Κυριακή 9 Μαρτίου 2014

Εξαφάνισαν το AIDS από βρέφος!



Ελπίδα για την αντιμετώπιση του AIDS δίνει νέα γονιδιακή θεραπεία που χορήγησαν επιστήμονες στις ΗΠΑ σε μικρή ομάδα ασθενών, το ανοσοποιητικό σύστημα των οποίων ενισχύθηκε τόσο που ήταν σε θέση πλέον να τους προστατεύει από τον ιό HIV χωρίς την καθημερινή χρήση φαρμάκων.Η θεραπεία έχει σχεδιαστεί έτσι ώστε να διακόπτει τη δράση του γονιδίου CCR5, το οποίο ο ιός χρησιμοποιεί για να μολύνει τα Τ-κύτταρα, τα λευκά αιμοσφαίρια που καταπολεμούν τις ιικές μολύνσεις.Οι επιστήμονες αφαίρεσαν κύτταρα
από τους ασθενείς και τα επεξεργάστηκαν έτσι ώστε να μεταβληθεί το τμήμα του DNA που αποκωδικοποιεί τον υποδοχέα του συγκεκριμένου γονιδίου. Στη συνέχεια, τα κύτταρα πολλαπλασιάστηκαν και οι επιστήμονες τα εξέτασαν προτού τα εισάγουν με έγχυση ξανά στον οργανισμό των ασθενών.
Η θεραπεία φέρει την κωδική ονομασία SB-728-T, ενώ η επιστημονική έκθεση δημοσιεύεται στην επιθεώρηση «New England Journal of Medicine» – αποτελεί δε την πρώτη δημοσίευση στοιχείων από κλινική δοκιμή της συγκεκριμένης γονιδιακής θεραπείας.

Η πρώτη φάση των κλινικών δοκιμών πραγματοποιήθηκε από επιστήμονες του Πανεπιστημίου Πενσιλβάνια με τη συμμετοχή δώδεκα ασθενών.
Την ίδια στιγμή, γιατροί στην Καλιφόρνια κατάφεραν να εξαφανίσουν τον ιό από βρέφος που ήταν εκ γενετής φορέας, με ειδική αντιρετροϊκή θεραπεία, την οποία του χορήγησαν τέσσερις ώρες μετά τη γέννησή του. Σύμφωνα με τους γιατρούς, το παιδί γεννήθηκε τον Απρίλιο και ο ιός φαίνεται ήδη ότι βρίσκεται σε καταστολή.
 
Οι γιατροί πιστεύουν ότι δεν αποκλείεται σύντομα να μπορούν να κάνουν λόγο για θεραπεία του βρέφους, το οποίο φαίνεται ότι θα είναι το δεύτερο που θεραπεύεται από τον HIV. Η πρώτη φορά που συνέβη κάτι τέτοιο ήταν πριν από περίπου έναν χρόνο σε βρέφος από το Μισισίπι των ΗΠΑ, το οποίο σύμφωνα με τους επιστήμονες σήμερα είναι τριών ετών και δεν παρουσιάζει κανένα σύμπτωμα της ασθένειας, καθώς ο ιός φαίνεται ότι έχει εξαφανιστεί λειτουργικά, έχοντας αφήσει πίσω του μόνο κάποια ίχνη.
 
Αλεξάνδρα Χυδηριώτη - Δημοκρατία

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου