Δευτέρα 17 Μαρτίου 2014

Πιο μακρύ φέτος το χέρι της Εφορίας



«Υπογλώσσια» θα πρέπει να μοιράσει φέτος η Εφορία μαζί με τα εκκαθαριστικά-δυναμίτες που θα στείλει στους φορολογουμένους με την υποβολή των δηλώσεων. Τα φετινά εκκαθαριστικά της Εφορίας θα είναι σχεδόν στο σύνολό τους χρεωστικά, λόγω της κατάργησης του βασικού αφορολόγητου ορίου, του αφορολογήτου των παιδιών, αλλά και της κατάργησης των φοροαπαλλαγών, ενώ παράλληλα θα ενσωματώνουν τέσσερις διαφορετικούς φόρους (φόρο εισοδήματος, ειδική εισφορά αλληλεγγύης, τέλος επιτηδεύματος και φόρο
πολυτελείας). Λεπτομέρειες για τη διαδικασία υποβολής των φετινών φορολογικών δηλώσεων και την εκκαθάρισή τους περιέχονται στην απόφαση του γενικού γραμματέα Δημοσίων Εσόδων, Χάρη Θεοχάρη, εν όψει της 20ής Μαρτίου, οπότε και ανοίγει το «σύστημα» για την ηλεκτρονική υποβολή.

Στα φετινά εκκαθαριστικά, εκτός από τον φόρο εισοδήματος, θα υπολογιστεί η εισφορά αλληλεγγύης (κατά το μέρος και για τα εισοδήματα που δεν παρακρατήθηκε) η οποία επιβάλλεται με συντελεστές 1-4% για όσους απέκτησαν το 2013 ετήσια εισοδήματα άνω των 12.000 ευρώ, το τέλος επιτηδεύματος των 500 ευρώ ή 650 ευρώ που πληρώνουν οι εργαζόμενοι που αμείβονται με «μπλοκάκι», οι ελεύθεροι επαγγελματίες και όσοι ασκούν ατομική εμπορική επιχείρηση, καθώς και ο φόρος πολυτελείας. Πρόκειται για τον φόρο πολυτελούς διαβίωσης που πληρώνουν όσοι είχαν το 2013 στην κατοχή τους αυτοκίνητα 1.929 κυβικών εκατοστών και άνω, πισίνες και αεροσκάφη.

Στις δηλώσεις θα πρέπει να αναγραφούν από το πρώτο ευρώ και οι τόκοι των καταθέσεων που πιστώθηκαν στους λογαριασμούς των φορολογουμένων το 2013, ενώ για πρώτη φορά το υπουργείο Οικονομικών ζητά από τους φορολογουμένους όχι μόνο να αναγράψουν όλα ανεξαιρέτως τα εισοδήματα και τα έσοδα που απέκτησαν κατά το προηγούμενο έτος, αλλά και να τα παρουσιάσουν αναλυτικά κατά κατηγορία.

Πάντως το «σίριαλ» με τους τόκους, το οποίο ξεκίνησε πέρυσι, συνεχίζεται και φέτος. Μπορεί η απόφαση να ορίζει ότι θα πρέπει να δηλωθούν από το πρώτο ευρώ, ωστόσο αναμένεται νομοθετική διάταξη η οποία θα ορίζει ότι θα δηλώνονται οι τόκοι πάνω από ένα όριο, ενδεχομένως άνω των 250 ευρώ, όπως ίσχυε για τις περσινές φορολογικές δηλώσεις.

Οσον αφορά τη διαδικασία, με την υποβολή της φορολογικής δήλωσης θα εκδίδεται αυτομάτως το εκκαθαριστικό σημείωμα στο οποίο θα περιλαμβάνεται και η «ταυτότητα οφειλής» με το συνολικό ποσό φόρου που θα πρέπει να πληρώσουν οι φορολογούμενοι στις τράπεζες ή τα ΕΛ.ΤΑ. Ανεξάρτητα από τον χρόνο υποβολής της δήλωσης οι φόροι θα καταβληθούν φέτος σε τρεις ίσες διμηνιαίες δόσεις σε συγκεκριμένες προθεσμίες: η πρώτη δόση θα πρέπει να εξοφληθεί μέχρι 31 Ιουλίου, η δεύτερη μέχρι 30 Οκτωβρίου και η τρίτη μέχρι τις 31 Δεκεμβρίου. Σε περίπτωση εφάπαξ εξόφλησης προβλέπεται έκπτωση 1,5%. Ακόμα και αν ο φορολογούμενος υποβάλει τη δήλωσή του την καταληκτική ημερομηνία (30 Ιουνίου), θα πρέπει να καταβάλει την 1η δόση στο τέλος Ιουλίου.

Η απόφαση Θεοχάρη

Αναλυτικότερα η απόφαση Θεοχάρη ορίζει ότι:

● Οι δηλώσεις φορολογίας εισοδήματος φυσικών προσώπων οικονομικού έτους 2014 υποβάλλονται υποχρεωτικά με τη χρήση ηλεκτρονικής μεθόδου επικοινωνίας μέσω Διαδικτύου, από τις 20 Μαρτίου 2014 έως τις 30 Ιουνίου 2014.

● Οι δηλώσεις των φορολογουμένων που απεβίωσαν πρέπει να υποβάλλονται αποκλειστικά χειρόγραφα στη ΔΟΥ. Στην περίπτωση αυτή απαιτείται ενημέρωση του τμήματος Μητρώου της ΔΟΥ του αποβιώσαντος πριν από την υποβολή της δήλωσης.

● Τόσο οι αρχικές εμπρόθεσμες όσο και οι αρχικές εκπρόθεσμες δηλώσεις των φυσικών προσώπων θα υποβάλλονται ηλεκτρονικά μέσω Διαδικτύου.

● Σε περίπτωση που δεν υπάρχει η δυνατότητα ηλεκτρονικής υποβολής λόγω αποδεδειγμένης τεχνικής αδυναμίας που δεν μπορεί να αντιμετωπιστεί ή εφόσον κρίνεται από τον αρμόδιο προϊστάμενο ΔΟΥ (σε εξαιρετικές περιπτώσεις) ότι συντρέχει αντικειμενική και πραγματική αδυναμία υποβολής της δήλωσης με ηλεκτρονικό τρόπο, οι δηλώσεις επιτρέπεται να υποβληθούν σε έντυπη μορφή στις αρμόδιες ΔΟΥ.

● Το εκκαθαριστικό σημείωμα με το οποίο ο φορολογούμενος θα ενημερώνεται για τις οφειλές του, οι οποίες προκύπτουν από την υποβολή της αρχικής ή εμπρόθεσμης τροποποιητικής δήλωσης φορολογίας εισοδήματος, μετονομάζεται σε «πράξη διοικητικού προσδιορισμού φόρου». Φέτος, με την έκδοση του εκκαθαριστικού σημειώματος θα καταλογίζονται ταυτόχρονα στον φορολογούμενο έως και τέσσερις διαφορετικοί φόροι: φόρος εισοδήματος φυσικών προσώπων, ειδική εισφορά αλληλεγγύης, τέλος επιτηδεύματος, φόρος πολυτελούς διαβίωσης.

● Για όσους φορολογουμένους προκύπτει, μετά την εκκαθάριση της δήλωσης, ποσό φόρου για καταβολή, στην ειδοποίηση πληρωμής που θα είναι ενσωματωμένη στο εκκαθαριστικό θα περιλαμβάνεται η «ταυτότητα οφειλής» (Τ.Ο.).

● Σε περίπτωση επιστροφής φόρου, στο εκκαθαριστικό θα ενσωματώνεται η ειδοποίηση επιστροφής και το ποσό θα επιστρέφεται μέσω τραπεζών.


Με βιβλία εσόδων – εξόδων η προεκλογική εκστρατεία

Από τα γκισέ των εφοριών θα πρέπει να περάσουν οι πολιτικοί συνδυασμοί που θα δοκιμαστούν στις περιφερειακές και δημοτικές εκλογές του Μαΐου, προκειμένου να θεωρήσουν βιβλία και στοιχεία. Οπως ορίζει απόφαση του γενικού γραμματέα Δημοσίων Εσόδων, Χάρη Θεοχάρη, οι πολιτικοί συνδυασμοί θα πρέπει να έχουν βιβλίο εσόδων-εξόδων θεωρημένο από την Εφορία και να εκδίδουν εισιτήρια για τις προεκλογικές εκδηλώσεις που πραγματοποιούν. Στο ειδικό βιβλίο θα πρέπει να καταχωρίζονται τα έσοδα και οι δαπάνες τους. Το βιβλίο εσόδων-εξόδων θεωρείται, κατά την έναρξη της προεκλογικής περιόδου, από την αρμόδια ΔΟΥ της έδρας της περιφέρειας, προκειμένου για τις περιφερειακές εκλογές, ή από τη ΔΟΥ της έδρας του οικείου δήμου εφόσον πρόκειται για συνδυασμό που κατεβαίνει στις δημοτικές εκλογές. Στην απόφαση ορίζεται επίσης πως κάθε διπλότυπο εισιτήριο για τις εκδηλώσεις των πολιτικών συνδυασμών θα αριθμείται και θα θεωρείται από την Εφορία της έδρας της περιφέρειας ή του οικείου δήμου. Στο στέλεχος του εισιτηρίου θα αναγράφονται το ονοματεπώνυμο, το πατρώνυμο, ο Αριθμός Φορολογικού Μητρώου (ΑΦΜ) και ο Αριθμός Δελτίου Ταυτότητος (ΑΔΤ) ή ο αριθμός διαβατηρίου του προσώπου στο οποίο διατίθεται. Η θεώρηση βιβλίων και εισιτηρίων προβλέπεται από ειδικές νομοθετικές διατάξεις (ν. 3870/2010).

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου