Παρασκευή 14 Μαρτίου 2014

Αποδεχτή η τροπολογία Καρασμάνη για επανένωση οικογενειών δημοσίων υπαλλήλων που υπηρετούν σε διαφορετικές παραμεθόριες περιοχές



Αποδεκτή έγινε η τροπολογία του Γιώργου Καρασμάνη, την οποία είχαν προσυπογράψει άλλοι οκτώ συνάδελφοί του, όλοι προερχόμενοι από παραμεθόριες ή προβληματικές περιοχές, με πρόταση να δοθεί η δυνατότητα επανένωσης σε οικογένειες δημοσίων υπαλλήλων που υπηρετούν σε παραμεθόριες ή προβληματικές περιοχές. Οικογένειες  οι οποίες ¨έχουν κοπεί στα δύο¨ καθώς οι σύζυγοι υπηρετούν σε διαφορετικές καθένας παραμεθόριες ή προβληματικές περιοχές, σε πολλές περιπτώσεις μάλιστα σε απόσταση εκατοντάδων χιλιομέτρων ο ένας από τον άλλο.

Αφορά τους υπαλλήλους που διορίστηκαν με την εντοπιότητα και μοριοδότηση σε δηµόσια υπηρεσία ή σε ΟΤΑ Α’ ή Β’ βαθµού ή σε νοµικό πρόσωπο δηµοσίου δικαίου, με τη δέσμευση ότι θα υπηρετήσουν επί μία δεκαετία χωρίς δικαίωμα μετάταξης.
Με την τροπολογία, καταγράφονταν τα μεγάλα προβλήματα που δημιουργεί το να εξαναγκάζεται μια οικογένεια να ζει ¨σκόρπια¨ επί τόσο μεγάλο χρονικό διάστημα, ιδιαίτερα στις περιπτώσεις που υπάρχουν ή προκύπτουν σοβαρά προβλήματα υγείας. Και προτείνονταν, η δεκαετής υποχρεωτική  υπηρεσία στην περιοχή διορισμού χωρίς δικαίωμα μετάταξης να περιοριστεί στο μισό. Δηλαδή στα πέντε χρόνια, μετά την παρέλευση των οποίων ο ή η υπάλληλος θα μπορεί να ζητήσει μετάταξη και βέβαια μόνον για την περιοχή στην οποία υπηρετεί ο ή η σύζυγος, για λόγους συνυπηρέτησης.
Με την αποδοχή της τροπολογίας  δίνεται η καλύτερη δυνατή λύση σε ένα τεράστιο ανθρώπινο αλλά και ευρύτερα κοινωνικό πρόβλημα. Λύση από την οποία επωφελούνται και οι συντοπίτες μας δημόσιοι υπάλληλοι αυτής της κατηγορίας, καθώς ο Νομός μας, με επίμονες και μακρόχρονες προσπάθειες του Γιώργου Καρασμάνη, έχει χαρακτηριστεί από το 2007 ως παραμεθόριος και προβληματικός στο σύνολό του.
       Αποδεκτή έγινε ακόμη μία τροπολογία που είχαν καταθέσει άλλοι Βουλευτές και την οποία ο Γιώργος Καρασμάνης υποστήριξε ενθέρμως και αφορά γυναίκες που υπηρετούν στο Δημόσιο. Οι Βουλευτές ζητούσαν να προστατευθεί ο θεσμός της οικογένειας και η μητρότητα (όπως άλλωστε ορίζει το Σύνταγμά μας, καθώς επίσης και πλήθος εθνικών και κοινοτικών διατάξεων και αποφάσεων) για την εργαζόμενη έγκυο και μητέρα. Να προστατευθεί δηλαδή από την απόλυση ή τη διαθεσιμότητα, η γυναίκα που είναι έγκυος, ή διανύει το 18μηνο από τον τοκετό.
Με την αποδοχή της τροπολογίας δίνεται η πρέπουσα λύση σε ένα επίσης μείζον ανθρώπινο και κοινωνικό ζήτημα. Μάλιστα ο Γιώργος Καρασμάνης, ζήτησε η αποδοχή της τροπολογίας να έχει αναδρομική ισχύ, ώστε να αποκατασταθεί η αδικία σε βάρος γυναικών που βγήκαν ήδη σε διαθεσιμότητα κατά τη διάρκεια εγκυμοσύνης, λοχείας ή ανατροφής μικρών παιδιών. Έλαβε δε τη διαβεβαίωση του Υπουργού ότι θα επανεξετάσει το θέμα, το οποίο και θα επαναφέρει στη Βουλή με το πρώτο προς συζήτηση Νομοσχέδιο.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου