Δευτέρα 21 Ιουλίου 2014

Συνταγματική αναθεώρηση και εκλογή Προέδρου από τον λαό προτείνει ο επίτιμος…



«Η Ελλάς δεν βγαίνει από την κρίση αν δεν γίνει μια βαθιά συνταγματική αναθεώρηση. Την εποχή εκείνη που κατηρτίσθη το Σύνταγμα μπορεί να εδικαιολογούντο τα πράγματα. Η πραγματικότητα έχει αλλάξει και απαιτείται μία αναθεώρηση, η οποία έχει πολλά να λύσει», αναφέρει σε συνέντευξη στην Καθημερινή της Κυριακής ο πρώην πρωθυπουργός Κωνσταντίνος Μητσοτάκης.
.Ως προς το Σύνταγμα του 1974, το οποίο με την εξαίρεση του 1985 ουδέποτε αναθεωρήθηκε στον πυρήνα του, ο κ. Μητσοτάκης δεν αποφεύγει την κριτική: «Το αίτημα για περισσότερη
δημοκρατία ήταν φυσικό να κυριαρχεί την επομένη της πτώσης της Χούντας… αλλά έπρεπε να υπάρχει και η φροντίδα να περιφρουρήσουμε το κύρος του κράτους, την ισχύ του νόμου της δημοκρατίας. Αυτό δεν έγινε, με αποτέλεσμα να πάμε προς τον κρατισμό, προς υπερβολές στο θέμα των συνδικαλιστικών ελευθεριών, σε πράγματα τα οποία πληρώσαμε ακριβά και τα πληρώνει ακόμη και σήμερα ο τόπος».
Κύρια αιτία γι’ αυτήν τη «μεγάλη αδυναμία» της μεταπολίτευσης θεωρεί ότι ήταν «η δικαιολογημένη, εκ των πραγμάτων, ευαισθησία της Δεξιάς έναντι της Αριστεράς». «Η δική μας επιρροή, του φιλελευθέρου κομματιού, δεν ήταν αισθητή. Ηταν η ελληνική Δεξιά η οποία επηρέασε το Σύνταγμα 100% με τα συν και τα πλην του… ωστόσο αυτό είχε ως αποτέλεσμα το νέο Σύνταγμα να έχει ως βασική αδυναμία ότι εστερείτο πλήρως πνοής φιλελεύθερης και, κατά κάποιον τρόπο, άνοιγε την πόρτα σε αυτό που αργότερα ζήσαμε, στην αμφισβήτηση της λειτουργίας του κράτους», σημειώνει.
Για τον κ. Μητσοτάκη, η σημερινή Βουλή πρέπει να ανοίξει τον δρόμο της συνταγματικής αναθεώρησης. «Το θεσμικό κομμάτι είναι πολύ σημαντικό, όμως το πρόβλημα στην Ελλάδα είναι ότι βλέπουμε το σήμερα και το τι θα πουν τα δελτία των 20.00 της ίδια ημέρας. Πρέπει να δούμε πώς θα υποκαταστήσουμε το καλό σύστημα, το οποίο μας άφησε τα βασικά θετικά αποτελέσματα, πώς θα το προσαρμόσουμε στις σημερινές ανάγκες. Δεν είναι ίδια εποχή…», υποστηρίζει.
«Υπάρχουν ζητήματα που ταλαιπωρούν τη χώρα κατά τρόπο τραγικό, φερ’ ειπείν το πρόβλημα της ποινικής ευθύνης των υπουργών, αλλά και η ανάγκη να οριοθετήσουμε τις εξουσίες και ειδικά τη δικαστική», σημειώνει, επιμένοντας στη συγκρότηση Συνταγματικού Δικαστηρίου. «Δεν μπορεί η δικαστική εξουσία να τινάζει στον αέρα την οικονομική πολιτική με αποφάσεις καθαρά οικονομικού περιεχομένου, δεν είναι δυνατόν να υπάρχει αβεβαιότητα στις επενδύσεις και στην οικονομική δραστηριότητα γιατί το ΣτΕ και το κάθε δικαστήριο έχει τη δυνατότητα να κηρύξει κάθε νόμο αντισυνταγματικό…», επιχειρηματολογεί.
Παράλληλα, καλεί να αντιμετωπιστεί το «γελοίο φαινόμενο να αλλάζουμε άποψη για την εκλογή Προέδρου Δημοκρατίας καταπώς μας συμφέρει». «Πρέπει να σταθεροποιήσουμε, κατά το δυνατόν, την περίοδο της διακυβέρνησης, τη θητεία της κάθε Βουλής, δεν είναι δυνατόν να εξαρτάται το απόλυτα πρωθυπουργοκεντρικό σύστημα (σ.σ. το οποίο ο ίδιος δηλώνει ότι δεν αποδέχεται και προτιμά να υπάρχει εξισορρόπηση μεταξύ πρωθυπουργού και Προέδρου) από την ύπαρξη μιας μειοψηφίας 120 βουλευτών». Κατά τον κ. Μητσοτάκη, θα πρέπει να αναζητηθεί μία σχετική ισορροπία εξουσιών, που όμως δεν θα οδηγεί σε προεδρικό σύστημα. «Η σύνδεση των εκλογών με την αδυναμία εκλογής Προέδρου ήταν λάθος. Σήμερα, επιτέλους, πολλοί το δέχονται ότι πρέπει να διορθωθεί… δεν υπάρχει άλλη λύση από την εκλογή Προέδρου από τον λαό, προς την οποία θα πρέπει να βαδίσουμε».
Είναι το τέλος της Μεταπολίτευσης; Απαντάει, χωρίς δισταγμό, «ναι». «Η αποτίμηση είναι θετική, η διαπίστωση είναι ότι φτάσαμε στο τέρμα μιας περιόδου και στο κλείσιμο ενός κεφαλαίου… το παλιό πολιτικό σύστημα έχει πεθάνει, δεν υπάρχει καμία αμφιβολία. Κάτι καινούργιο πρέπει να προετοιμαστεί, σίγουρα κάτι καινούργιο εκκολάπτεται. Και είναι πολύ αισθητή, αγωνιώδης η αναζήτηση του καινούργιου, το οποίο για την ώρα δεν φαίνεται, αλλά σίγουρα θα φανεί στην πορεία του χρόνου».
Ως προς το επίπεδο του πολιτικού προσωπικού, δεν αποφεύγει να απαντήσει. «Περνάμε μία περίοδο βαθιάς πολιτικής παρακμής, ίσως πρόκειται και γενικότερο φαινόμενο, πανευρωπαϊκό και παγκόσμιο… σήμερα η πολιτική ηγεσία έχει να αντιμετωπίσει ένα βαρύ, δύσκολο πρόβλημα και δεν είμαι βέβαιος ότι στέκεται στο ύψος των εθνικών αναγκών…».
«Η Ελλάς βρίσκεται σε κρίση, έχει ανάγκη να χρησιμοποιήσει το καλύτερο υλικό το οποίο διαθέτει, να κυβερνήσουν οι άριστοι και οι επιλογές να είναι αξιοκρατικές χωρίς να λαμβάνονται υπόψη προσωπικά ή κομματικά συμφέροντα», συμπληρώνει. «Αυτήν την παλιά αλήθεια δεν πρέπει να την ξεχνάμε ποτέ».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου