Σάββατο 19 Ιουλίου 2014

Εισβολή στη Γάζα: Ισραηλινά τανκς σπέρνουν το θάνατο σε βρέφη και παιδιά




Ισραηλινοί στρατιώτες, με την υποστήριξη της πολεμικής αεροπορίας και αρμάτων μάχης, ξεκίνησαν να καταστρέφουν σήραγγες στη Γάζα τις οποίες χρησιμοποιεί η Χαμάς για να μεταφέρει όπλα και να εξαπολύει επιθέσεις, κατά τη δεύτερη ημέρα μιας χερσαίας επιχείρησης η οποία έχει ήδη στοιχίσει την ζωή σε τουλάχιστον 33 Παλαιστίνιους, περιλαμβανόμενων τριών εφήβων, δύο παιδιών και ενός μωρού.
Παρά τις εκκλήσεις της διεθνούς κοινότητας να αποφευχθεί μια κλιμάκωση και να προστατευτούν οι πολίτες, ο πρωθυπουργός του Ισραήλ Μπενιαμίν Νετανιάχου διεμήνυσε ότι
είναι έτοιμος να «διευρύνει» περαιτέρω την επίθεση εναντίον του παλαιστινιακού θύλακα που ελέγχουν οι ισλαμιστές της Χαμάς.
Μια ολόκληρη οικογένεια ξεκληρίστηκε το βράδυ της Παρασκευής από τα πυρά ενός ισραηλινού άρματος μάχης στη βόρεια Λωρίδα της Γάζας. Τα πέντε μέλη της οικογένειας του Άμπου Τζούραντ, δύο άνδρες, δύο γυναίκες και ένα παιδί, σκοτώθηκαν στο σπίτι τους στο Μπέιτ Χανούν που χτυπήθηκε από την οβίδα ενός ισραηλινού τανκ, όπως είπε ο εκπρόσωπος των υπηρεσιών αντιμετώπισης εκτάκτων περιστατικών Άσραφ αλ Κούντρα.
Δύο αδέλφια, ηλικίας 4 και 7 ετών σκοτώθηκαν κατά τη διάρκεια ενός βομβαρδισμού στη Σετζάιγια, στο ανατολικό τμήμα της πόλης της Γάζας, και ένας άνδρας περίπου 20 ετών έχασε την ζωή του σε έναν άλλο βομβαρδισμό στη Ράφα, στα νότια του παλαιστινιακού θύλακα.

Επίσης, τρεις έφηβοι, ηλικίας 12 έως 16 ετών, σκοτώθηκαν από πυρά των ισραηλινών αρμάτων μάχης κοντά στη Μπέιτ Χανούν, στα βόρεια της Λωρίδας της Γάζας και άλλοι πέντε Παλαιστίνιοι, μεταξύ των οποίων ένα βρέφος 5 μηνών, σκοτώθηκαν από ισραηλινά πυρά κατά τη διάρκεια εχθροπραξιών στη Ράφα.
Συνολικά 285 Παλαιστίνιοι έχουν σκοτωθεί και τουλάχιστον 2.050 έχουν τραυματιστεί από την 8η Ιουλίου, όταν ξεκίνησε η επιχείρηση «Προστατευμένη Παρυφή» κατά την οποία το Ισραήλ εξαπέλυσε αεροπορικές επιδρομές πριν προχωρήσει σε χερσαία εισβολή χθες βράδυ, με στόχο να σταματήσει τις ρίψεις ρουκετών εναντίον του Ισραήλ. Από την ισραηλινή πλευρά, ένας στρατιώτης και ένας πολίτης έχουν σκοτωθεί.

Σύμφωνα με το Παλαιστινιακό Κέντρο για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα, που εδρεύει στη Γάζα, οι άμαχοι αντιπροσωπεύουν το 80% και πλέον των θυμάτων της επίθεσης που έχει εξαπολύσει το Ισραήλ.
Καθώς φεύγουν για να γλιτώσουν από τους βομβαρδισμούς ή εγκαταλείπουν τα κατεστραμμένα σπίτια τους, περίπου 40.000 κάτοικοι έχουν καταφύγει στις εγκαταστάσεις του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών στη Γάζα, σε μια περιοχή έκτασης 362 τετραγωνικών χιλιομέτρων όπου συνωστίζονται σε δύσκολες συνθήκες 1,8 εκατ. άνθρωποι που είναι αντιμέτωποι με τον ισραηλινό αποκλεισμό εδώ και χρόνια.
Μαζί με τις δυνάμεις του Πεζικού επιχειρούν μονάδες του Μηχανικού, με αποστολή να καταστρέψουν τις υπόγειες σήραγγες. Οι στρατιώτες ενεπλάκησαν σε μάχες σκοτώνοντας 17 «τρομοκράτες» και βομβαρδίζοντας «150 στόχους», περιλαμβανομένων τεσσάρων σηράγγων, όπως ανακοίνωσε ο ισραηλινός στρατός.
Η εισβολή στη Γάζα, έπειτα από 10 ημέρες βομβαρδισμών, έχει ως στρατηγικό σκοπό να καταστρέψει τις σήραγγες που χρησιμοποιεί η Χαμάς, η οποία προειδοποίησε πως «το Ισραήλ θα πληρώσει ένα υψηλό τίμημα» για αυτήν την επίθεση.
«Δεν υπάρχουν εγγυήσεις επιτυχίας»
«Οι οδηγίες μου είναι να προετοιμαστείτε για την πιθανότητα διεύρυνσης κατά μείζονα τρόπο της χερσαίας επιχείρησης» δήλωσε ο πρωθυπουργός του Ισραήλ, Μπενιαμίν Νετανιάχου κατά τη διάρκεια μιας κυβερνητικής σύσκεψης.
«Δεν είναι δυνατόν να διευθετήσουμε (το πρόβλημα) των σηράγγων μόνον (με πλήγματα) από αέρος» υπογράμμισε ο ίδιος ενώ επιβεβαίωσε ότι οι υπόγειες αυτές υποδομές θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν σε μια «μαζική επίθεση» εναντίον των ισραηλινών πολιτών.
Ο Νετανιάχου εντούτοις παραδέχθηκε ότι δεν υπάρχει «100% εγγύηση επιτυχίας» την ώρα που ο στρατός πραγματοποιεί την τέταρτη κατά σειρά επιχείρηση εναντίον της Γάζας μετά την μονομερή απόσυρσή του από τα εδάφη το 2005. Αυτή τη στιγμή το Ισραήλ υποστηρίζει ότι δεν θέλει να καταλάβει τη Γάζα.
Παρά την επίθεση, οι μαχητές της Χαμάς και της ισλαμικής Τζιχάντ έχουν καταφέρει να εκτοξεύουν σήμερα 24 ρουκέτες εναντίον του Ισραήλ χωρίς να υπάρξουν θύματα, ανεβάζοντας τον αριθμό των πληγμάτων από την 8η Ιουλίου σε 1.164.
Στη Λωρίδα της Γάζας το 70% του θύλακα δεν έχει ηλεκτρικό ρεύμα μετά τη χερσαία επιχείρηση.
Στην Σατζάγια, στα ανατολικά της πόλης της Γάζας, πολλοί κάτοικοι εγκαταλείπουν τα σπίτια τους παίρνοντας μαζί τους τρόφιμα, μαγειρικά σκεύη, ρούχα και κουβέρτες.
Και στην Χαν Γιούνες περίπου 1.500 άνθρωποι έχουν βρει καταφύγιο στα σχολεία που διαχειρίζεται ο ΟΗΕ. «Ο κόσμος έχει αρχίσει να φθάνει από τις 2 το πρωί τοπική ώρα. Είναι κατατρομοκρατημένος και εξαντλημένος έχοντας ήδη περπατήσει περίπου 10 χιλιόμετρα. Οι οβίδες πέφτουν βροχή γύρω τους και οι παιδιά φοβούνται» δήλωσε ο Φουάντ Σουχάιμπερ.
«Καμία περιοχή δεν είναι ασφαλής»
«Χτυπούσαν καθ' όλη τη διάρκεια της νύχτας και δεν έχουμε ούτε νερό ούτε ηλεκτρικό ρεύμα. Οι οβίδες αφήνουν πίσω έναν λευκό καπνό που μας πνίγει» περιέγραψε η Γκάντα Νάτζαρ, 39 ετών, που έφθασε σε ένα από τα σχολεία «μέσα σε ένα ασθενοφόρο». «Υπάρχει ασφάλεια εδώ, βρισκόμαστε μέσα σε ένα σχολείο του ΟΗΕ. Όμως τη νύχτα καμία περιοχή δεν είναι ασφαλής».
Από την πλευρά ο ισραηλινός Τύπος χαιρέτισε την απόφαση εισβολής στη Γάζα, που λήφθηκε σύμφωνα με τον Νετανιάχου μετά την αποτυχία μιας αιγυπτιακής πρότασης για εκεχειρία που απέρριψε η Χαμάς.
Επικοινωνία Ομπάμα - Νετανιάχου: Ετοιμος να ταξιδέψει στην περιοχή ο Κέρι
O πρόεδρος των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα συνομίλησε τηλεφωνικά με τον Ισραηλινό πρωθυπουργό, υπογραμμίζοντας την αμερικανική υποστήριξή στη χώρα του αλλά και για να του εκφράσει τις ανησυχίες του για την κατάσταση στη Γάζα.
Σε δηλώσεις που έκανε σε δημοσιογράφους στο Λευκό Οίκο, ο Ομπάμα τόνισε ότι αν και η Ουάσιγκτον υποστηρίζει το δικαίωμα του Ισραήλ στην αυτοάμυνα, «οι ΗΠΑ όπως και οι φίλοι και σύμμαχοί μας ανησυχούν βαθιά για τους κινδύνους από μια κλιμάκωση (των εχθροπραξιών) και την περαιτέρω απώλεια ζωών αθώων πολιτών».
«Αν και εμείς υπερασπιζόμαστε τις στρατιωτικές προσπάθειες των Ισραηλινών προκειμένου να διασφαλίσουν ότι δεν θα εκτοξεύονται ρουκέτες εναντίον των εδαφών τους, είπαμε επίσης ότι η αντίληψή μας για την κατάσταση είναι ότι οι χερσαίες στρατιωτικές επιχειρήσεις που πραγματοποιούνται αυτή τη στιγμή έχουν στόχο να αντιμετωπίσουν (το ζήτημα) των σηράγγων» που κατασκευάζονται από τη Χαμάς στη Γάζα, είπε.
«Εργαζόμαστε πολύ σκληρά για την επιστροφή στην κατάπαυση του πυρός που είχε επιτευχθεί το Νοέμβριο του 2012» διαβεβαίωσε ο Ομπάμα, προσθέτοντας ότι ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Τζον Κέρι «εργάζεται για να προωθήσει την πρωτοβουλία της Αιγύπτου» με στόχο την επίτευξη μιας εκεχειρίας.
«Είπα στον πρωθυπουργό Νετανιάχου ότι ο Τζον (Κέρι) είναι έτοιμος να ταξιδέψει στην περιοχή για περαιτέρω διαβουλεύσεις» τόνισε.
Κατά τη διάρκεια της τηλεφωνικής τους συνομιλίας μια σειρήνα συναγερμού ήχησε, προειδοποιώντας για μια επίθεση με ρουκέτες από τη Γάζα, όπως σημείωσαν αμφότεροι οι ηγέτες. Ο Νετανιάχου είπε στον Ομπάμα ότι «αυτή είναι η πραγματικότητα για εκατομμύρια Ισραηλινούς πολίτες» σύμφωνα με ανακοίνωση του γραφείου του.
Ο Ισραηλινός πρωθυπουργός ευχαρίστησε τον Μπαράκ Ομπάμα για την αμερικανική υποστήριξη ως προς το δικαίωμα του Ισραήλ στην αυτοάμυνα, ενώ επισήμανε ότι η Χαμάς, η οποία χρησιμοποιεί Παλαιστίνιους πολίτες στη Γάζα ως ανθρώπινες ασπίδες, όπως ανέφερε, είναι υπεύθυνη για τον θάνατο ή τον τραυματισμό τους, σύμφωνα με την ανακοίνωση του γραφείου του.
Στη Μέση Ανατολή το Σάββατο ο ΓΓ του ΟΗΕ
Κατεπειγόντως αναμένεται να επισκεφθεί το Σάββατο τη Μέση Ανατολή ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ, Μπαν Κι-μουν. Η έξαρση των εχθροπραξιών συζητήθηκαν σε έκτακτη σύγκληση του Συμβουλίου Ασφαλείας την Παρασκευή, όπου ο αναπληρωτής γενικός γραμματέας του οργανισμού, Τζέφρι Φέλτμαν, ανακοίνωσε ότι τα Ηνωμένα Εθνη «καταγγέλουν τις εκτοξεύσεις ρουκετών από τη Γάζα», αλλά, πρόσθεσε, «είμαστε ανήσυχοι από τη σκληρή απάντηση του Ισραήλ».
Η Αίγυπτος, πάντως ανανέωσε την έκκλησή της για εκεχειρία μεταξύ του Ισραήλ και της Χαμάς, ενώ η Γαλλία ζήτησε από το Κατάρ να ασκήσει την επιρροή του στην παλαιστινιακή οργάνωση ώστε να επιτευχθεί μια κατάπαυση του πυρός.
Ο υπουργός Εξωτερικών της Αιγύπτου Σάμεχ Σούκρι, σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε στο Κάιρο μαζί με τον Γάλλο ομόλογό του Λοράν Φαμπιούς, κάλεσε όλες τις πλευρές να διαπραγματευτούν για να τερματιστεί η αιματοχυσία. Ο Σούκρι είπε ότι έχει εντείνει τις προσπάθειές του ώστε να πείσει τις δύο πλευρές να δεχτούν την αιγυπτιακή πρόταση για εκεχειρία, την οποία είχε αποδεχτεί το Ισραήλ αλλά την είχε απορρίψει η Χαμάς.
Από την πλευρά του ο Φαμπιούς είπε ότι η Γαλλία κάλεσε το Κατάρ, το οποίο διατηρεί στενές σχέσεις με τη Χαμάς, να βοηθήσει για να επιτευχθεί εκεχειρία. "Ο πρόεδρος (της Παλαιστινιακής Αρχής) Μαχμούντ Αμπάς μου ζήτησε να ασκήσω την επιρροή μου στους εταίρους της Γαλλίας ώστε να πειστεί η Χαμάς να δεχτεί μια εκεχειρία. Όσον αφορά το Κατάρ, ανέλυσα στον ομόλογό μου την κατάσταση και εκείνος υπογράμμισε ότι, κατά τη γνώμη του, η Χαμάς χρειάζεται κάποια σημεία διαπραγμάτευσης και, ιδίως, την άρση του αποκλεισμού της Γάζας για να δεχτεί μια εκεχειρία", πρόσθεσε.
Το κρατικό ειδησεογραφικό πρακτορείο του Κατάρ από την πλευρά του μετέδωσε ότι ο υπουργός Εξωτερικών της χώρας Χάλεντ αλ Ατίγια δέχτηκε σήμερα ένα τηλεφώνημα από τον Φαμπιούς και οι δύο άνδρες συζήτησαν "τρόπους για την επίτευξη μιας συμφωνίας εκεχειρίας", χωρίς να διευκρινίσει εάν η Ντόχα δέχτηκε τη γαλλική πρόταση και σε τι ενέργειες σκοπεύει να προχωρήσει.
Η Ευρωπαϊκή Ένωση εξέφρασε τη «βαθιά της ανησυχία» για την «κλιμάκωση» στη Λωρίδα της Γάζας, που καθιστά «πιο επείγουσες παρά ποτέ» τις προσπάθειες για μία κατάπαυση του πυρός. «Ανησυχούμε πολύ για την κλιμάκωση στη Γάζα με τις συνεχιζόμενες ρίψεις ρουκετών εναντίον του Ισραήλ και την ισραηλινή χερσαία επιχείρηση» επιβεβαίωσε το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, που εκπροσωπεί τα 28 κράτη μέλη, σε μια ανακοίνωση.
«Καλούμε όλες τις πλευρές να συμφωνήσουν αμέσως σε μια κατάπαυση του πυρός» και να επιτρέψουν «μια πλήρη και απρόσκοπτη πρόσβαση στην ανθρωπιστική βοήθεια» προστίθεται στην ανακοίνωση.
Τηλεφωνική επικοινωνία είχαν επίσης ο πρόεδρος της Ρωσίας Βλαντίμιρ Πούτιν και ο Ιρανός ομόλογός του Χασάν Ροχανί, οι οποίοι υπογράμμισαν την «ανάγκη του άμεσου τερματισμού των συγκρούσεων» στη Λωρίδα της Γάζας και απηύθυναν έκκληση «να υπάρξει επανάληψη των άμεσων διαπραγματεύσεων μεταξύ Ισραηλινών και Παλαιστινίων».
Ο Μαχμούτ Αμπάς καλεί την Ελβετία να βοηθήσει
Ο πρόεδρος της Παλαιστινιακής Αρχής Μαχμούτ Αμπάς απέστειλε μια επιστολή στην Ελβετία, το κράτος της οποίας είναι η υπεύθυνη αρχή για τις επικυρώσεις και τις προσχωρήσεις στις Συμβάσεις της Γενεύης -θεμελιώδη κείμενα του ανθρωπιστικού δικαίου - ζητώντας της να οργανώσει μια κατεπείγουσα σύνοδο για την κατάσταση που επικρατεί στα κατεχόμενα Παλαιστινιακά Εδάφη.
Την πληροφορία, την οποία αποκάλυψε σήμερα η εφημερίδα της Ζυρίχης Neue Zürcher Zeitung (ΝΖΖ), επιβεβαίωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο το Ομοσπονδιακό Υπουργείο Εξωτερικών Υποθέσεων (DFAE) στη Βέρνη.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου