Κυριακή 20 Ιουλίου 2014

Παιχνίδια εξουσίας πάνω από τα πτώματα του Boeing -Ωμό διπλωματικό θρίλερ δίχως τέλος



Ερευνητές της διεθνούς αστυνομικής υπηρεσίας Interpol και της ευρωπαϊκής Europol θα μεταβούν στην Ουκρανία προκειμένου να βοηθήσουν στη διαδικασία της αναγνώρισης των θυμάτων από τη συντριβή του αεροπλάνου των Μαλαισιανών Αερογραμμών, δήλωσε σήμερα η Europol.
Ο αστυνομικός οργανισμός της Ευρωπαϊκής Ένωσης δήλωσε ότι θα συνεισφέρει με έναν ειδικό στην επταμελή ομάδα η οποία θα αναχωρήσει για την ουκρανική πρωτεύουσα Κίεβο το
πρωί της Κυριακής.
Εκπρόσωπος της Europol δεν θέλησε να σχολιάσει κατά πόσον οι δύο οργανισμοί έχουν λάβει εγγυήσεις ότι θα έχουν πρόσβαση στο σημείο της συντριβής, που βρίσκεται στα χέρια των δυνάμεων των αυτονομιστών οι οποίοι δεν αποδέχονται την εξουσία του Κιέβου.
Δεν έχουν βρεθεί τα μαύρα κουτιά υποστηρίζουν οι αυτονομιστές
Οι αντάρτες στην ανατολική Ουκρανία δεν έχουν αγγίξει την περιοχή όπου συνετρίβη ένα αεροσκάφος των Μαλαισιανών Αερογραμμών αλλά είναι ανήσυχοι για την ανθρωπιστική κατάσταση εκεί καθώς τα πτώματα αποσυντίθενται από τη ζέστη, δήλωσε ο ηγέτης των αυτονομιστών Αλεξάντερ Μποροντάι.
"Οι σοροί αθώων ανθρώπων είναι εκτεθειμένες στη ζέστη. Διατηρούμε το δικαίωμα, αν συνεχιστεί η καθυστέρηση... να αρχίσουμε τη διαδικασία απομάκρυνσης των πτωμάτων. Ζητάμε από τη Ρωσική Ομοσπονδία να μας βοηθήσει με το πρόβλημα αυτό και να στείλει τους ειδικούς της", δήλωσε ο Μποροντάι, πρωθυπουργός της αυτοανακηρυχθείσας Λαϊκής Δημοκρατίας του Ντονέτσκ.
Ο Μποροντάι είπε σε συνέντευξη Τύπου πως δεν γνωρίζει γιατί οι ειδικοί δεν έχουν φθάσει ακόμη στο σημείο. "Ίσως γιατί η Ουκρανία ή οι ουκρανικές αρχές δεν ενδιαφέρονται για μια αντικειμενική έρευνα", είπε.
Ο αυτονομιστής ηγέτης δήλωσε ακόμη ότι τα μαύρα κουτιά του αεροσκάφους δεν έχουν βρεθεί."Τα μαύρα κουτιά δεν έχουν βρεθούν και εμείς δεν αγγίζουμε την περιοχή", είπε στη συνέντευξη Τύπου. Είπε επίσης ότι δεν έχει γίνει λόγος για τη δημιουργία μιας ζώνης ασφαλείας στην περιοχή.
Ρώσοι κατέρριψαν το αεροσκάφος λένε οι Ουκρανοί
Η Ουκρανία διαθέτει "ακαταμάχητες αποδείξεις" ότι το πλήρωμα που χειρίστηκε το πυραυλικό σύστημα το οποίο το Κίεβο υποστηρίζει ότι κατέρριψε ένα αεροσκάφος των Μαλαισιανών Αερογραμμών ήταν ρώσοι πολίτες και πρέπει να ανακριθούν, δήλωσε σήμερα ο αρχηγός της αντικατασκοπείας της χώρας.
Ο Βιτάλι Νάντα δήλωσε σε συνέντευξη Τύπου: "Έχουμε ακαταμάχητες αποδείξεις ότι αυτή η τρομοκρατική ενέργεια διαπράχθηκε με τη βοήθεια της Ρωσικής Ομοσπονδίας. Γνωρίζουμε σαφώς πως το πλήρωμα του συστήματος αυτού ήταν ρώσοι πολίτες".
Κάλεσε επίσης τη Ρωσία να δώσει στην Ουκρανία τα ονόματα και τα επίθετα του πληρώματος έτσι ώστε το Κίεβο να μπορέσει να τα ανακρίνει.
Από την άλλη πλευρά φιλορώσοι αντάρτες στην ανατολική Ουκρανία επέτρεψαν σε παρατηρητές του Οργανισμού για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη να επισκεφθούν ένα τμήμα της περιοχής όπου συνετρίβη το μαλαισιανό αεροσκάφος, ανέφερε αυτόπτης μάρτυρας για το πρακτορείο Ρόιτερς.
Ο μάρτυρας είπε πως οι αντάρτες έδωσαν πρόσβαση στους παρατηρητές σε μια περιοχή γεμάτη συντρίμμια, μεταξύ των οποίων και μία από τις μηχανές του αεροσκάφους. Τους επέτρεψαν επίσης να μιλήσουν σε ντόπιους.
Συνάντηση Πούτιν-Μέρκελ: Να ριχτεί φως στα αιτια της τραγωδίας
Ο ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν και η γερμανίδα καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ συμφώνησαν σήμερα για την ανάγκη να σταματήσουν επειγόντως οι εχθροπραξίες στη νοτιοανατολική Ουκρανία και να ξεκινήσουν ειρηνευτικές συνομιλίες, ανέφερε σε μία ανακοίνωση το Κρεμλίνο.
Οι δύο ηγέτες τόνισαν επίσης τη σημασία μιας ενδελεχούς και αντικειμενικής διερεύνησης όλων των περιστάσεων υπό τις οποίες κατέπεσε το αεροσκάφος της Malaysia Airlines.
"Σημειώθηκε πως είναι θεμελιώδους σημασίας να επαναληφθούν οι διαβουλεύσεις στο εσωτερικό της ομάδας επαφής με τους αντιπροσώπους των διαμαρτυρόμενων περιοχών καθώς επίσης και η εφαρμογή της ρωσικής πρωτοβουλίας για παρουσία των παρατηρητών του Οργανισμού για την Ανάπτυξη και τη Συνεργασία στην Ευρώπη (ΟΑΣΕ) σε δύο σημεία ελέγχου στα σύνορα Ρωσίας-Ουκρανίας", ανέφερε στην ανακοίνωσή του το Κρεμλίνο.
Η Ρωσία απαγορεύει στους Αμερικανούς την είσοδο στη χώρα
Το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών δήλωσε πως η Μόσχα θα ανταποδώσει τις πιο πρόσφατες κυρώσεις που της επέβαλαν οι Ηνωμένες Πολιτείες για τη στάση της στην Ουκρανία, αρνούμενη την είσοδο σε πολλούς πολίτες των ΗΠΑ.
"Ανταποδοτικά μέτρα σαφώς και θα ληφθούν. Πρώτα απ΄όλα, σε έναν παρόμοιο αριθμό Αμερικανών θα απαγορευθεί η είσοδος (στη Ρωσία)", δήλωσε ο εκπρόσωπος του υπουργείου Αλεξάντερ Λουκασέβιτς, τον οποίο επικαλείται ανακοίνωση του υπουργείου.
Καταγγελίες για πλιάτσικο στο σημείο της τραγωδίας
Την ίδια ώρα έρχονται στο φως της δημοσιότητας καταγγελίες ότι κάποιοι λεηλατούν το σημείο κατάρριψης του αεροσκάφους της Malaysia Airlines στην ανατολική Ουκρανία, ενώ το Κίεβο κατηγορεί τους αυτονομιστές και για αλλοίωση των στοιχείων της τραγωδίας.
Η ουκρανική κυβέρνηση κατηγόρησε τους αυτονομιστές ότι κλέβουν κοσμήματα, πιστωτικές κάρτες και χρήματα από τα συντρίμμια του αεροπλάνου που καταρρίφθηκε από πύραυλο όπως όλα δείχνουν, σκοτώνοντας 298 άτομα που ταξίδευαν από το Αμστερνταμ προς την Κουάλα Λουμπούρ. Μάλιστα, οι καταγγελίες που φτάνουν στο Κίεβο είναι τόσες πολλές, που η κυβέρνηση ζήτησε από τους συγγενείς των θυμάτων να ακυρώσουν τις πιστωτικές τους κάρτες.
Πάντως, διεθνής οργανισμός που βρίσκεται στο σημείο από την Παρασκευή δηλώνει- σύμφωνα με το CNN- ότι δεν υπάρχουν σημάδια λεηλασίας.
Πέρα όμως από τις κατηγορίες για βεβήλωση, η κυβέρνηση κατηγόρησε τους φιλορώσους ότι προσπαθούν να καταστρέψουν αποδεικτικά στοιχεία στο σημείο συντριβής του αεροσκάφους και δήλωσε ότι αντάρτες απομάκρυναν 38 πτώματα από εκεί.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου