Κυριακή 20 Ιουλίου 2014

Κύπρος: Παρών σε στρατιωτική παρέλαση στο ψευδοκράτος ο πρόεδρος της Τουρκίας


Ο πρόεδρος της Τουρκίας Αμπντουλάχ Γκιούλ θα δεχθεί την Κυριακή, μαζί με τον Τουρκοκύπριο ηγέτη Ντερβίς Έρογλου, τον χαιρετισμό μεγάλης στρατιωτικής παρέλασης, η οποία θα γίνει στο κατεχόμενο τμήμα της Λευκωσίας στο πλαίσιο εκδηλώσεων για την 40ή επέτειο της τουρκικής εισβολής στην Κύπρο.


Την παρουσία του κ. Γκιούλ στα κατεχόμενα καταδίκασαν η κυπριακή κυβέρνηση και τα πολιτικά κόμματα.
Οι κ.κ. Γκιούλ και Έρογλου συζήτησαν το Κυπριακό και ο Τούρκος πρόεδρος τόνισε ότι για την Τουρκία το Κυπριακό αποτελεί «εθνική υπόθεση».
Υποστήριξε πως «υπάρχουν αρκετοί θετικοί παράγοντες για την ολοκλήρωση της διαπραγματευτικής διαδικασίας με επιτυχία».

Ο κ. Γκιούλ επέμεινε στην θέση για τον σχηματισμό ενός «νέου συνεταιρικού κράτους» στην Κύπρο το συντομότερο δυνατό.
Ευχήθηκε να επιτευχθεί όσο πιο σύντομα συμφωνία, που θα διασφαλίζει το στάτους ισότητας της «τουρκικής Κύπρου» που είναι «συνιδιοκτήτης» του νησιού.

Ο κ. Γκιουλ διαβεβαίωσε ότι η Τουρκία ως εγγυήτρια χώρα και μητέρα πατρίδα «δεν θα αφήσει ποτέ τους Τουρκοκύπριους να είναι μειοψηφία σε ένα ελληνοκυπριακό κράτος».
Επίσης, δήλωσε ότι στις συνομιλίες του με τον κ. Έρογλου υπήρξε ταύτιση απόψεων και κατηγόρησε την Ελλάδα ότι δεν βρίσκεται στο σημείο να αποδεχθεί τον Τουρκοκύπριο διαπραγματευτή.
Τέλος, ο πρόεδρος της Τουρκίας ανέφερε πως, εάν υπάρξει ειρήνη στην Μέση Ανατολή και λύση στην Κύπρο, τα ενεργειακά αποθέματα στην Ανατολική Μεσόγειο θα είναι εφικτό να διοχετεύονται μέσω Τουρκίας.

Ο Τουρκοκύπριος ηγέτης Ντερβίς Έρογλου είπε ότι η Κύπρος βρίσκεται σε στρατηγική θέση στη Μέση Ανατολή, η οποία ενδυναμώνεται με τους υδρογονάνθρακες σε Κύπρο, Ισραήλ και Αίγυπτο και κάνει την Τουρκία σταυροδρόμι των γραμμών ενέργειας, γεγονός που, όπως υποστήριξε, «δημιουργεί ευκαιρίες και απειλές».

Ο κ. Έρογλου επανέλαβε τον ισχυρισμό ότι «η επιχείρηση της 20ής Ιουλίου 1974 σταμάτησε το αίμα στην Κύπρο και άνοιξε τις πύλες στον δρόμο της ειρήνης».

Πηγή: naftemporiki.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου