Τρίτη 11 Μαρτίου 2014

Μαλαισία: «Πιθανότατα εντοπίσαμε το χαμένο αεροσκάφος»



Τα ραντάρ του στρατού της Μαλαισίας έχουν πιθανότατα εντοπίσει το αγνοούμενο από το πρωί του Σαββάτου αεροσκάφος με τους 239 επιβαίνοντες στα στενά της Μάλακα, ανέφερε στο πρακτορείο Reuters στρατιωτική πηγή της ασιατικής χώρας 
Όπως αναφέρεται από τα διεθνή ΜΜΕ, το αεροπλάνο άλλαξε πορεία μετά την Kota Bharu και φαίνεται ότι πετούσε σε αρκετά χαμηλό ύψος.
Το στενό της Μάλακα είναι ένα από τα πιο πολυσύχναστα πλωτά κανάλια του κόσμου, που διατρέχει κατά μήκος τη δυτική ακτή της Μαλαισίας, ενώ αν ισχύουν οι πληροφορίες το
αεροσκάφος βρίσκεται περίπου 1000 μίλια από το σημείο που χάθηκε.
Η αεροπορική εταιρεία είχε δηλώσει το Σάββατο ότι η πτήση, η οποία μετέφερε 227 επιβάτες και 12 μέλη πληρώματος, κατά την τελευταία επικοινωνία με το αεροπλάνο, βρισκόταν στα ανοικτά της ανατολικής ακτής της Μαλαισίας πάνω από την πόλη Κότα Μπαρού.
"Άλλαξε πορεία μετά την Κότα Μπαρού και άρχισε να πετάει σε χαμηλότερο ύψος. Αυτό συνέβη στα στενά της Μάλακα", δήλωσε ο στρατιωτικός αξιωματούχος, ο οποίος μίλησε στο Reuters.
Οι αρχές της Μαλαισίας απέστειλαν πλοία προκειμένου να ερευνήσουν συντρίμμια που φέρεται πως είχαν εντοπιστεί στην επιφάνεια της Θάλασσας της Νότιας Κίνας, όπως μετέδωσε το Bloomberg.
Η περιοχή στην οποία πραγματοποιούνται οι έρευνες βρίσκεται 60 χιλιόμετρα νοτιοανατολικά της παραθαλάσσιας πόλης Βουνγκ Τάου του Βιετνάμ, ανακοίνωσε ο επικεφαλής της πολιτικής αεροπορίας, Λάι Σαν Ταν.
Στο σημείο έχουν σταλεί βιετναμέζικα πλοία για να ερευνήσουν αυτό που φαίνεται πως είναι μεταλλικά κομμάτια, μετέδωσε το γερμανικό πρακτορείο Ειδήσεων σύμφωνα με ενημέρωση της επιτροπής έρευνας και διάσωσης στο Ανόι.
Ομάδες διάσωσης από εννέα χώρες πραγματοποίησαν έρευνες στη Θάλασσα της Νότιας Κίνας και τα στενά της Μάλακα, καθώς η Κίνα απηύθυνε νωρίτερα έκκληση στη Μαλαισία να εντείνει τις προσπάθειες ανεύρεσης του αεροσκάφους.
Η Ιντερπόλ, την ίδια στιγμή, μέσω του γενικού της γραμματέα, σημείωσε ότι κλίνει προς την άποψη ότι δεν υπήρξε ζήτημα τρομοκρατικής δραστηριότητας στο αεροσκάφος των μαλαισιανών αερογραμμών.

Στη συνέντευξη Τύπου που δόθηκε το πρωί της Τρίτης, οι μαλαισιανές αρχές έδωσαν στη δημοσιότητα τα στοιχεία των δύο επιβατών που επιβιβάστηκαν στην πτήση των Malaysia Airlines με κλεμμένο διαβατήριο.
Πρόκειται για έναν 19χρονο Ιρανό, με το όνομα Pouria Nour Mohammad Mehrdad και τον 29χρονο Delevar Seyed Mohammad Reza.
Όπως ανακοίνωσε ο αρχηγός της αστυνομίας, ο Mehrad και ο δεύτερος άντρας, ο οποίος επίσης ταξίδεψε με κλεμμένο διαβατήριο, είχαν εισέλθει παράνομα στη Μαλαισία στις 28 Φεβρουαρίου.
Επίσης έγινε γνωστό ότι Pouria Nour Mohmammad Mehrdad δεν είχε εμπλοκή με τρομοκρατική οργάνωση, ζητούσε άσυλο και επιθυμούσε να πάει στη Γερμανία.
Τα τέσσερα σενάρια που εξετάζονται για το χαμένο αεροσκάφος πλέον είναι: η αεροπειρατεία, το σαμποτάζ, ψυχολογικά προβλήματα των επιβατών ή του πληρώματος και προσωπικά προβλήματα των επιβατών ή του πληρώματος.

Επίσης ανακοινώθηκε ότι ερευνάται η πιθανότητα ένας από τους επιβάτες να είχε εισπράξει αποζημίωση μαμούθ από ασφαλιστήριο ζωής, λίγο πριν την πτήση.
Οι αρχές στη συνέντευξη Τύπου διέψευσαν τέλος την πληροφορία ότι υπάρχουν 5 άτομα που δεν επιβιβάστηκαν στην πτήση.



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου