Τετάρτη 16 Ιουλίου 2014

Αστικά υπεύθυνη η Ολλανδία για μέρος της σφαγής στη Σρεμπρένιτσα


Απόφαση ολλανδικού δικαστηρίου έκρινε αστικά υπεύθυνη την Ολλανδία για το θάνατο περισσότερων από 300 Βόσνιων μουσουλμάνων στη Σρεμπρένιτσα της Βοσνίας - Ερζεγοβίνης από σερβοβοσνιακές δυνάμεις τον Ιούλιο του 1995, επειδή οι Ολλανδοί κυανόκρανοι απέτυχαν να τους προστατεύσουν.


Το δικαστήριο έκρινε στην υπόθεση την οποία είχαν φέρει ενώπιών του συγγενείς των θυμάτων, με αιχμή ότι οι ολλανδικές ειρηνευτικές δυνάμεις δεν έπραξαν τα δέοντα για την προστασία 300 Βόσνιων ανδρών και αγοριών.
Το ολλανδικό κράτος έχει μέρος της ευθύνης για το θάνατό τους και πρέπει να καταβάλει αποζημίωση στους συγγενείς των θυμάτων.
Το 2013 το ίδιο δικαστήριο είχε κρίνει ότι η Ολλανδία ήταν υπεύθυνη για το θάνατο τριών Βόσνιων μουσουλμάνων στη Σρεμπρένιτσα.

Η σφαγή στη Σρεμπρένιτσα, όπου έχασαν τη ζωή τους πάνω από 8.000 άνθρωποι, θεωρείται η χειρότερη σφαγή στην Ευρώπη από τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο.
Το 1995 η Σρεμπρένιτσα , η οποία είχε κηρυχθεί ασφαλής περιοχή από τα Ηνωμένα Έθνη, έπεσε στα χέρια των Σερβοβόσνιων και χιλιάδες Βόσνιοι μουσουλμάνοι αναζήτησαν καταφύγιο στη βάση του ΟΗΕ έξω από την πόλη, όπου στάθμευαν οι Ολλανδοί κυανόκρανοι.

Ωστόσο, οι Ολλανδοί είπαν στους πρόσφυγες ότι ήταν ασφαλείς και τους παρέδωσαν στο στρατό των Σερβοβόσνιων. Ενώ γυναίκες και μικρά παιδιά μεταφέρθηκαν σε μία περιοχή όπου πλειοψηφία ήταν οι Βόσνιοι Μουσουλμάνοι, πάνω από 8.000 άντρες και αγόρια απομακρύνθηκαν από τη βάση του ΟΗΕ και δολοφονήθηκαν.

Πηγή: naftemporiki.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου