Τρίτη 18 Μαρτίου 2014

Δράσεις και προτάσεις από το Δίκτυο Πολιτών για το Περιβάλλον για το Δήμο της Πέλλας



Το Δίκτυο πολιτών για το Περιβάλλον στα έξι χρόνια ύπαρξής του, προσπάθησε μέσα από τη δράση του και τις προτάσεις του, να αναδείξει τα περιβαλλοντικά προβλήματα του τόπου μας και να προκαλέσει τις αρχές στο να παίρνουν  θέση σε καίρια  ζητήματα που έθετε, χωρίς  το αποτέλεσμα να είναι πάντα το επιθυμητό.
 Ενόψει των δημοτικών εκλογών επανερχόμαστε σε βασικά προβλήματα που αφορούν το δήμο μας και τη γύρω περιοχή,  ευελπιστώντας ότι οι υποψήφιες δημοτικές κινήσεις θα τα λάβουν υπόψιν και θα προωθήσουν τη λύση τους μέσα από τα προγράμματά τους.


Τα περιβαλλοντικά ζητήματα  με τα οποία ασχολήθηκε  και ανέδειξε το  Δίκτυο Πολιτών για το Περιβάλλον, για τα οποία θα πρέπει οπωσδήποτε να μεριμνήσει η μέλλουσα δημοτική αρχή είναι τα εξής:

ΡΥΠΑΝΣΗ ΛΟΥΔΙΑ

Το Δίκτυο πολιτών για το Περιβάλλον ξεκίνησε μια προσπάθεια ενημέρωσης και δράσεων για  τη ρύπανση του Λουδία, ενώ παράλληλα προσπάθησε να πιέσει τις αρμόδιες αρχές, ώστε να γίνονται οι απαιτούμενοι έλεγχοι για να μειωθεί η ρύπανση του ποταμού. Το θέμα οδηγήθηκε στον εισαγγελέα (Ιούνιος 2010), αλλά δυστυχώς κατέληξε στο αρχείο, μιας και δεν υποστηρίχτηκε όσο θα έπρεπε από τις αρμόδιες αρχές.
ΥΔΑΤΙΝΟΙ ΠΟΡΟΙ- ΠΗΓΕΣ ΑΡΑΒΗΣΣΟΥ

Επίκαιρο όσο ποτέ, ενόψει της ιδιωτικοποίησης της ΕΥΑΘ, αλλά και επειδή συνδέεται με  τη ρύπανση του Λουδία, αφού οι πηγές της Αραβησσού τροφοδοτούν το ποτάμι με φρέσκο νερό, είναι το ζήτημα της διαχείρισης των υδάτινων πόρων, το οποίο έθεσε το Δίκτυο μαζί με την Πρωτοβουλία Αγώνα  για τις Πηγές της Αραβησσού.Το Σεπτέμβρη του 2011 προκάλεσε δημόσια συζήτηση για το θέμα, σε εκδήλωση που διοργάνωσε με καλεσμένο το Βολιβιανό ακτιβιστή Oscar Oliveira, προκειμένου να μας μεταφέρει τη δυσάρεστη εμπειρία του από την ιδιωτικοποίηση του νερού στην Βολιβία.
Κύριο μέλημα όλων μας, αρχών και πολιτών,  πρέπει να είναι η διασφάλιση του δημόσιου χαρακτήρα των υδάτινων πόρων  ώστε να μη γίνει το νερό είδος κερδοσκοπίας.

ΠΑΡΚΑ ΚΑΙ ΕΛΕΥΘΕΡΟΙ ΧΩΡΟΙ

Τα Γιαννιτσά, η πόλη που έχει   λιγότερο πράσινο ακόμη και από την Αθήνα (μόλις 2,1 τ.μ. ανά κάτοικο), έχουν ανάγκη άμεσης αξιοποίησης των υπαρχόντων χαρακτηρισμένων ελεύθερων χώρων πρασίνου. Οι χώροι αυτοί, για να μην αποχαρακτηριστούν όπως συχνά γίνεται, πρέπει να αποζημιωθούν από το δήμο. Το Δίκτυο Πολιτών πολλές φορές υπέδειξε με κείμενά του τέτοιους χώρους και πρότεινε τρόπους αξιοποίησής τους. Σε άλλη περίπτωση κινητοποιώντας κι άλλους πολίτες, κατάφερε να αποτρέψει την κοπή δέντρων σ’ έναν από τους ελάχιστους πνεύμονες πρασίνου που απέμειναν στην πόλη όπως στο χώρο του Αγροτικού Κτηνιατρείου Γιαννιτσών.

ΕΛΕΥΘΕΡΑ ΣΤΡΑΤΟΠΕΔΑ-ΚΑΨΑΛΗ

Από τα πρώτα ζητήματα που ανέδειξε το Δίκτυο πολιτών για το Περιβάλλον ήταν η διεκδίκηση των εγκαταλελειμμένων στρατοπέδων της πόλης μας και η πλήρης  απόδοσή τους στο δήμο και κατ’ επέκταση στους δημότες (στρατόπεδα Καψάλη και Φιλιππάκου). Διοργάνωσε εκδηλώσεις, ενημερωτικές συναντήσεις και δενδροφύτευση στο Καψάλη ενώ από πολύ νωρίς συμμετέχοντας στο Πανελλήνιο Δίκτυο Διεκδίκησης Στρατοπέδων κατέθεσε από κοινού ψήφισμα σε συνέδριο της ΚΕΔΚΕ (Νοέμβριος 2008).  Οι προτάσεις μας  είναι συγκεκριμένες, αλλά απαιτείται  συνεχής και επίμονη προσπάθεια από πλευράς δήμου, ώστε  να γίνουν πραγματικότητα. Παρά τη δέσμευση της πολιτείας για την απόδοση του 50% του στρατοπέδου στο δήμο, μέχρι σήμερα δεν έχει γίνει καμμιά αλλαγή στο ιδιοκτησιακό του καθεστώς επειδή εκκρεμούν μελέτες  από πλευράς δήμου. Έτσι στο κέντρο της πόλης των Γιαννιτσών ο μοναδικός  πνεύμονας πρασίνου, που θα μπορούσε να λειτουργήσει ως κέντρο αναψυχής, άθλησης και πολιτισμού, παραμένει ανεκμετάλλευτος, παραδομένος στη λεηλασία των ανθρώπων και του χρόνου.


ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΑΠΟΡΡΙΜΜΑΤΩΝ

Η διαχείριση των απορριμμάτων στις μέρες μας  αποτελεί μια από τις πλέον κερδοφόρες βιομηχανίες. Σ’ αυτή τη λογική γνωστές εταιρείες ερίζουν και στην χώρα μας για το μοίρασμα της πίτας στο χρηματιστήριο των σκουπιδιών και έρχονται αντιμέτωποι με τα συμφέροντα τοπικών κοινωνιών επειδή επιλέγουν τελικά αντιοικολογικούς τρόπους διαχείρισης των σκουπιδιών στο βωμό του κέρδους. Οι εργαζόμενοι του Δήμου Πέλλας έχοντας πλήρη επίγνωση του κινδύνου αυτού διεκδίκησαν την διαχείριση του νέου ΧΥΤΑ. Το Δίκτυο συναισθανόμενο τον κίνδυνο που ελοχεύει στην αντίθετη περίπτωση (διαχείριση από ιδιώτη), στήριξε τον αγώνα τους, συνδιοργανώνοντας εκδήλωση ενημέρωσης με αφορμή τα γεγονότα στην Κερατέα (Μάιος 2011)

Στην καθημερινότητά μας, συχνά παρατηρείται το φαινόμενο να υπάρχουν σκουπίδια γύρω από τους κάδους, ή στο δρόμο, κάτι που έχει να κάνει τόσο με την αποκομιδή, όσο και με την συμπεριφορά των δημοτών. Επιπλέον η ανακύκλωση στους μπλε κάδους δε γίνεται παντού με τον ενδεδειγμένο τρόπο. Άραγε τι ανταποδοτικότητα για την πόλη, έχει η διαδικασία αυτή και πόσο διαφανής είναι ώστε να εντείνεται η προσπάθεια των δημοτών για ανακύκλωση; Τι κάνει ο δήμος γι αυτό; Χρειάζεται παρέμβαση με στόχο την αλλαγή νοοτροπίας των δημοτών μέσα από κάποιο πρόγραμμα του δήμου, μέσω των σχολείων, με εκστρατεία ενημέρωσης και με συνεχή φροντίδα των δημόσιων  χώρων (γηπεδάκια, πεζοδρόμια, πάρκα, πλατείες και νησίδες του δρόμου, οι οποίες είναι απεριποίητες και γεμάτες σκουπίδια…)


Μια άλλη πρωτοβουλία του Δικτύου στην κατεύθυνση της ανακύκλωσης ήταν η πρότασή του στο Δημοτικό Συμβούλιο να προχωρήσει ο δήμος σε σύμβαση με το ΤΕΙ Δ.Μακεδονίας για την ανακύκλωση τηγανελαίου, που θα συλλέγεται μέσω των σχολείων. Εκτός από τη γενίκευση της συλλογής τηγανελαίων στα σχολεία, ο δήμος θα πρέπει να έχει σημεία συλλογής τηγανελαίων για κάθε ενδιαφερόμενο δημότη, με στόχο την αποφυγή της ρύπανσης των υδάτων, την ανταποδοτικότητα και  την προστασία της δημόσιας υγείας από επιτήδειους που εκμεταλλεύονται τα τηγανέλαια και τα πουλούν στη συνέχεια ραφιναρισμένα.

 ΚΥΚΛΟΦΟΡΙΑΚΟ

Αν και μικρή πόλη τα Γιαννιτσά, ακολουθούν δυστυχώς τη μοίρα των τσιμεντουπόλεων όλης της Ελλάδας. Το κέντρο κατακλύζεται από αυτοκίνητα κυρίως σε ώρες που η αγορά είναι ανοιχτή, περιορίζοντας το χώρο που ανήκει στους πεζούς, στα παιδιά και στις ευπαθείς ομάδες. Ένα πάρκινγκ στο κέντρο της πόλης δεν είναι η λύση, καθώς θα φέρει περισσότερα αυτοκίνητα στο κέντρο (π.χ. υπόγειο πάρκινγκ Αη-Γιώργη).
Επιπλέον δεν υπάρχει καμμιά πρόληψη για ποδηλατόδρομους και περιπατητικές διαδρομές που να συνδέουν την πόλη με τους ελάχιστους χώρους άθλησης (Πλατανότοπος, γήπεδο, αυλές σχολείων και δυνητικά τα στρατόπεδα Καψάλη και Φιλιππάκου), κάτι που θα βοηθούσε στην αλλαγή νοοτροπίας των δημοτών για την ορθή χρήση του αυτοκινήτου στην πόλη.
 Η διαγράμμιση των δρόμων που ενώνουν τα χωριά  και την πόλη του δήμου μας  μεταξύ τους, αλλά και με  άλλους γειτονικούς δήμους,  είναι ανεπαρκής και αυξάνει την επικινδυνότητα  στην οδήγηση.

ΠΑΪΚΟ- ΜΕΤΑΛΛΕΙΑ ΧΡΥΣΟΥ ΣΤΗ ΧΑΛΚΙΔΙΚΗ

Με αφορμή το περιβαλλοντικό έγκλημα  που λαμβάνει χώρα στη Χαλκιδική με τα μεταλλεία χρυσού, τη σκανδαλώδη στάση της πολιτείας και  τον κίνδυνο που ελλοχεύει για το δικό μας Πάικο, το Δίκτυο Πολιτών για το Περιβάλλον διοργάνωσε εκδήλωση-συζήτηση για τις εξορύξεις χρυσού σε Χαλκιδική, Κιλκίς, Πάικο(1/12/2012). Στη συνέχεια  προκάλεσε συζήτηση στο Δημοτικό Συμβούλιο (17-4-2013) με στόχο να πάρει αυτό θέση για τις εξορύξεις χρυσού και άλλων μετάλλων που πρόκειται να γίνουν στη Μακεδονία (Χαλκιδική, Κιλκίς, Πάικο) και πέτυχε την υπογραφή ψηφίσματος-δέσμευση από όλα τα μέλη του Δημοτικού Συμβουλίου του Δ.Πέλλας, με την εναντίωσή τους σε οποιαδήποτε εκμετάλλευση βλάπτει το περιβάλλον. Η επαγρύπνηση όμως θα πρέπει να είναι συνεχής.

ΟΙΚΟΓΙΟΡΤΗ-ΒΙΟΛΟΓΙΚΕΣ ΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΕΣ

Ο γεωργικός χαρακτήρας της οικονομίας του τόπου μας επιβάλλει την ορθολογική διαχείριση της καλλιεργήσιμης γης με τον περιορισμό των φυτοφαρμάκων και των  λιπασμάτων για την προστασία του περιβάλλοντος και κατ’επέκταση του ανθρώπου. Στην προσπάθειά ευαισθητοποίησης των συμπολιτών μας προς αυτή την κατεύθυνση, το Δίκτυο Πολιτών για το Περιβάλλον, διοργάνωσε τριήμερη οικογιορτή (Ιούνιος 2010 ) και προκάλεσε συλλογή υπογραφών για τη δημιουργία υπαίθριας βιολογικής αγοράς στο χώρο της Λαϊκής Αγοράς. Θεωρούμε ότι είναι επιβεβλημένη η αλλαγή νοοτροπίας τόσο των καλλιεργητών όσο και των καταναλωτών. Ο δήμος πρέπει να πρωτοστατήσει σ’ αυτό, με συνεχή ενημέρωση και αυστηρούς ελέγχους, προκειμένου να σταματήσει η αλλόγιστη χρήση χημικών στις καλλιέργειες, που υπονομεύουν την υγεία όλων μας.

ΑΥΤΟΔΙΑΧΕΙΡΙΖΟΜΕΝΟΙ ΧΩΡΟΙ

Επιχειρώντας να ανοίξουμε στην πόλη μια συζήτηση για τους ελεύθερους αυτοδιαχειριζόμενους χώρους, που τόσο στρεβλά κατά καιρούς έχουν παρουσιάσει τα μέσα μαζικής ενημέρωσης και να φωτίσει τις κοινωνικές ανάγκες που οδήγησαν στη δημιουργία τους, τη δράση τους και την εξέλιξή τους σε κύτταρα ενός νέου τρόπου ζωής για τις κοινωνίες μας, διοργανώσαμε εκδήλωση-συζήτηση (Μάρτιος 2013) με εκπροσώπους αντίστοιχων χώρων, οι οποίοι κατέθεσαν τις εμπειρίες τους από τη συμμετοχή τους σ’ αυτούς. Στη λογική αυτή, πραγματοποιήσαμε συναντήσεις με διάφορες ομάδες της πόλης, με σκοπό την οργάνωση ενός πολυχώρου, ο οποίος θα στέγαζε νέους ανθρώπους που θέλουν να εκφράσουν δημιουργικά τις ανησυχίες τους και την κοινωνικότητά τους  μέσα από καλλιτεχνικές  και ψυχαγωγικές δραστηριότητες. Το ενδιαφέρον που εκδηλώθηκε για ένα τέτοιο εγχείρημα, δείχνει την ανάγκη των νέων ανθρώπων που δραστηριοποιούνται μέσα σε διάφορες ομάδες, να στεγάσουν σ΄ένα χώρο μόνιμο τις ανησυχίες τους και τη δημιουργικότητά τους.
Το Δίκτυο Πολιτών για το Περιβάλλον, εκφράζοντας την ανησυχία των μελών του, τόλμησε να ασχοληθεί με κρίσιμα για τον τόπο προβλήματα. Με τις προτάσεις του δε διεκδικεί το αλάθητο, αλλά προσπαθεί να προκαλέσει τους υπευθύνους να ασχοληθούν με όσα ζητήματα θεωρεί σημαντικά και να προσκαλέσει τους συμπολίτες σε μια εποικοδομητική κριτική στάση απέναντι στις  αποφάσεις που λαμβάνονται   ανεξάρτητα από την πολιτική τους τοποθέτηση. Η προστασία του περιβάλλοντος και κατά συνέπεια η βελτίωση της ποιότητας  ζωής των πολιτών θα πρέπει να είναι ο γνώμοντας των δράσεων και αποφάσεων οποιασδήποτε δημοτικής αρχής.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου