σε όλες τις τάξεις του Λυκείου. Το νέο σύστημα θα ισχύσει για όσους μαθητές ξεκινήσουν τη φοίτηση τους στο Λύκειο από την επόμενη σχολική χρονιά και θα αποφοιτήσουν τη σχολική χρονιά 2013-2014

Συγκεκριμένα:

Στην Α΄ Λυκείου δεν θα υπάρχουν πλέον επιστημονικά πεδία και κατευθύνσεις. Ολοι οι μαθητές θα παρακολουθούν μαθήματα γενικής παιδείας υποχρεωτικά για όλους. Τα μαθήματα από 16 μειώνονται σε 8 ενώ προστίθεται και η ερευνητική εργασία. Οι μαθητές θα κάνουν υποχρεωτικά μία εργασία ανά τετράμηνο. Οι εργασίες των μαθητών, που θα γίνονται με τη βοήθεια και την επιτήρηση των καθηγητών, θα αναρτώνται στο Διαδίκτυο.

Στην Β΄ Λυκείου οι μαθητές θα έχουν δύο βασικές κατευθύνσεις σπουδών: τη Θετική και τη Θεωρητική. Τα μαθήματα από 17 μειώνονται σε 12 και αυξάνονται οι ώρες διδασκαλίας τους.

Στην Γ ΄Λυκείου εισάγεται μια τρίτη επιστημονική κατεύθυνση. Τα μαθήματα από 16 γίνονται 10.

Στην ερώτηση για το αν αυτός ο τύπος διδασκαλίας ευνοεί την ύπαρξη μεγάλων σχολικών μονάδων η υπουργός απάντησε πως δημιουργεί την ανάγκη για σχολεία στο σωστό μέγεθος και πρόσθεσε πως μετακινήσεις εκπαιδευτικών θα χρειαστούν μόνο σε πολύ βασικές ειδικότητες.

«Περνάμε από ένα Λύκειο αποστήθισης σε ένα Λύκειο ουσίας» δήλωσε η υφυπουργός Παιδείας κυρία Εύη Χριστοφιλοπούλου.

Οσον αφορά τις εξετάσεις για την εισαγωγή στα ΑΕΙ, αυτές θα διεξάγονται κεντρικά σε βασικό αριθμό μαθημάτων. Τα ΑΕΙ θα καθορίζουν συντελεστή βαρύτητας των μαθημάτων αυτών και θα συμμετέχουν στα κριτήρια επιλογής των φοιτητών.

«Ολο το Λύκειο παίζει ρόλο» ήταν η απάντηση της Υπουργού στο ερώτημα αν θα προσμετράται η βαθμολόγια και των τριών τάξεων του Λυκείου για την εισαγωγή στα Πανεπιστήμια. Επίσης η υπουργός πρόσθεσε ότι μετά το Πάσχα θα ανακοινώσει το νομοσχέδιο για την τεχνική εκπαίδευση.

«Μέσα στο γκρίζο κλίμα της οικονομικής κρίσης οι μηχανές πρέπει να δουλεύουν στο φουλ σε όλα τα επίπεδα για να επανεκκινήσουμε τη χώρα», υποστήριξε η κυρία Διαμαντοπούλου

Νίκη για ΠΑΟ, ήττα για Ολυμπιακό στα προημιτελικά της Ευρωλίγκας.


Μία νίκη και μία ήττα ήταν ο απολογισμός των 2 εκπροσώπων του Ελληνικού μπάσκετ στην Ευρωλίγκα.
Πιο συγκεκριμένα ο Παναθηναϊκός μετά από ένα πραγματικά συγκλονιστικό φινάλε κατάφερε να κερδίσει στο ΟΑΚΑ το φαβορί για την κατάκτηση της διοργάνωσης Μπαρτσελόνα με 76-74 αξιοποιώντας έτσι με τον καλύτερο τρόπο την νίκη του την περασμένη Πέμπτη μέσα στην Ισπανία και κάνοντας 2-1 στην σειρά των αγώνων. Επόμενη αναμέτρηση των δύο ομάδων την ερχόμενη Πέμπτη και με νίκη η ομάδα του Ομπράντοβιτς εξασφαλίζει το εισιτήριο για την συμμετοχή του στο φάϊναλ φορ.
Από την άλλη πλευρά, ο Ολυμπιακός πλήρωσε τα πολλά λάθη (20) γνωρίζοντας την ήττα από την Σιένα με 81-72 μένοντας έτσι στην μία νίκη έναντι 2 της Ιταλικής ομάδας. Με την πλάτη στον τοίχο πλέον η ομάδα του Ίβκοβιτς αφού έχει μία μόλις ευκαιρία να καταφέρει να φύγει νικήτρια στην επόμενη αναμέτρηση μεταξύ τους στο ίδιο γήπεδο σε 2 μέρες προκειμένου να έχουν την ευκαιρία να διεκδικήσουν την είσοδό τους στο φάϊναλ φορ σε ένα 5ο και τελευταίο παιχνίδι στο ΣΕΦ

Τρίτη 29 Μαρτίου 2011

Καταγγελία για κλοπή κυψελών


Τις προηγούμενες μέρες έγινε κλοπή 10 κυψελών,από την περιοχή ΑΝΥΔΡΟ Πέλλας με κωδικό 54-545 του μελισσοκόμου ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ ΙΟΡΔΑΝΗΣ , όποιος γνωρίζει κάτι μπορεί να επικοινωνήσει με το τηλ.6937 030407, υπάρχει αμοιβή.

Τις προηγούμενες μέρες έγινε κλοπή 10 κυψελών,από την περιοχή Αγροσυκιά Πέλλας με κωδικό 54-229 του μελισσοκόμου Δάλλας , όποιος γνωρίζει κάτι μπορεί να επικοινωνήσει με το τηλ.2310 217957, υπάρχει αμοιβή.

Είναι κάποιος τσιχλόμαγκας με αγροτικό αυτοκίνητο , το οποίο χωρα δέκα μελίσσια στην πατωσιά, που θα πάει όμως , πίσω έχει η αχλάδα την ουρά......

Μελισσοκομικός Σύλλογος Ν.Πέλλας

Ψήφιση προϋπολογισμού του Δήμου Αλμωπίας για το 2011


Σας προσκαλούμε να έλθετε στην τακτική συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Αλμωπίας, που θα γίνει στο Δημοτικό Κατάστημα Αριδαίας και στην αίθουσα συνεδριάσεων του Δημοτικού Συμβουλίου την 31η του μηνός Μαρτίου έτους 2011 ημέρα Πέμπτη και ώρα 20:00 (8:00 μ.μ.) για συζήτηση και λήψη αποφάσεων στα παρακάτω θέματα της ημερήσιας διάταξης:..


ΘΕΜΑ ΜΟΝΑΔΙΚΟ
Ψήφιση Προϋπολογισμού του Δήμου Αλμωπίας έτους 2011


Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΔΗΜ. ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ
ΝΙΚΟΛΑΪΔΗΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ

Επείγον Δελτίο Τύπου από την Εταιρεία Μακεδονικών Σπουδών


Η κρατική τηλεόραση των Σκοπίων ΜΡΤ μεταδίδει καθημερινά, μετά τις ειδήσεις, το δελτίο καιρού συνοδευόμενο με χάρτη όπου η Μακεδονία παρουσιάζεται ως ενιαίος χώρος της FYROM και όλες οι πόλεις της ελληνικής Μακεδονίας αναφέρονται με τις σλαβικές ονομασίες τους. Τούτο συμβαίνει έως και σήμερα 29/3/2011.
Το προκλητικό αυτό γεγονός, που επιβεβαιώνει τον ιμπεριαλισμό των Σκοπίων εναντίον της Ελλάδος είχε αποκαλύψει δημόσια η Εταιρεία Μακεδονικών Σπουδών την Παρασκευή 23 Νοεμβρίου 2007.

Θεωρείται αυτονόητο ότι η ελληνική πλευρά παρουσίασε ή θα παρουσιάσει αύριο στη Χάγη με πληρότητα το κρατικό αυτό τηλεοπτικό τεκμήριο. Χαρακτηριστικές είναι οι δύο παραπάνω φωτογραφίες.

Εταιρεία Μακεδονικών Σπουδών

Νέες κινητοποιήσεις στο χώρο της Υγείας


Πανελλαδική απεργία πραγματοποιούν οι γιατροί του ΙΚΑ σήμερα και αύριο. Σε αποχή από τα καθηκοντά τους τις ίδιες ημέρες καλούν τα μέλη τους οι Ιατρικοί Σύλλογοι Αθήνας και Πειραιά, 24ωρη απεργία έχουν κηρύξει οι νοσοκομειακοί γιατροί για τις 30 Μαρτίου, ενώ κινητοποιήσεις προγραμματίζουν και οι εργαζόμενοι στα δημόσια νοσοκομεία.

Οι γιατροί του ΙΚΑ ζητούν ανανέωση των συμβάσεων όλων των γιατρών του Ιδρύματος και κάνουν λόγο για «απαξίωση της ιατρικής πράξης».

Η Ομοσπονδία Νοσοκομειακών Γιατρών (ΟΕΝΓΕ) κήρυξε 24ωρη απεργία για την Τετάρτη 30 Μαρτίου, με βασικά αιτήματα να μη γίνουν «περικοπές και συγχωνεύσεις, που διαλύουν το ΕΣΥ», αξιοπρεπείς αποδοχές για όλους τους εργαζόμενους και δωρεάν δημόσια περίθαλψη.

Η Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργαζομένων στα Δημόσια Νοσοκομεία (ΠΟΕΔΗΝ) έχει κηρύξει για τις 31 Μαρτίου 24ωρη απεργία στα νοσοκομεία της Περιφέρειας και πεντάωρη στάση εργασίας από τις 10.00 έως τις 15.00 στα νοσοκομεία Αθήνας και Πειραιά. Οι εργαζόμενοι στα δημόσια νοσοκομεία ζητούν να διατηρηθεί ο δημόσιος χαρακτήρας του ΕΣΥ, προσλήψεις προσωπικού, νέο ενιαίο μισθολόγιο με ουσιαστικές αυξήσεις μισθών και ένταξη στα βαρέα και ανθυγιεινά.

Δριμεία κριτική στη στάση των φαρμακοποιών άσκησε σήμερα ο υπουργός Υγείας, Ανδρέας Λοβέρδος. «Περιμέναμε από τους φαρμακοποιούς να έχουν ήδη σταματήσει τις κινητοποιήσεις τους μετά τις σαφείς διαβεβαιώσεις, που έχουν λάβει για την αποπληρωμή των χρεών του ΟΠΑΔ προς αυτούς. Ακόμη κι αν πληρωθούν αύριο, ποιος ο λόγος να ταλαιπωρούνται οι πολίτες σήμερα;», είπε σε έντονο ύφος, στη διάρκεια σημερινής του συνέντευξης Τύπου, και κατηγόρησε τους εκπροσώπους του κλάδου ότι έχουν στραφεί κατά των πολιτών, καλώντας τους για μία ακόμη φορά να σταματήσουν άμεσα τις κινητοποιήσεις, ακόμη και σήμερα.

Ο υπουργός Υγείας, πλαισιωμένος από τους κυρίους Κουτρουμάνη, Δρέτα, Τιμοσίδη, Δημόπουλο και Σουλιώτη, τόνισε ότι «κάναμε τον ΟΠΑΔ ταμείο για να έχει εισφορές και να μπορεί να αποπληρώνει τα χρέη του, κάναμε στην Υγεία ότι δεν έχει γίνει τα τελευταία δέκα χρόνια. Αυτό πρέπει να το εκτιμήσουν».

Σε ό,τι αφορά τον τρόπο πληρωμής των φαρμακοποιών από τον ΟΠΑΔ, σημείωσε πως οι φαρμακοποιοί θα πάρουν, μέσα στον Απρίλιο, τα 100 εκατομμύρια ευρώ για τον Ιανουάριο και τον Φεβρουάριο και πως στόχος είναι να πληρώνονται άμεσα, όχι μόνο οι φαρμακοποιοί, αλλά και οι γιατροί.

ΥΠΑΑ: Υπό καθεστώς παρακολούθησης οι τιμές ζωοτροφών


Σε παρακολούθηση των τιμών των ζωοτροφών εκτροφής παραγωγικών ζώων προχωρά από σήμερα το υπουργείο Περιφερειακής Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας, μετά την έκδοση της Αγορανομικής Διάταξης 1/2011 από τον υφυπουργό Περιφερειακής Ανάπτυξης & Ανταγωνιστικότητας, κ. Ντίνο Ρόβλια.


Όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση, σήμερα 29 Μαρτίου 2011 οι υφυπουργοί Περιφερειακής Ανάπτυξης & Ανταγωνιστικότητας και Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων, κ.κ. Ντίνος Ρόβλιας, Μιλένα Αποστολάκη ανακοίνωσαν την έκδοση αγορανομικής διάταξης με την οποία οι εταιρίες παραγωγής, εισαγωγής και εμπορίας ζωοτροφών υποχρεώνονται να υποβάλλουν στη Γενική Γραμματεία Εμπορίου τους τιμοκαταλόγους των «σύνθετων συσκευασμένων ζωοτροφών εκτροφής παραγωγικών ζώων».


Εντός έξι ημερών μετά τη δημοσίευση της Αγορανομικής Διάταξης στο ΦΕΚ, οι επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στο χώρο αυτό υποχρεούνται να υποβάλουν τιμοκαταλόγους χονδρικής στην αρμόδια υπηρεσία του Υπουργείου Περιφερειακής Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας.


Το ίδιο θα ισχύει σε κάθε περίπτωση αυξομείωσης των τιμών των συγκεκριμένων ειδών, ενώ στις περιπτώσεις αυξήσεων των τιμών οι επιχειρήσεις υποχρεούνται να καταρτίζουν αναλυτικό κοστολόγιο που να δικαιολογεί τις αυξήσεις.


Ο υφυπουργός Περιφερειακής Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας, κ. Ντίνος Ρόβλιας σε δήλωση στους δημοσιογράφους επισήμανε:


«Μετά τα λιπάσματα και τους αγροτικούς σπόρους, τίθενται από σήμερα σε καθεστώς παρακολούθησης οι τιμές των ζωοτροφών. Και συγκεκριμένα οι τιμές των ζωοτροφών εκτροφής παραγωγικών ζώων.


Οι επιχειρήσεις εμπορίας ζωοτροφών υποχρεούνται στο εξής να ενημερώνουν το υπουργείο μας και να αιτιολογούν τις τυχόν αυξήσεις των τιμών.

Στις δύσκολες και κρίσιμες στιγμές που περνά η χώρα μας και η οικονομία μας, απαιτείται αυτοσυγκράτηση από όλους. Αυτοσυγκράτηση και τήρηση της νομιμότητας. Η σημερινή μας πρωτοβουλία αποσκοπεί στην προστασία του εισοδήματος των κτηνοτρόφων. Η παρακολούθηση των τιμών των ζωοτροφών θα είναι συνεχής, στενή και αυστηρή από το Υπουργείο μας».


Πηγή:www.capital.gr

Θεσσαλονίκη: Γιατρός κατηγορείται για «φακελάκι»


Διευθυντής Χειρουργικής Κλινικής στο Ιπποκράτειο Νοσοκομείο Θεσσαλονίκης κατηγορείται ότι ζήτησε και πήρε «φακελάκι» 500 ευρώ από γυναίκα για να κάνει επέμβαση στο σύζυγό της.

Όπως ανακοινώθηκε, ο γιατρός συνελήφθη από τους «αδιάφθορους» της ΕΛ.ΑΣ σε βάρος του σχηματίστηκε δικογραφία για δωροδοκία.
Είχε προηγηθεί καταγγελία της συζύγου του ασθενούς στην Υποδιεύθυνση Εσωτερικών Υποθέσεων Βορείου Ελλάδος.
Ο γιατρός χειρούργησε κανονικά πριν από λίγες μέρες τον ασθενή και σήμερα που επρόκειτο να πάρει εξιτήριο από το νοσοκομείο η καταγγέλλουσα τού παρέδωσε σε προκαθορισμένο ραντεβού τα χρήματα που είχε ζητήσει.
Οι αστυνομικοί που είχαν προσημειώσει τα χρήματα συνέλαβαν τον γιατρό στο γραφείο του και στην κατοχή του βρέθηκαν τα προσημειωμένα χαρτονομίσματα.

Πηγή: ΑΠΕ

"6,5 εκατ. ευρώ το μήνα στοιχίζει στην Ελλάδα η Λιβύη"


Μπορεί η Ελλάδα να διανύει μία από τις πλέον δύσκολες οικονομικά συγκυρίες στην ιστορία της, ωστόσο, όπως προκύπτει από τα λεγόμενα του υπουργού Άμυνας, Ευάγγελου Βενιζέλου, λεφτά υπάρχουν, τουλάχιστον για τη συμμετοχή της Ελλάδας, στις επιχειρήσεις των δυτικών στη Λιβύη!
“Περίπου 6,5 εκατομμύρια το μήνα μας κοστίζει η παροχή διευκολύνσεων στις επιχειρήσεις στη Λιβύη. Συνεπώς, αν οι επιχειρήσεις διαρκέσουν 3 μήνες, θα μας κοστίσουν 20 εκ. ευρώ”, δήλωσε το μεσημέρι της Τρίτης (29/03) στη Βουλή ο Ευάγγελος Βενιζέλος.

Ο υπουργός επανέλαβε πάντως, ότι η Ελλάδα είναι υποχρεωμένη να παράσχει βοήθεια αλλά περιορίζεται στην παροχή διευκολύνσεων και μόνο και πρόσθεσε:

“Η Ελλάδα έχει τις δικές της προτεραιότητες, τα δικά της εθνικά συμφέροντα, θέλοντας να έχει ρόλο στην κεντρική σκηνή των αποφάσεων της βορειοατλαντικής συμμαχίας και της Ε.Ε.”.

Ο υπουργός Άμυνας εκτίμησε ότι “μια στρατιωτική επιχείρηση θα πρέπει να είναι όσο το δυνατόν συντομότερη. Η λύση της Λιβύης δεν μπορεί να είναι στρατιωτική αλλά πολιτική και διπλωματική. Η οποία θα σέβεται την ενότητα, την ακεραιότητα της εθνική κυριαρχία της Λιβύης και το δικαίωμα των πολιτών της να κάνουν τις δικές του επιλογές δημοκρατικά μέσα σε ένα κράτος δικαίου”.

Τέλος, ο κ. Βενιζέλος υπογράμμισε ότι “η Ελλάδα δεν έχει αποικιοκρατικό παρελθόν και δεν έχει ενεργειακά συμφέροντα στη Λιβύη. Το κίνητρο μας ανάγεται στο διεθνές δίκαιο και στα ανθρώπινα δικαιώματα. Πρέπει να είμαστε όσο το δυνατόν πιο προσεκτικοί και ισορροπημένοι, νηφάλιοι και ψύχραιμοι”.

ΠΗΓΗ: cosmo.gr