Δευτέρα 17 Μαρτίου 2014

Ο Ρουμάνος Πρόξενος στον Αντιπεριφερειάρχη Πέλλας Θεόδωρο Θεοδωρίδη

Την Περιφερειακή Ενότητα Πέλλας επισκέφθηκε την Παρασκευή, 14/3 ο Εξοχότατος Πρόξενος της Ρουμανίας στη Θεσσαλονίκη Dr. Martin Ladislau Salamon και συγκεκριμένα βρέθηκε στο Διοικητήριο όπου συναντήθηκε με τον Αντιπεριφερειάρχη Πέλλας και Αναπτυξιακού Προγραμματισμού – Σχεδιασμού της Π.Κ.Μ. κ. Θεόδωρο Θεοδωρίδη στο πλαίσιο εθιμοτυπικής επίσκεψης.


Ο κ. Θεοδωρίδης καλωσόρισε τον κ. Πρόξενο στην Έδεσσα και στην Πέλλα παρουσιάζοντας σύντομα, την ιστορία της περιοχής με έντονη αναφορά στην ηγετική μορφή του Μέγα Αλέξανδρου. Αναφέρθηκε στην περιφερειακή αυτοδιοίκηση και στη δομή που επικράτησε με το πρόγραμμα «Καλλικράτης» καθώς επίσης στα χαρακτηριστικά της Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας. Τόνισε ιδιαίτερα, τη δυναμική της αγροτικής οικονομίας και των εξαγωγών της Πέλλας στις χώρες της Ανατολικής Ευρώπης και στη Ρουμανία. Στάθηκε στις σχέσεις φιλίας και συνεργασίας που ήδη υπάρχουν και μπορούν να αναπτυχθούν περαιτέρω και στο γεγονός ότι οι δύο λαοί έχουν κοινή θρησκεία και άρα κοινές αντιλήψεις σε κάποια θέματα. Κατά τη διάρκεια της συζήτησης ο κ. Θεοδωρίδης αναφέρθηκε στους μοναδικούς τουριστικούς προορισμούς της Πέλλας όπως το Νέο Αρχαιολογικό Μουσείο της Πέλλας, τα Ιαματικά Λουτρά στην Αλμωπία και το Χιονοδρομικό Κέντρο που αποτελούν σήμα κατατεθέν τη περιοχής και προσκάλεσε τον κ. Πρόξενο να επισκεφθεί τις περιοχές αυτές και όλη την Πέλλα. Έπειτα ο κ. Θεοδωρίδης τόνισε ότι στο πλαίσιο της αντίληψης για καλές γειτονικές σχέσεις, κοινές πρωτοβουλίες στον τομέα του πολιτισμού, μπορούν να υπάρξουν κοινές δράσεις και στον τομέα της παιδείας με ανταλλαγή μαθητών και φοιτητών από τις δύο χώρες, όπως το πρόγραμμα Comenius που υλοποιείται αυτήν την περίοδο στην Π.Ε. Πέλλας στα πλαίσια του οποίου φιλοξενούνται παιδιά από τη Ρουμανία.

Από την πλευρά του ο κ. Πρόξενος έμεινε ιδιαίτερα εντυπωσιασμένος από την ομορφιά της Πέλλας και τη φιλοξενία των ανθρώπων. Ακόμη συνεχάρη τον κ. Αντιπεριφερειάρχη για το έργο που έχει παράγει στην Π.Ε. Πέλλας σε μια δύσκολη οικονομική περίοδο με δημοσιονομικούς περιορισμούς και ελάχιστα χρηματοδοτικά μέσα για την αυτοδιοίκηση. Έκανε ειδική αναφορά στις συνεργασίες που μπορούν να προκύψουν ανάμεσα σε φορείς της Π.Ε. Πέλλας και Ρουμάνους εταίρους τους στον αγροτικό τομέα, στην πληροφορική και τη μηχανική επιστήμη. Έκανε αναφορά στο μεγάλο αριθμό Ελλήνων επιχειρηματιών που έχουν επενδύσει στη Ρουμανία στον τραπεζικό τομέα και σε άλλους οικονομικούς κλάδους. Επίσης, ανέφερε ότι είναι πολύ σημαντική η περίοδος αυτή για την Ελλάδα αφού κατέχει την Ευρωπαϊκή Προεδρία, γεγονός που πρέπει να το εκμεταλλευτεί για την ανάπτυξη της οικονομίας. Τέλος, επισήμανε την προτίμηση των συμπατριωτών του στις ελληνικές θάλασσες αφού περίπου 800.000 Ρουμάνοι τουρίστες επισκέπτονται τη Χώρα μας τους καλοκαιρινούς μήνες. Ο κ. Πρόξενος απηύθυνε πρόσκληση στον κ. Θεοδωρίδη να επισκεφθεί τη Ρουμανία και να ξεναγηθεί στις ομορφιές της.

Ο Αντιπεριφερειάρχης κ. Θεοδωρίδης έκανε την ακόλουθη δήλωση: «Είμαι ιδιαίτερα χαρούμενος που φιλοξενώ τον Πρόξενο της Ρουμανίας στην Περιφερειακή Ενότητα Πέλλας. Είχαμε πολύ εποικοδομητική συζήτηση καθώς οι δύο χώρες έχουν πολλά κοινά στοιχεία όπως η θρησκεία και ιδιαίτερες σχέσεις φιλίας και οικονομικής συνεργασίας. Ανέφερα στον κ. Salamon στοιχεία για την Πέλλα και την ιστορία της, απαρίθμησα τους τουριστικούς προορισμούς και τη μεγάλη συνδρομή των Ρουμάνων στον ανάπτυξη του ελληνικού τουρισμού. Ακόμη συζητήσαμε για τα έργα του αναπτυξιακού προγραμματισμού που υλοποιούμε σε συνεργασία με τον Περιφερειάρχη κ. Τζιτζικώστα στην Πέλλα και στην Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας. Επιθυμούμε γνωριμίες, φιλικές σχέσεις και οικονομικές συνεργασίες με κοινωνικούς και παραγωγικούς φορείς της Ρουμανίας καθ’ ότι υπάρχουν μεγάλες δυνατότητες αναπτυξιακών δράσεων με θετικά αποτελέσματα για τις δύο περιοχές».   

Μετά το τέλος της συνάντησης ο κ. Θεοδωρίδης με τον κ. Salamon παραχώρησαν κοινή συνέντευξη στο τηλεοπτικό κανάλι ΔΙΟΝ TV και στο e-portal tastv, ενώ ο κ. Πρόξενος τίμησε με την παρουσία του τα εγκαίνια του 4ου νηπιαγωγείου Έδεσσας.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου