Κυριακή 27 Ιουλίου 2014

Πρόστιμα-φωτιά σε όσους δεν πληρώνουν φόρους



Αντιμέτωποι με πρόστιμα - φωτιά θα βρεθούν οι φορολογούμενοι που δεν θα μπορέσουν να πληρώσουν στην ώρα τους τον φόρο που προέκυψε με την εκκαθάριση της φετινής φορολογικής δήλωσης αλλά και τον Ενιαίο Φόρο Ιδιοκτησίας Ακινήτων. Η Γενική Γραμματεία Δημοσίων Εσόδων άρχισε ήδη να στέλνει σε περίπου 2,5 εκατομμύρια φορολογούμενους email με τα οποία τους ενημερώνει ότι έχει ολοκληρωθεί η εκκαθάριση των δηλώσεων και μπορούν να εκτυπώσουν το εκκαθαριστικό από το Taxisnet. Οι φορολογούμενοι έχουν περιθώριο έως την επόμενη Πέμπτη 31 Ιουλίου να πληρώσουν την
πρώτη από τις τρεις διμηνιαίες δόσεις του φόρου εισοδήματος.
Τον Αύγουστο περίπου 5,5 εκατ. νοικοκυριά θα κληθούν να πληρώσουν και την πρώτη δόση του ΕΝΦΙΑ.

Τσουχτερά πρόστιμα

Όπως αναφέρει η «Ημερησία», οι φορολογούμενοι που βρίσκονται σε οικονομική αδυναμία και δεν θα καταφέρουν να πληρώσουν εμπρόθεσμα τις δόσεις των φόρων που έρχονται ή να υπαχθούν στην πάγια ρύθμιση θα επιβαρυνθούν με τόκους και πρόστιμα.

Ειδικότερα αν η πρώτη δόση του φόρου εισοδήματος δεν εξοφληθεί έως 31 Ιουλίου τότε την 1η Αυγούστου θα χαρακτηριστεί ληξιπρόθεσμη και θα αρχίσει να τρέχει ο τόκος 0,73% για κάθε μήνα καθυστέρησης.

Αν δεν πληρωθεί μέσα στους δυο πρώτους μήνες τότε τον τρίτο μήνα μπαίνει και πρόστιμο 10%.

Παραδείγματα

Για παράδειγμα, αν μια δόση των 1.000 ευρώ δεν εξοφληθεί στο τέλος Ιουλίου τότε αυτόματα την 1η Αυγούστου θα επιβαρυνθεί με τόκο 7,3 ευρώ και θα διαμορφωθεί στα 1.007,3 ευρώ (1.000 + 0,73% ).

Αν δεν εξοφληθεί ούτε τον δεύτερο μήνα τότε θα αυξηθεί στα 1.014,65 ευρώ (1.007,3 + 0,73%) ενώ αν υπάρξει και τρίτος μήνας καθυστέρησης τότε μπαίνει πρόσθετος φόρος 10% που υπολογίζεται στην αρχική οφειλή.

Έτσι το ποσό της οφειλής ανεβαίνει στα 1.114,65 ευρώ (1.014,65+100). Δηλαδή μέσα σε τρεις μήνες η οφειλή των 1.000 ευρώ «φούσκωσε» κατά 114,65 ευρώ (αύξηση 11,46%).

Ακόμη χειρότερα, σύμφωνα με το δημοσίευμα, είναι τα πράγματα για τους φορολογούμενους που υπέβαλαν ή θα υποβάλουν εκπρόθεσμη φορολογική δήλωση.

Όπως προκύπτει από εγκύκλιο της Γενικής Γραμματέας Δημοσίων Εσόδων Κ. Σαββαϊδου ο χρόνος για την επιβολή του τόκου σε περίπτωση εκπρόθεσμης καταβολής του φόρου «τρέχει» από την επόμενη ημέρα που έληξε η προθεσμία υποβολής της δήλωσης δηλαδή από τις 15 Ιουλίου και όχι από την επόμενη ημέρα της προθεσμίας εξόφλησης του φόρου δηλαδή από την 1η Αυγούστου.Καθυστερεί η εκκαθάριση 200.000 δηλώσεων

Την ίδια ώρα, περίπου 200.000 χιλιάδες φορολογούμενοι περιμένουν να εκκαθαριστεί η φορολογική τους δήλωση.

Οι φορολογούμενοι αυτοί αν και υπέβαλαν τη φορολογική τους δήλωση εμπρόθεσμα, δηλαδή μέχρι τις 14η Ιουλίου, περιμένουν από το υπουργείο Οικονομικών να ολοκληρώσει τη διαδικασία εκκαθάρισης.

Η καθυστέρηση αυτή, όπως αναφέρει το ρεπορτάζ, οφείλεται στο γεγονός ότι οι εν λόγω φορολογούμενοι κλήθηκαν να προσκομίσουν για έλεγχο τα δικαιολογητικά και μέχρι σήμερα δεν έχει ανοίξει η ηλεκτρονική εφαρμογή για την εκκαθάριση των δηλώσεων που βρίσκονται για έλεγχο στις εφορίες.

Τι γίνεται με την υποβολή τροποποιητικής δήλωσης

Εν τω μεταξύ, όπως σημειώνει η εφημερίδα, τον κίνδυνο να κληθούν στην εφορία για να προσκομίσουν τα δικαιολογητικά της φορολογικής δήλωσης αντιμετωπίζουν και όσοι προχωρήσουν στην υποβολή τροποποιητικής δήλωσης, η οποία οδηγεί σε μείωση του οφειλόμενου φόρου που βεβαιώθηκε με την αρχική δήλωση.

Σύμφωνα με την εγκύκλιο της κ. Σαββαϊδου όλες οι τροποποιητικές δηλώσεις φορολογίας εισοδήματος ανεξάρτητα από τις μεταβολές που θα δηλώνονται σε αυτές (έντυπα Ε1, Ε2 και Ε3) θα εκκαθαρίζονται άμεσα και εκ των υστέρων θα διενεργείται δειγματοληπτικός έλεγχος ανάλογα με το αντικείμενο της τροποποιητικής (μείωση δηλούμενου εισοδήματος εισοδήματος ή ανάκληση τεκμηρίων, τροποποιητικές δηλώσεις για τις οποίες έχει δηλωθεί αυτοέλεγχος κατά την αρχική υποβολή κ.τ.λ.).

Στην περίπτωση υποβολής χρεωστικών τροποποιητικών δηλώσεων, επιβάλλεται προσαύξηση φόρου 1% για κάθε μήνα εκπρόθεσμης υποβολής αρχής γενομένης από 15 Ιουλίου 2014. Σε περίπτωση εκπρόθεσμης υποβολής τροποποιητικών δηλώσεων από τις οποίες δεν προκύπτει φόρος (μηδενικές ή πιστωτικές) ή τροποποιητικών δηλώσεων πληροφοριακού χαρακτήρα επιβάλλεται πρόστιμο που δεν πρέπει να ξεπερνά τα 100 ευρώ.

Επιβολή τόκου

Ο χρόνος για την επιβολή του τόκου σε περίπτωση εκπρόθεσμης καταβολής του φόρου «τρέχει» από την επόμενη ημέρα που έληξε η προθεσμία υποβολής της δήλωσης, δηλαδή από τις 15 Ιουλίου, και όχι από την επόμενη ημέρα της προθεσμίας εξόφλησης του φόρου, δηλαδή από την 1η Αυγούστου.

Προσαυξήσεις

Στην περίπτωση υποβολής χρεωστικών τροποποιητικών δηλώσεων, επιβάλλεται προσαύξηση φόρου 1% για κάθε μήνα εκπρόθεσμης υποβολής αρχής γενομένης από 15 Ιουλίου 2014.

1 σχόλιο:

  1. ΕΔΩ ΔΕΝ ΕΧΟΥΜΕ ΝΑ ΠΛΗΡΩΣΟΥΜΕ ΤΟΥΣ ΦΟΡΟΥΣ .ΝΟΜΙΖΕΤΕ ΟΤΙ ΘΑ ΣΑΣ ΠΛΗΡΩΣΟΥΜΕ ΤΑ ΠΡΟΣΤΙΜΑ.????? ΘΑ ΕΧΕΤΕ ΝΑ ΠΕΡΝΕΤΕ...

    ΑπάντησηΔιαγραφή