Δευτέρα 10 Μαρτίου 2014

Θα πληρώσουμε 300.000 γιατι ξέχασαν να σβήσουν τα φώτα στο Πανεπιστήμιο Αθηνών!



Η παρατηρητικότητα ενός ειδικού επιθεωρητή αποκάλυψε ότι η Φιλοσοφική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών πλήρωσε 300.000 ευρώ για κατανάλωση ρεύματος για το δίμηνο Ιουλίου – Αυγούστου του 2013 λόγω αμέλειας της διοίκησης που ξέχασε τα φώτα ανοιχτά.

Πιο συγκεκριμένα, ένας ειδικός επιθεωρητής που εργάζεται στις υπηρεσίες του Γενικού Επιθεωρητή Δημόσιας Διοίκησης, Λέανδρου Ρακιντζή περνούσε καθημερινά έξω από το κτήριο της Φιλοσοφικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών. Ο ίδιος διαπίστωσε ότι τα φώτα στα γραφεία και το κυλικείο που ήταν κλειστό, παρέμεναν ανοιχτά πρωί και βράδυ.


Ο επιθεωρητής ρώτησε και έναν υπάλληλο ιδιωτικής φύλαξης που εργαζόταν στον χώρο για τα φώτα και εκείνος του απάντησε ότι θα το αναφέρει, αλλά τελικά δεν υπήρξε κάποιο αποτέλεσμα. Περίπου δύο μήνες μετά, ο κ. Ρακιντζής απέστειλε ένα έγγραφο στις οικονομικές υπηρεσίες του Πανεπιστημίου, ζητώντας να βρεθούν οι υπεύθυνοι για να τους αποδοθούν ευθύνες.

Ο Γενικός Επιθεωρητής αναφέρει μέσα στο έγγραφο ότι: «η τοιαύτη αμέλεια προκάλεσε κατασπατάληση φυσικών και οικονομικών πόρων ενώ παράλληλα προκαλεί το δημόσιο αίσθημα αφού καταδεικνύει αδιαφορία και ακηδία του δημοσίου χρήματος, ιδιαίτερα στην οικονομική συγκυρία που διέρχεται η χώρα».

Έξι μήνες περίμενε ο κ. Ρακιντζής κάποια απάντηση από τις οικονομικές υπηρεσίες και την Πρυτανεία του Πανεπιστημίου αλλά τελικά δεν ήρθε ποτέ. Ο ίδιος απέστειλε νέα επιστολή στις 27 Ιανουαρίου 2014 η οποία συνοδευόταν από φωτογραφίες με τους φωτιζόμενους χώρους κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού. Στην επιστολή ζητούνταν τα αντίγραφα κατανάλωσης ρεύματος για τους 2 μήνες ενώ επισημαίνονταν ότι η άρνηση συνεργασίας των υπηρεσιών «συνιστά πειθαρχικό παράπτωμα για παράβαση καθήκοντος». Οι υπηρεσίες του Πανεπιστημίου δεν κινητοποιήθηκαν ούτε σε αυτή τη περίπτωση.

Στις 3 Φεβρουαρίου, ο πρόεδρος του Συμβουλίου του ιδρύματος κ. Μπερτσίμας απέστειλε επιστολε στον Πρύτανη, Θεοδόση Πελεγρίνη ζητώντας του να απαντήσει στο έγγραφο του κ. Λέανδρου Ρακιντζή. Μετά από τρείς ημέρες, ο κ. Πελεγρίνης κοινοποίησε τους λογαριασμούς ρεύματος στον Γενικό Επιθεωρητή και για το δίμηνο Ιουλίου – Αυγούστου του 2013 το ρεύμα στοίχισε 299.537 ευρώ.

Η κοσμήτορας της Φιλοσοφικής Σχολής Αμαλία Μόζερ στην αναφορά της επικαλείται ότι στις συγκεκριμένες φωτογραφίες απεικονίζονται τα φώτα ασφαλείας του κτηρίου ενώ η χρήση ρεύματος στο εστιατόριο είναι ευθύνη της εταιρείας που το υπενοικιάζει. Επίσης συμπλήρωσε ότι τα φώτα στον παιδικό σταθμό παραμένουν ανοιχτά λόγω βανδαλισμών που έχουν γίνει στο παρελθόν.

Η κ. Μόζερ και ο επόπτης της σχολής Μανώλης Ξενικάκης, έστειλαν επιστολή απάντησης στον κ. Ρακιντζή και επικαλέστηκαν μία σειρά δικαιολογιών σχετικά με την λειτουργία των υπηρεσιών και του κτιρίου κατά την διάρκεια των καλοκαιρινών μηνών. Σημειώνουν ότι η σχολή λειτουργεί ανελλιπώς την θερινή περίοδο λόγω της εαρινής εξεταστικής περιόδου ενώ αναφέρουν και την συνεχή λειτουργία των διοικητικών υπηρεσιών και την διοργάνωση Παγκοσμίου Συνεδρίου για την Φιλοσοφία που πραγματοποιήθηκε το πρώτο δεκαήμερο του Αυγούστου του 2013.

Όσον αφορά τους φωτισμένους χώρους που απεικονίζονται στις φωτογραφίες, στην επιστολή – απάντηση αναφέρεται ότι πρόκειται είτε για φώτα ασφαλείας, είτε φώτα της γραμματείας της χολής όπου σύμφωνα με τη γραμματέα του Φιλολογικού Τμήματος παρέμενε ανοιχτή μέχρι αργά το βράδυ λόγω φόρτου εργασίας το κρίσιμο διάστημα του καλοκαιριού, ενώ για το εστιατόριο δείχνει ως υπεύθυνους τους ιδιοκτήτες του.

Οι υπηρεσίες του Γενικού Επιθεωρητή αμφισβητούν τις δικαιολογίες του πανεπιστημίου και υποστηρίζουν ότι τα φώτα ασφαλείας δεν είναι ανοιχτά μέρα και νύχτα αλλά μόνο τις βραδινές ώρες. Για τα εσωτερικά φώτα της Γραμματείας τα οποία παρέμεναν επίσης αναμμένα ο Γενικός Επιθεωρητής δεν δέχεται την δικαιολογία ότι «διαβεβαίωσε η γραμματέας του Φιλολογικού Τμήματος ότι παρέμενε στο συγκεκριμένο χώρο μέχρι αργά το βράδυ» αφού η υπερεργασία δεν επιβεβαιώνεται με δηλώσεις αλλά με τα δελτία παρουσίας στην εργασία. Επίσης επισημαίνεται ότι στις φωτογραφίες καταγράφονται πολλά γραφεία με ανοιχτά φώτα και όχι μόνο η γραμματεία.

«Εφόσον έχει διαπιστωθεί σπατάλη και η εταιρεία δεν έχει ανταποκριθεί στις συστάσεις θα έπρεπε να ενεργοποιηθούν τυχόν ρήτρες ή να ληφθούν διοικητικά μέτρα» αναφέρει ο κ. Ρακιντζής για τα φώτα στο εστιατόριο του οποίου το ρεύμα πληρώνεται από το πανεπιστήμιο.

Αναφορικά με τα φώτα ασφαλείας, ο Γενικός Επιθεωρητής τονίζει ότι θα έπρεπε να λειτουργούν χρονοδιακόπτες στον βαθμό που τα κτίρια φυλάσσονται ή επιτηρούνται από ιδιωτικές εταιρείες φύλαξης.

Ο κ. Λέανδρος Ρακιντζής έχει ζητήσει την διενέργεια ΕΔΕ για την απόδοση ευθυνών λόγω του ότι ο ίδιος εκτίμησε ότι γίνεται προσπάθεια να δικαιολογηθεί η σπατάλη ηλεκτρικής ενέργειας που δεν δικαιολογείται καθώς 300.000 είναι ένα πάρα πολύ μεγάλο ποσό για ρεύμα τους θερινούς μήνες. Ο κ. Ρακιντζής χαρακτήρισε τις δικαιολογίες μη επαρκείς και τεκμηριωμένες αφού δεν απαντούν στο ερώτημα γιατί παραμένουν δεκάδες φώτα αναμμένα χωρίς λόγο καθ’ όλη την διάρκεια της του 24ώρου σε περίοδο που οι σχολές ήσαν εντελώς κλειστές.

patrastimes 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου