Πέμπτη 24 Ιουλίου 2014

Νέο λάθος παραδέχεται το ΔΝΤ για την Ελλάδα



Η ραγδαία μείωση μισθών στην Ελλάδα, όχι μόνο δεν αύξησε την ανταγωνιστικότητα αλλά μείωσε την παραγωγικότητα, υποστηρίζει έκθεση του ΔΝΤ, με τίτλο "Προσαρμογή στις χώρες της Ευρωζώνης με ελλείμματα: πρόοδος, προκλήσεις και πολιτικές", αποσπάσματα από την οποία δημοσιεύει η Ναυτεμπορική.
Σύμφωνα με την έκθεση του Ταμείου, στην Ελλάδα το κόστος εργασίας μειώθηκε κυρίως μέσω της περικοπής των αποδοχών, η οποία έφερε τόσο μεγάλη κάμψη της οικονομικής
δραστηριότητας που η παραγωγικότητα περιήλθε σε τέλμα. Το ίδιο παρατηρήθηκε και σε άλλες χώρες του Νότου.

Επίσης, ο δείκτης που παρακολουθεί την ανταγωνιστικότητα των τιμών στις εξαγωγικές αγορές, επιδεινώθηκε στην Ελλάδα και στην Πορτογαλία. Έτσι, η προσαρμογή του ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών επιτεύχθηκε μέσω της μείωσης της εσωτερικής ζήτησης και όχι μέσω της μεταστροφής του παραγωγικού μοντέλου.

Τα μεγάλα ελλείμματα τρεχουσών συναλλαγών στην Ελλάδα, στην Ιρλανδία, στην Πορτογαλία και στην Ισπανία συρρικνώθηκαν ή μετατράπηκαν σε πλεονάσματα κυρίως επειδή οι εισαγωγές και η δυνητική ανάπτυξη επιβραδύνθηκαν δραστικά.

Επίσης, η Ελλάδα γνώρισε, μεταξύ άλλων χωρών - μελών της ΕΕ, τις μεγαλύτερες περικοπές στις κοινωνικές δαπάνες το 2011 και το 2012, σύμφωνα με στοιχεία της French Directorate for Research, Studies, Evaluation and Statistics (DREES), τα οποία επικαλείται το Reuters.

Από το 2009 έως το 2012 σχεδόν όλες οι χώρες μείωσαν τις κοινωνικές δαπάνες. Το 2012 ο μέσος όρος περικοπών δαπανών στην Ευρώπη μετριάστηκε, όμως εξακολούθησε να είναι ιδιαίτερα υψηλός σε χώρες όπως η Ελλάδα, Ουγγαρία, Πορτογαλία και Σλοβενία.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου