Παρασκευή 14 Μαρτίου 2014

Δημοσκόπηση Σοκ: ΣΥΡΙΖΑ 18,5%, ΝΔ 13,5% και Ποτάμι 13%.



Δημοσκόπηση σοκ που διενεργήθηκε από το Πανεπιστήμιο Μακεδονίας, δύο μήνες πριν από τις Ευρωεκλογές και την παρουσιάζει αποκλειστικά το iefimerida.gr, δείχνει ανατροπή στο πολιτικό σκηνικό, καθώς τα ποσοστά της ΝΔ καταρρέουν και φτάνουν το 13,5%, ενώ την ίδια στιγμή το Ποτάμι του Σταύρου Θεοδωράκη εμφανίζεται ως τρίτη δύναμη με ποσοστό 13%. Στην πρώτη θέση της πρόθεσης ψήφου είναι ο ΣΥΡΙΖΑ που αν και έχει προβάδισμα 5 μονάδων έναντι της ΝΔ και συγκεντρώνει το 18,5%, δεν δείχνει να έχει ρεύμα.

Η Ελιά συγκεντρώνει το 4,5%, οι Ανεξάρτητοι Ελληνες το 1,5%, η Χρυσή Αυγή το 9%, η ΔΗΜΑΡ 2%, το ΚΚΕ 8%, ΑΝΤΑΡΣΥΑ 1,5%, άλλο κόμμα 7,5% και η αδιευκρίνιστη ψήφος είναι στο 21%.

Τα αποτελέσματα της μέτρησης δείχνουν πως οι ΑΝΕΛ και η ΔΗΜΑΡ δέχονται ισχυρό πλήγμα, ενώ το ΚΚΕ και Χρυσή Αυγή διατηρούν μία σταθερή επίδοση.
Από την άλλη πλευρά, η Ελιά λαμβάνει ποσοστά στα επίπεδα του ΠΑΣΟΚ της τελευταίας περιόδου, χωρίς να υπάρχουν ενδείξεις δυναμικής μετά το εγχείρημα της Κεντροαριστεράς.
Αν επιβεβαιωθούν οι δημοσκοπήσεις το εγχείρημα του Σταύρου Θεοδωράκη θα δρομολογήσει μεγάλες αλλαγές στο πολιτικό σκηνικό και κυρίως θα ξαναμοιράσει την τράπουλα στην Κεντροαριστερά.
Μετακινήσεις ψηφοφόρων ανάμεσα στα κόμματα
Στα γραφήματα που παραθέτει παρακάτω το iefimerida.gr και δείχνουν τις μετακινήσεις των ψηφοφόρων από τα κόμματα κερδισμένο είναι το Ποτάμι, καθώς λαμβάνει το 1/3 της ΔΗΜΑΡ και των ΑΝΕΛ, κάτι περισσότερο από το 1/10 του ΠΑΣΟΚ και το 1/10 της ΝΔ και του ΣΥΡΙΖ, ενώ από τη Χρυσή Αυγή η εισροή είναι μηδενική.
Ηλικίες ψηφοφόρων


Σε ότι αφορά τις ηλικίες, οι εισροές από τη ΝΔ προς το Ποτάμι είναι μεγαλύτερες του μέσου όρου στις ηλικίες 18-34 και 35-54 (17,0%) και πολύ περιορισμένες στην κατηγορία άνω των 55 ετών
Την ψήφο των ψηφοφόρων νεαρής ηλικίας κερδίζει το Ποτάμι με 6,5% στις κατηγορίες 18-34 και 35-54 και μόλις 7,0% στην κατηγορία άνω των 55 ετών. Ενώ σημαντική ανισοκατανομή στην ψήφο για ΝΔ και ΠΑΣΟΚ (20,5% στην κατηγορία άνω των 55 ετών για ΝΔ και 9,5% στην ίδια κατηγορία για το ΠΑΣΟΚ). Σε ό,τι αφορά το ΣΥΡΙΖΑ είναι ισοκατανεμημένη ψήφος του στις ηλικιακές κατηγορίες.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου