Παρασκευή 25 Ιουλίου 2014

Νέα φρίκη στη Γάζα: Βομβάρδισαν σχολείο!




Τουλάχιστον 16 Παλαιστίνιοι -ανάμεσα τους 7 παιδιά-, που είχαν καταφύγει σε ένα σχολείο του ΟΗΕ στη βόρεια Γάζα, σκοτώθηκαν και 200 τραυματίστηκαν, το απόγευμα της Πέμπτης, όταν η περιοχή βομβαρδίστηκε από τον ισραηλινό στρατό.
Σύμφωνα με αυτόπτες μάρτυρες, το σχολείο που λειτουργούσε υπό την αιγίδα της UNRWA βομβαρδίστηκε τουλάχιστον τέσσερις φορές.
"Βρισκόμασταν μέσα στο σχολείο. Κάποιοι ήταν στις τάξεις και κάποιοι άλλοι έξω στην αυλή
και ξαφνικά μας χτύπησαν τέσσερις οβίδες", είπε η Σομπέγια αλ Καφάρμα, μια γυναίκα που γλίτωσε με ελαφρά τραύματα.
"Φύγαμε από τα σπίτια μας όταν μας είπαν να τα εκκενώσουμε, πήγαμε σε αυτό το σχολείο αλλά και πάλι μας βομβάρδισαν".

Ο εκπρόσωπος της Χαμάς Φάουζι Μπαρχούμ έκανε λόγο για "φρικτή σφαγή" και "τεράστιο έγκλημα πολέμου", προειδοποιώντας ότι "το Ισραήλ θα πληρώσει πολύ ακριβό τίμημα" για τον βομβαρδισμό του σχολείου.

Ένας φωτορεπόρτερ του Reuters είπε ότι είδε λίμνες αίματος στο πάτωμα, πάνω στα θρανία και στην αυλή του σχολείου.

Ο διευθυντής του νοσοκομείου του Μπέιτ Χανούν, Αϊμάν Χαμντάν, είπε ότι θα θύματα έχουν μεταφερθεί σε πολλά διαφορετικά κέντρα νοσηλείας γιατί "μια τέτοια σφαγή" δεν μπορεί να αντιμετωπιστεί μόνο από ένα ιατρικό κέντρο.
Σύμφωνα με το Γαλλικό Πρακτορείο που επικαλείται την καταμέτρηση των θυμάτων που έκανε ένας φωτορεπόρτερ του, μεταξύ των θυμάτων είναι ένα βρέφος ενός έτους.
Όλα τα θύματα έχουν μεταφερθεί στο νοσοκομείο της Τζαμπαλίγια.
Εκπρόσωπος του ΟΗΕ, ο Κρις Γκάνες, επιβεβαίωσε ότι υπάρχει "ένας αριθμός νεκρών και τραυματιών" από την οβίδα που έπεσε στις 14:50 "πάνω ή κοντά" στο σχολείο.
Εργαζόμενοι του ΟΗΕ σκοτώθηκαν από τον βομβαρδισμό, δήλωσε ο γενικός γραμματέας του οργανισμού Μπαν Γκι-μουν, ο οποίος καταδίκασε "έντονα" την επίθεση.
Πρόκειται για το 4ο κτίριο του ΟΗΕ που δέχεται πλήγματα από τις επιθέσεις του στρατού του Ισραήλ.





Ο ισραηλινός στρατός τόνισε ότι ρουκέτες εκτοξεύονταν από την περιοχή της Μπέιτ Χανούν και οι στρατιώτες "απάντησαν στοχεύοντας την πηγή των πυρών".

Στην ανακοίνωση αφήνεται να εννοηθεί ότι το καταφύγιο μπορεί να χτυπήθηκε από ρουκέτα της Χαμάς που είχε στόχο το Ισραήλ.

"Τις τελευταίες ημέρες η Χαμάς έχει εκτοξεύσει ρουκέτες από την περιοχή της Μπέιτ Χανούν όπου βρίσκεται καταφύγιο της UNRWA.

Το περασμένο βράδυ, είπαμε στον Ερυθρό Σταυρό να απομακρύνει τους αμάχους από το καταφύγιο μεταξύ 10.00 μμ και 2.00 πμ. Η UNRWA και ο Ερυθρός Σταυρός έλαβαν το μήνυμα.

Η Η Χαμάς εμπόδισε τους πολίτες να απομακρυνθούν στη διάρκεια του χρονικού αυτού περιθωρίου.

Σήμερα, η Χαμάς συνέχισε να εκτοξεύει ρουκέτες από την Μπέιτ Χανούν.

Οι Ένοπλες Δυνάμεις απάντησαν στοχεύοντας την πηγή των πυρών. Επίσης, σήμερα πολλές ρουκέτες που εκτοξεύτηκαν από τη Γάζα δεν έφτασαν το βεληνεκές και χτύπησαν την Μπέιτ Χανούν".

Πάντως, ο εκπρόσωπος του ΟΗΕ, Κρις Γκάνες, παρατήρησε ότι είχαν δοθεί στον ισραηλινό στρατό οι συντεταγμένες του καταφύγου στην Μπέιτ Χανούν και η Αρμοστεία "είχε επιχειρήσει να συντονίσει με το στρατό ένα χρονικό πλαίσιο για τη διαφυγή των αμάχων, αλλά αυτό ποτέ δεν δόθηκε".

Εκπρόσωπος του ισραηλινού στρατού απάντησε ότι είχε δοθεί περιθώριο τεσσάρων ωρών για τη μετακίνηση των αμάχων.

Η εκπρόσωπος του Τζον Κέρι δήλωσε ότι η επίθεση υπογραμμίζει την άμεση ανάγκη επίτευξης συμφωνίας εκεχειρίας.

 

Αδιάκοπη σφαγή


Στη διάρκεια των 17 ημερών που διαρκεί έως τώρα η ισραηλινή επίθεση στη Γάζα έχουν χάσει τη ζωή τους περισσότεροι από 730 Παλαιστινίους -στην πλειονότητα τους άμαχοι και κυρίως παιδιά- με τον αριθμό των θυμάτων να αυξάνεται με γεωμετρική πρόοδο.

Την Πέμπτη, η Βαλερί Αμμός, επικεφαλής του ανθρωπιστικού τομέα του ΟΗΕ είπε ότι είναι ζωτικής σημασίας να υπάρξει άμεσα κατάπαυση του πυρός.

"Έχουμε περισσότερους από 118.000 ανθρώπους οι οποίοι έχουν βρει καταφύγιο σε σχολεία του ΟΗΕ. Τα αποθέματα τροφής τελειώνουν, όπως και το πόσιμο νερό".

Πρόσθεσε ότι το 44% του εδάφους της Γάζας είναι μη προσβάσιμο και οι κάτοικοι του παλαιστινιακού θύλακα εντός ολίγου δεν θα έχουν πρόσβαση σε τρόφιμα.

Ο πρωθυπουργός του Ισραήλ Νετανιάχου δήλωσε την Πέμπτη ότι λυπάται για τους θανάτους των αμάχων, σημειώνοντας ότι "η ευθύνη ανήκει στη Χαμάς".

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου