Τρίτη 10 Δεκεμβρίου 2013

Χατζηδάκης: Πού θα δοθούν τα 20,8 δις ευρώ του ΕΣΠΑ




Με στόχο την ενίσχυση της επιχειρηματικότητας και της καινοτομίας, την ενίσχυση της απασχόλησης και την καταπολέμηση της φτώχειας και έμφαση σε τομείς όπως αυτοί του τουρισμού, των logistics, της περιβαλλοντικής βιομηχανίας, της υγείας (βιοτεχνολογία, γενόσημα), της παραγωγής και εξοικονόμησης ενέργειας, της τεχνολογίας, της πληροφορικής και των επικοινωνιών, θα κατευθυνθεί το 25% των κονδυλίων του νέου ΕΣΠΑ της περιόδου 2014-2020, που παρουσίασε σήμερα ο υπουργός Ανάπτυξης Κωστής Χατζηδάκης.

Οπως είπε ο υπουργός, στο πλαίσιο του νέου ΕΣΠΑ σημαντικά θα είναι και τα κονδύλια που θα δοθούν και για την ολοκλήρωση οδικών έργων, στα οποία θα κατευθυνθούν περίπου δύο δισ. ευρώ.


Ο σχεδιασμός, που παρουσίασε ο υπουργός, είναι η ελληνική πρόταση η οποία κατατέθηκε επίσημα στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή από την οποία αναμένεται απάντηση έως τα τέλη Φεβρουαρίου.

Η αρχιτεκτονική του νέου ΕΣΠΑ, εστιάζει σε τέσσερα Εθνικά Προγράμματα και στο πρόγραμμα για τις Περιφέρειες.

Συγκεκριμένα, τα επιχειρησιακά σχέδια είναι:
1.Ανταγωνιστικοτητα – Επιχειρηματικότητα και Καινοτομία 3,8 δισ. (25% του συνόλου της χρηματοδότησης).

Θα δοθεί έμφαση σε συγκεκριμένους τομείς οι οποίοι μπορούν να οδηγήσουν γρήγορα σε ανάπτυξη. Οι τομείς αυτοί είναι: Logistics, Τουρισμός γενικά αλλά και ειδικές μορφές τουρισμού, Τομέας της Υγείας (Φαρμακευτικά προϊόντα, τουρισμός υγείας, υπηρεσίες υγείας), Αγροδιατροφικός τομέας, Τεχνολογίες (Πληροφορική και Επικοινωνίες), Παράγωγη και Εξοικονόμηση Ενεργείας, Δημιουργικές Βιομηχανίες.

2. Μεταρρύθμιση του Δημοσίου Τομέα 0,4 δισ. ευρω ( 3%). Αντιμετώπιση προβλημάτων οργάνωσης του Δημοσίου, αναδιάρθρωση των υπηρεσιών, εκσυγχρονισμός των δικαστηρίων, δράσεις για τη διαχείριση της Μετανάστευσης, Αναδιοργάνωση δομών Υγείας.

3. Περιβάλλον και Μεταφορές 3,7 δισ. ευρω (24%). Διεύρυνση διευρωπαϊκού οδικού και σιδηροδρομικού δικτύου, επέκταση ΜΕΤΡΟ Αθήνας, κατασκευή ΜΕΤΡΟ Θεσσαλονίκης , Διαχείριση Αποβλήτων, Δράσεις για τη φυση και την βιοποικιλότητα.

4. Εκπαίδευση , Κατάρτιση και Απασχόληση 2 δις ευρω (13%).

5. Περιφερειακά Προγράμματα 5,4 δισ. ευρώ (35%). Κάθε μια από τις 13 περιφέρειες θα έχει στο νέο ΕΣΠΑ το δικό της πρόγραμμα.

Οπως σημείωσε ο υπουργός, στόχος για το 2020 είναι να συμβάλλει το νέο ΕΣΠΑ στη δημιουργία 640.000 νέων θέσεων απασχόλησης και εισροή επενδύσεων, έως το 2020, ύψους 112 δις. ευρώ, όπως προβλέπει έκθεση τηςMcKinsey, που ήταν μια από τις εκθέσεις μαζί με τις εκθέσεις του ΙΟΒΕ και του ΚΕΠΕ βάσει των οποίων σχεδιάστηκε η αρχιτεκτονική του νέου ΕΣΠΑ.

Ο ίδιος ανέφερε ότι το νέο ΕΣΠΑ θα είναι εμπροσθοβαρές, τα περισσότερα κονδύλια είναι να δοθούν την τριετία 2014-2016, κάθε υπουργείο θα αποκτήσει επιτελική ομάδα ώστε να μην υπάρξουν καθυστερήσεις, ενώ η κοινοτική συμμετοχή θα ανέλθει κατά μέσο όρο στο 85%.

Σύμφωνα με τον υπουργό Ανάπτυξης, τα προσδοκώμενα οφέλη που θα προκύψουν από την επίτευξη των στόχων, σύμφωνα με την έκθεση της Mc Kinsey, για προστιθέμενη αξία 48 δις. ευρώ ετησίως έως το 2020 και 640 χιλ. νέες θέσεις απασχόλησης έως το 2020.

Επιπλέον κάλυψη των αυξημένων κοινωνικών αναγκών (απασχόληση, κατάρτιση) καθώς και αύξηση από 0,67% που είναι σήμερα σε 0,90% ως ποσοστό στο ΑΕΠ των επενδύσεων σε έρευνα και καινοτομία έως το 2020.

tanea.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου