Σάββατο 22 Μαρτίου 2014

Πώς και σε ποιους θα μοιραστεί το μέρισμα



Περίπου 935.000 φορολογούμενοι θα πάρουν εφάπαξ επίδομα από 400 έως 1.000 ευρώ (αναλόγως τέκνων), με βάση εισοδηματικά και περιουσιακά κριτήρια. Το όριο των ετήσιων οικογενειακών αποδοχών των δικαιούχων πιθανόν να φτάσει στις 7.000 ευρώ.Το «κοινωνικό μέρισμα» του πλεονάσματος σε περίπου 935.000 πολίτες -πέραν των 65.000 ενστόλων για τους οποίους έχουν αποφασιστεί τα κριτήρια- προσπαθεί να μοιράσει η κυβέρνηση.Χθες πραγματοποιήθηκαν για το θέμα διαδοχικές συσκέψεις μεταξύ στελεχών των
συναρμόδιων υπουργείων, χωρίς ωστόσο να καταλήξουν σε συγκεκριμένο «μοντέλο», λόγω της πολυπλοκότητας της διαδικασίας και των στοιχείων που απαιτούνται.

«Κομβικό» στοιχείο, το εισοδηματικό όριο που θα μπει για να μοιραστούν 475 εκατ. ευρώ, πέραν των 35 εκατ. ευρώ που θα χορηγηθούν στους ένστολους (με ακαθάριστες αποδοχές κάτω των 1.540 ευρώ) και των 20 εκατ. για τους άστεγους.

Τα συναρμόδια υπουργεία αναμένουν αναλυτικά στοιχεία από ασφαλιστικά ταμεία, ΟΑΕΕ, ΟΑΕΔ και ΟΓΑ, τα οποία στη συνέχεια θα διασταυρωθούν με τα στοιχεία της Γενικής Γραμματείας Πληροφοριακών Συστημάτων, προκειμένου να καθοριστεί το εισοδηματικό όριο.

Με εισοδήματα του 2012

Η συζήτηση ξεκίνησε με εισοδηματικά όρια 7.000 έως 10.000 ευρώ, τα οποία σε συνάρτηση με τον αριθμό των τέκνων θα προσδιορίσουν το ακριβές ύψος του επιδόματος.

Για το εισοδηματικό κριτήριο θα ληφθούν υπόψη τα αποκτηθέντα κατά το 2012 εισοδήματα τα οποία δηλώθηκαν το 2013. Θα υπάρξουν και περιουσιακά κριτήρια, απ’ τα οποία πιθανότατα θα εξαιρεθεί η πρώτη κατοικία. Αναλυτικότερα:

*Το επίδομα εκτιμάται ότι θα κινηθεί από τα 400 έως τα 1.000 ευρώ κατά περίπτωση (αναλόγως των τέκνων).

*Οι δικαιούχοι θα εντοπιστούν βάσει της φορολογικής δήλωσης και της δήλωσης φόρου ακίνητης περιουσίας.

Εάν διαπιστωθεί ότι οικογενειακό εισόδημα ύψους 10.000 ευρώ έχουν 1,5 εκατομμύριο φορολογούμενοι, τότε θα μειωθεί το εισοδηματικό κριτήριο προκειμένου να μην ξεπερνάει τους 1 εκατομμύριο δικαιούχους. Ενδεχομένως το κρίσιμο όριο να είναι τα 7.000 ευρώ ετήσιου οικογενειακού εισοδήματος.

*Το επίδομα θα πιστωθεί απευθείας στους λογαριασμούς των δικαιούχων και θα κυμαίνεται από 400 έως 1.000 ευρώ, ανάλογα με τα παιδιά της κάθε οικογένειας. Εάν δεν υπάρχει λογαριασμός, οι δικαιούχοι θα λάβουν ηλεκτρονικό μήνυμα (e-mail) με το οποίο θα καλούνται να συμπληρώσουν σε ειδική φόρμα τα στοιχεία τους. Ταυτόχρονα, θα δημιουργηθεί ειδική φόρμα για να μπορούν να ελέγχουν οι ενδιαφερόμενοι εάν είναι δικαιούχοι.

Δικαιούχοι του επιδόματος είναι: χαμηλόμισθοι, χαμηλοσυνταξιούχοι, άνεργοι (εγγεγραμμένοι μακροχρόνιοι και επιδοτούμενοι) εφόσον πληρούν τα κριτήρια, ελεύθεροι επαγγελματίες χωρίς δραστηριότητα (με βάση τη διακοπή δραστηριότητας) και άτομα με ειδικές ανάγκες, τα οποία μάλλον θα έχουν ευνοϊκότερη μεταχείριση.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου