Κυριακή 9 Μαρτίου 2014

Εξαπάτησαν όσους επένδυσαν σε φωοβολταϊκά.30% κούρεμα σε εγγυημένες τιμές!



Στον «κουρέα» μπαίνουν οι 35.000 περίπου φωτοβολταϊκές στέγες σπιτιών και επιχειρήσεων καθώς και τα 15.000 φωτοβολταϊκά εδάφους που ανήκουν σε ιδιώτες επενδυτές, προκειμένου εκατομμύρια καταναλωτές να μην επιβαρυνθούν με την προαποφασισμένη από τη ΡΑΕ αύξηση 125% του ειδικού τέλους ΑΠΕ, ώστε να μην καταρρεύσει η πράσινη αγορά.
Στο νομοσχέδιο που έδωσε το υπουργείο ΠΕΚΑ προς διαβούλευση (λήγει στις 14 Μαρτίου) προβλέπεται μεσοσταθμική μείωση 29,5% στις εγγυημένες τιμές (ταρίφες) όλων των
φωτοβολταϊκών.
Χαμηλότερο θα είναι το κούρεμα στα αγροτικά φωτοβολταϊκά (περίπου 26%), ενώ περιορίζεται σε 6,4% στα αιολικά, και 5,4% στα μικρά υδροηλεκτρικά.

Το κούρεμα κλιμακώνεται ανάλογα με το χρόνο που οι επενδυτές «κλείδωσαν» ταρίφα - όσο παλαιότερα αυτό έγινε τόσο μεγαλύτερο είναι - και είναι υψηλότερο για φωτοβολταικά που επιδοτήθηκαν από τον αναπτυξιακό νόμο.
Η κατάσταση με τα φωτοβολταικά ξέφυγε τα τελευταία πέντε χρόνια, καθώς παρά την πτώση του κόστους εξοπλισμού, οι ταρίφες δεν εξορθολίστηκαν, με αποτέλεσμα να προκύψουν υπεραπόδοσεις, και το έλλειμμα του Λειτουργού Αγοράς Ηλεκτρικής Ενέργειας (ΛΑΓΗΕ) να ξεπεράσει τα 980 εκατ. ευρώ στο τέλος του 2013. Πλέον, οι νέες τιμές εξορθολογίζουν τις αποδόσεις των φωτοβολταικών.
 
Σαν αντισταθμιστικό όφελος προς τους επενδυτές, το Δημόσιο παρατείνει για 5 επιπλέον χρόνια τη διάρκεια των συμβάσεων τους, από τα 20 στα 25 χρόνια.
Κύκλοι της αγοράς αναφέρουν ότι παρά το κούρεμα στα οικιακά φωτοβολταϊκά, με τις νέες μειωμένες τιμές προκύπτουν ικανοποιητικές ακόμη αποδόσεις, ύψους 17% (έναντι μέχρι και 40% πριν το κούρεμα).
Έτσι, σε συνδυασμό δηλαδή και με την παράταση της σύμβασης με το ΛΑΓΗΕ κατά πέντε χρόνια, οι ιδιοκτήτες τους μπορούν να αποσβέσουν την επένδυσή τους σε έξι χρόνια.
Σημειωτέον ότι η Κομισιόν, πίεζε ώστε η απόδοση να κινείται στα επίπεδα 7,5%-8%.
 
Εκτός από τις ταρίφες, το νομοσχέδιο κουρεύει και τα προσδοκώμενα έσοδα των επενδυτών για το 2013, το μεγαλύτερο μέρος των οποίων δεν το έχουν ακόμη εισπράξει αφού πλέον οι πληρωμές γίνονται με καθυστέρηση 7-8 μηνών.
Έτσι, οι επενδυτές καλούνται να διαγράψουν το 35% των εσόδων που είχαν από πωλήσεις φωτοβολατικής ηλεκτρικής μέσα στο 2013, και τα οποία τους οφείλει ακόμη ο ΛΑΓΗΕ.
Από το μέτρο εξαιρούνται τα οικιακά φωτοβολταικά, ενώ οι άλλες τεχνολογίες (π.χ. αιολικά) χάνουν μόνο το 10% των εσόδων του 2013.
Το νομοσχέδιο αποσκοπεί στο να μηδενίσει το έλλειμμα των ΑΠΕ, και να μειώσεις τις καθυστερήσεις πληρωμών των επενδυτών, θεσπίζοντας ένα καθεστώς «συμφωνίας» με τους επενδυτές σε νέα βάση, γι' αυτό και αποκαλείται ως New Deal.
Σύμφωνα με πηγές του υπουργείου ΠΕΚΑ, το συνολικό πακέτο του New Deal για τις ΑΠΕ, έχει την πλήρη έγκριση της τρόικας και της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου