Τετάρτη 11 Δεκεμβρίου 2013

Επαναστατική επέμβαση-σταθμός για καρκίνο.



Νέα επαναστατική χειρουργική μέθοδος, που συνδυάζει φθορίζουσα πράσινη βαφή, ρομποτική και τρισδιάστατη κάμερα, αυξάνει την αποτελεσματικότητα των επεμβάσεων αφαίρεσης όγκων από τους νεφρούς, προσφέροντας στους γιατρούς τη δυνατότητα να μην αφαιρέσουν ολόκληρο το όργανο.
 Η ακριβής έκταση των όγκων στους νεφρούς είναι εξαιρετικά δύσκολο να διαγνωστεί και να εντοπιστεί διά γυμνού οφθαλμού ή μέσω των σύγχρονων απεικονιστικών μεθόδων, ωστόσο χάρη στη νέα τεχνική, γνωστή με την ονομασία Firefly, που εφαρμόστηκε για πρώτη φορά στο
St George's Hospital του νότιου Λονδίνου, οι χειρουργοί μπορούν να αφαιρέσουν με ακρίβεια μόνο τον καρκινικό ιστό από το νεφρό, αντί να αφαιρέσουν ολόκληρο το όργανο.
 
Η χρήση της φθορίζουσας πράσινης βαφής, που κατά το παρελθόν έχει χρησιμοποιηθεί και σε περιπτώσεις καρκίνων του ήπατος και των ματιών, σε συνδυασμό με το ρομποτικό μηχάνημα Da Vinci, επιτρέπει στους χειρουργούς να διατηρήσουν τη μεγαλύτερη δυνατή λειτουργικότητα των οργάνων, αφαιρώντας παράλληλα όλο τον κακοήθη ιστό. Η διαδικασία ξεκινά με τη χορήγηση της βαφής, που ονομάζεται πράσινη ινδοκυανίνη, από τον αναισθησιολόγο στο νεφρό του ασθενούς λίγο πριν από την επέμβαση. Η βαφή χρειάζεται περίπου ένα λεπτό μέχρι να χρωματίσει το όργανο. Εν συνεχεία, με τον ασθενή κάτω από γενική αναισθησία, πραγματοποιούνται οι τομές για την εισχώρηση των ρομποτικών χεριών στο σώμα του. Η ενσωματωμένη κάμερα που υπάρχει σε αυτά διαθέτει λάμπα φθορίου, έτσι ώστε να φωτιστεί καθαρά η βαφή τόσο στα αιμοφόρα αγγεία, όσο και στον ιστό.
 
Ο χειρουργός εν συνεχεία καθοδηγεί το μηχάνημα με τέτοιον τρόπο, ώστε να περικυκλώσει το αγγείο που τροφοδοτεί τον καρκινικό όγκο και να αφαιρέσει και τα δυο μαζί. «Ο καρκίνος των νεφρών σημειώνει αύξηση, όμως η χρήση του Firefly σε συνδυασμό με τη ρομποτική έχει ως αποτέλεσμα μικρότερες επεμβατικές διαδικασίες και ταχύτερους χρόνους ανάρρωσης» δήλωσε ο ουρολόγος του St George's Hospital Κρις Αντερσον, που εφάρμοσε πρώτος τη μέθοδο.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου