Τετάρτη 12 Μαρτίου 2014

Ελληνες μαθητές λανσάρουν νέα μόδα -Δημιούργησαν ρούχα από σακούλες



Εντυπωσιακές φούστες, πολύχρωμες τσάντες και εκπληκτικά καπέλα φτιαγμένα από πλαστικές σακούλες. Μαθητές του Γυμνασίου στο Νέο Ολβιο Ξάνθης πήραν στα χέρια τους τη μόδα και με ανακυκλώσιμα υλικά δημιούργησαν απίστευτα ρούχα, στέλνοντας ένα οικολογικό μήνυμα.Η πρωτότυπη αυτή ιδέα πήρε σάρκα και οστά στο πλαίσιο ενός εκπαιδευτικού προγράμματος του σχολείου τους, που στόχο έχει την καλλιέργεια του σεβασμού προς το περιβάλλον, τη γνώση της τεχνολογίας αλλά και την μύηση στους κανόνες και τις αρχές της ανακύκλωσης. Ετσι, αφιερώνοντας τις ώρες που τους απέμειναν από το
διάβασμα, κατάφεραν με μεράκι και όρεξη να φτιάξουν ενδύματα από υλικά που καταλήγουν συνήθως στα σκουπίδια.

Συνολικά 30 μαθητές, οι οποίοι φοιτούν σε πολυπολιτισμικό σχολείο του Ολβίου και οι οποίοι προέρχονται από τους γύρω οικισμούς, σήκωσαν τα μανίκια, έβαλαν την φαντασία τους να δουλέψει και υπό την καθοδήγηση της δασκάλας τους, κ. Αρετή Μποφιλίου, κατάφεραν να δημιουργήσουν οικολογικά ενδύματα, τσάντες και καπέλα, καθώς και αφίσες με θέμα το περιβάλλον και την ανακύκλωση.


Μιλώντας στο ThrakiToday.com οι μαθητές, με ζωγραφισμένη την ικανοποίηση στα πρόσωπά τους, παρουσιάζουν τα οικολογικά τους δημιουργήματα, εξηγώντας πως η διαδικασία αποτέλεσε για τους ίδιους ένα παιχνίδι και μια εκπαιδευτική ευκαιρία που δεν την άφησαν να πάει χαμένη αξιοποιώντας παραγωγικά τον ελεύθερό τους χρόνο.

Καταφέροντας να ξεπεράσουν τα όποια προβλήματα συνάντησαν μπροστά τους, κυρίως σχετικά με τη μετακίνησή τους, οι έφηβοι συγκέντρωσαν αρχικά πλαστικές σακούλες τις οποίες στη συνέχεια συγκόλλησαν σιδερώνοντας τες, χρωμάτισαν και εμπλούτισαν κατάλληλα ώστε να λάβουν την τελική μορφή ενδυμάτων και αξεσουάρ. Στη συνέχεια δεν δίστασαν από μικροί σχεδιαστές μόδας να γίνουν ακόμη και μοντέλα, φορώντας τις δημιουργίες τους και ποζάροντας μπροστά στο φωτογραφικό φακό, αποδεικνύοντας πως η γνώση μπορεί διαδραστικά και μέσα από το παιχνίδι να αφομοιωθεί ευκολότερα και πιο ευχάριστα από τα παιδιά.

Η μέχρι πρότινος αίθουσα πληροφορικής του σχολείου έχει μετατραπεί σε ένα μικρό οικολογικό ατελιέ των μαθητών, καθώς εκεί εκτίθενται μέχρι στιγμής οι δημιουργίες τους, ενώ στις 4 Απριλίου η ομάδα των μαθητών θα λάβει μέρος στο ψηφιακό φεστιβάλ, που διοργανώνεται από τους συμβούλους πληροφορικής σε διάφορες πόλεις της χώρας, και το οποίο φέτος θα λάβει χώρα στο 1ο ΕΠΑΛ Ξάνθης, ενώ ήδη έχει δημιουργηθεί ένα WIKI από τους ίδιους τους μαθητές ώστε να παραμένουν σε επαφή και να συντονίζονται οι εργασίες τους.
Φωτογραφικό υλικό από τις έως τώρα δράσεις των μαθητών φιλοξενείται τόσο σε έντυπη μορφή στον πίνακα ανακοινώσεων του σχολείου όσο και σε ηλεκτρονική, στο ιστολόγιο των μαθητών.

«Αυτό που κάνουμε είναι πολύ σημαντικό και για εμάς, και για τα παιδιά και για το σχολείο μας. Τα χωριά κακά τα ψέματα είναι απομονωμένα και τα παιδιά έρχονται σε επαφή με διάφορα άλλα πράγματα και το σημαντικό είναι ότι περνάν και ωραία τα παιδιά» αναφέρει η κ. Μποφιλίου, εξηγώντας πως «το πρόγραμμα ξεκίνησε από την αρχή της χρονιάς και αυτή τη στιγμή έχουμε ολοκληρώσει την κατασκευή των ρούχων και περίπου του WIKI και κάναμε μια συνέντευξη με μια ψυχολόγο για το πως βλέπουν τα παιδιά τη μόδα και τον εαυτό τους με τη μόδα. Θα κάνουμε μια συνέντευξη μέσω skype με μια designer που θα μας πει για την οικολογική μόδα. Είπαμε να παρουσιάσουμε το πρόγραμμα στα παιδιά του σχολείου στο τέλος της χρονιάς και ονειρευόμαστε κάποιοι από εμάς να κάνουμε και μια παρουσίαση των έργων σε πασαρέλα αν είναι δυνατόν».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου