Δευτέρα 9 Δεκεμβρίου 2013

Γιάννος ή... Γιανν-Ακης;



Την ύπαρξη ομάδας που αναλάμβανε να διοχετεύσει πληρωμές σε Ελληνες αξιωματούχους για την υπογραφή της δεύτερης σύμβασης των υποβρυχίων το 2002 αποκαλύπτουν έγγραφα τα οποία περιλαμβάνονται στη δικογραφία της εισαγγελίας του Μονάχου για τη Ferrostaal. 
Η σύμβαση «Ποσειδώνας 2» αφορούσε την αναβάθμιση παλαιών ελληνικών υποβρυχίων στα Ναυπηγεία του Σκαραμαγκά, που είχαν ήδη περάσει στον έλεγχο της γερμανικής εταιρείας HDW. 
Η προετοιμασία της ξεκίνησε αμέσως μετά την αρχική σύμβαση «Αρχιμήδης», το 2000, επί
ηγεσίας Ακη Τσοχατζόπουλου στο υπουργείο Αμυνας, ωστόσο υπεγράφη την άνοιξη του 2002, όταν υπουργός Αμυνας ήταν πλέον ο Γιάννος Παπαντωνίου. To συνολικό κόστος της δεύτερης λεόντειας σύμβασης των υποβρυχίων ξεπέρασε το 1,38 δισ. ευρώ...

Σύμφωνα με τα έγγραφα, η δεύτερη «ομάδα της μίζας», ή «Ομάδα Β» όπως αποκαλείται χαρακτηριστικά, έδρασε την περίοδο που υπουργός Αμυνας ήταν ο Γιάννος Παπαντωνίου και μέσω της υπεράκτιας εταιρείας Rangiroha Holdings φέρεται να διαχειρίστηκε πληρωμές 4,5 εκατ. ευρώ. 

Πρόκειται για μια νέα πτυχή του σκανδάλου των υποβρυχίων, την αποκάλυψη του οποίου, σύμφωνα με τα ντοκουμέντα της γερμανικής δικογραφίας, θα μπορούσε να σταματήσει μόνο η «σιωπηρή συμφωνία των ελληνικών ΜΜΕ να μην ασχοληθούν με την υπόθεση»!

Έλεγχος ρίσκου

Τα έγγραφα που φέρνει στο φως της δημοσιότητας η Realnews αποτελούν μέρος ειδικής έκθεσης από δικηγορική εταιρεία, την οποία είχε παραγγείλει η ίδια η Ferrostaal το 2006, στο πλαίσιο εσωτερικού ελέγχου για τις «υποβρύχιες μίζες». 

Η έκθεση, με τον τίτλο «Control Risk», είχε κατασχεθεί από τα γραφεία της γερμανικής εταιρείας στο πλαίσιο της έρευνας της εισαγγελίας του Μονάχου. Είναι η ίδια έρευνα που τον Δεκέμβρη του 2011 κατέληξε στην καταδίκη της Ferrostaal και δύο πρώην διευθυντικών στελεχών της, για δωροδοκίες σε Έλληνες αξιωματούχους, μεταξύ των οποίων και ο Ακης Τσοχατζόπουλος. 

Οι αναφορές της έκθεσης έρχονται να επιβεβαιώσουν την εισαγγελική κατάθεση του κατηγορούμενου για το σκάνδαλο των υποβρυχίων, επιχειρηματία Αλέξανδρου Αβατάγγελου, που απεκάλυψε την προηγούμενη Κυριακή η Realnews. 

Παράλληλα, διευρύνουν το φάσμα των πρώην κυβερνητικών στελεχών που εμπλέκονται στο σκάνδαλο πέραν από τον Ακη Τσοχατζόπουλο, κάνοντας λόγο για «υπουργούς του ΠΑΣΟΚ που ενορχήστρωσαν την πώληση των Ελληνικών Ναυπηγείων στη HDW». 

«Η Ομάδα Β είναι ο Λιβανός, που είναι γνωστός στην Ελλάδα για την επιρροή του στην πρώην κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ... Ο Λιβανός είναι γνωστός για την ανάμειξή του στις συμφωνίες για την αναβάθμιση των γερμανικών υποβρυχίων», αναφέρει η έκθεση, που έχει ημερομηνία 19 Οκτωβρίου 2006. 

Ο 72χρονος σήμερα Αντώνης Λιβανός, επικεφαλής της ανενεργής τα τελευταία χρόνια, ναυτιλιακής εταιρίας Marenco, είχε κατονομαστεί και από τον Αλ. Αβατάγγελο ως μέλος ομάδας με εμπλοκή στις «υποβρύχιες μίζες». 

«Πρέπει σίγουρα (σ.σ. ο Λιβανός) να θεωρείται πιο ισχυρός και ενδεχομένως πιο επικίνδυνος (σ.σ. για την απόδειξη της ενοχής της Ferrostaal) από τα μέλη της Ομάδας Α», γράφει ακόμη η έκθεση Control Risks. 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου