Δευτέρα 10 Μαρτίου 2014

Στο 100% οι αποδείξεις από σουπερμάρκετ, βενζινάδικα



Πίσω ολοταχώς έκανε τελικώς η κυβέρνηση στο μείζον θέμα των αποδείξεων, εν όψει των «διπλών» εκλογών αλλά και λόγω των ισχυρών αντιδράσεων που προκάλεσαν οι αρχικές ανακοινώσεις για «κούρεμα» της αξίας των αποδείξεων από σουπερμάρκετ και καύσιμα κατά 50%.Μετά από παλινωδίες, πειραματισμούς, προχειρότητα και καθυστερήσεις μηνών και αφού πρώτα… τρέλανε τους φορολογούμενους, οι οποίοι μαδούσαν «μαργαρίτες» για να μαντέψουν ποιες αποδείξεις προϊόντων και υπηρεσιών «μετράνε» στην Εφορία, η ηγεσία του
υπουργείου Οικονομικών εδέησε και ανακοίνωσε (ελπίζουμε να μην το αλλάξει εκ νέου) ότι οι αποδείξεις θα υπολογίζονται στο 100% της αξίας τους και όχι στο 50% (για σουπερμάρκετ και καύσιμα), όπως αρχικώς είχε ανακοινωθεί. Πρόκειται για τις αποδείξεις που θα συγκεντρωθούν φέτος (εισοδήματα 2014) και η αξία τους θα δηλωθεί στις φορολογικές δηλώσεις που θα υποβληθούν το 2015 και έπρεπε ήδη να γνωρίζουν οι φορολογούμενοι από την 1η του έτους ποιες από αυτές θα μαζέψουν. Οι αποδείξεις λοιπόν που θα μαζέψουν φέτος οι μισθωτοί και οι συνταξιούχοι από σουπερμάρκετ και καύσιμα θα υπολογιστούν από την Εφορία στο 100% της αξίας τους, όπως και οι υπόλοιπες που αναγνωρίζει η Εφορία.

Ωστόσο ζήτημα υπάρχει με τις αποδείξεις από φάρμακα τις οποίες δεν αναγνωρίζει η Εφορία. Πολλοί φορολογούμενοι, και κυρίως οι συνταξιούχοι, δαπανούν μεγάλο μέρος του οικογενειακού τους προϋπολογισμού σε φάρμακα και ως εκ τούτου θα έπρεπε στη συνολική αξία αποδείξεων που υποχρεούνται να μαζέψουν να υπολογίζονται και αυτές.

Η αλλαγή της αρχικής απόφασης, η οποία προέβλεπε να λαμβάνεται υπόψη το 50% της αξίας των αποδείξεων από σουπερμάρκετ και καύσιμα, κρίθηκε… αναγκαία, καθώς το πολιτικό κόστος για την κυβέρνηση θα ήταν υπολογίσιμο εν όψει εκλογών. Πολλά νοικοκυριά, που ξοδεύουν πλέον μόνο για διατροφή και στέγαση, θα δυσκολεύονταν να συγκεντρώσουν το 10% του εισοδήματός τους σε αποδείξεις, με αποτέλεσμα να κινδυνεύσουν να πληρώσουν επιπλέον φόρους λόγω της ποινής (22%) που προβλέπεται σε περίπτωση μη συγκέντρωσης του απαιτούμενου ποσού . Η δεινή θέση στην οποία έχουν περιέλθει εκατοντάδες χιλιάδες νοικοκυριά εξαιτίας της μνημονιακής λαίλαπας επιβεβαιώνεται και από έρευνα του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Αθηνών. Σε ερώτημα σχετικά με τη δυνατότητα ανταπόκρισης στις φορολογικές υποχρεώσεις τους για το 2014, έξι στους δέκα πολίτες (ποσοστό 59%) εκτιμούν ότι δεν θα είναι σε θέση να ανταποκριθούν. Αντιθέτως, τρεις στους δέκα (το 31%) απάντησαν ότι θεωρούν πως θα είναι σε θέση να ανταποκριθούν, ενώ ένας στους δέκα (10%) δεν είναι σε θέση να παράσχει κάποια εκτίμηση στο συγκεκριμένο ερώτημα.

Το εισόδημα που πρέπει να καλυφθεί

Σύμφωνα με την ανακοίνωση του υπουργείου Οικονομικών, το ποσοστό του ετήσιου εισοδήματος του 2014 που πρέπει να καλυφθεί με αποδείξεις από κάθε μισθωτό και συνταξιούχο μειώνεται στο 10% από 25% που ήταν για το 2013. Δηλαδή το συνολικό ποσό αποδείξεων που πρέπει να μαζέψουν φέτος οι μισθωτοί και οι συνταξιούχοι είναι μειωμένο κατά 60%, ενώ αν συνυπολογιστεί και η μείωση του εισοδήματός τους λόγω Μνημονίου, τότε το τελικό ποσό αποδείξεων που πρέπει να συγκεντρώσει φέτος ο καθένας τους θα είναι φέτος χαμηλότερο κατά ποσοστό άνω του 60%.

Οι αποδείξεις που απαιτείται να προσκομίσει κάθε μισθωτός και συνταξιούχος από αγορές ειδών διατροφής και καυσίμων θα υπολογίζονται στο σύνολό τους. Για να διατηρηθεί στο ακέραιο το ποσό μείωσης φόρου που προκύπτει με βάση την κλίμακα μισθωτών και συνταξιούχων να διατηρηθεί στο ακέραιο, ο φορολογούμενος απαιτείται να προσκομίσει αποδείξεις συνολικής αξίας ίσης με ποσοστό 10% του δηλούμενου και φορολογούμενου ατομικού εισοδήματος και μέχρι του ποσού των 10.500 ευρώ. Το ποσό των αποδείξεων που προσκομίζονται γίνεται αποδεκτό μόνο εφόσον έχει περιληφθεί στην εμπρόθεσμη δήλωση, λογίζεται συνολικά και για τους δύο συζύγους και επιμερίζεται μεταξύ τους ανάλογα με το δηλούμενο και φορολογούμενο σύμφωνα με την κλίμακα ατομικό εισόδημα.

…………………………………………………………

Τι ισχύει για τις φετινές δηλώσεις

Προσοχή! Το σύστημα των αποδείξεων που ίσχυε για τα εισοδήματα του 2013, τα οποία θα δηλωθούν με τις φετινές φορολογικές δηλώσεις, είναι διαφορετικό.

Την περασμένη χρονιά, μισθωτοί, συνταξιούχοι, αγρότες αλλά και εργαζόμενοι με «μπλοκάκια» έπρεπε να συγκεντρώσουν αποδείξεις λιανικής πώλησης ή παροχής υπηρεσιών συνολικής αξίας ίσης με το 25% του ετήσιου εισοδήματός τους. Η υποχρέωση συγκέντρωσης αποδείξεων αξίας μέχρι 25% του συνολικού εισοδήματος ισχύει για ετήσια ποσά εισοδήματος μέχρι 42.000 ευρώ.

Για όσους είχαν εισοδήματα άνω των 42.000 ευρώ θα έπρεπε να είχαν μαζέψει αποδείξεις συνολικής αξίας 10.500 ευρώ. Σε όσους δεν συγκέντρωσαν το απαιτούμενο ποσό αποδείξεων επιβάλλεται φορολογική «ποινή» 22%. Στις αποδείξεις που αναγνωρίζει η Εφορία προστέθηκαν κι αυτές που αφορούν δαπάνες για δίδακτρα φροντιστηρίων και ιδιαίτερων μαθημάτων. Προστέθηκαν επίσης και οι αποδείξεις για δαπάνες αγοράς αγαθών ή λήψης υπηρεσιών που πραγματοποιούνται σε άλλες χώρες-μέλη της Ευρωπαϊκής Ενωσης.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου