Τετάρτη 30 Ιουλίου 2014

Xultophy. Καινοτόμο Φάρμακο για τον Διαβήτη Τύπου 2



Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή για τα προϊόντα ανθρώπινης χρήσης, του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Φαρμάκων, ενέκρινε την κυκλοφορία του Xultophy για τον σακχαρώδη διαβήτη τύπου 2. Το συγκεκριμένο φάρμακο είναι ένα καινοτόμο φάρμακο, της εταιρείας Novo-Nordisk, που συνδυάζει την ινσουλίνη degludec και το ανάλογο GLP-1 λιραγλουτίδη σε μια συσκευή χορήγησης. Ο συνδυασμός των φαρμάκων αυτών βρίσκεται σε μια σταθερή αναλογία degludec/ liraglutide 100+3,6/ml.H ινσουλίνη deglutec είναι ινσουλίνη πολύ μακράς διάρκειας, η οποία ξεπερνάει το 24ωρο και μπορεί να φτάσει η δράση της μέχρι 42 ώρες. Η
χρήση της γίνεται 1 φορά την ημέρα και καλύπτει τα σάκχαρα νηστείας όλου του 24ώρου. Το πλεονέκτημα της συγκεκριμένης ινσουλίνης είναι ότι παρά τη πολύ μεγάλη διάρκεια της επιτυγχάνει σταθερές συγκεντρώσεις ινσουλίνης στο αίμα. Με αυτό τον τρόπο οι τιμές σακχάρου μπορούν να ρυθμίζονται με πολύ λιγότερες μονάδες ινσουλίνης και με πολύ λιγότερα επεισόδια υπογλυκαιμίας.

Η λιραγλουτίδη είναι το γνωστό GLP-1 ανάλογο που κυκλοφορεί με την ονομασία Victoza. Είναι ένα δοκιμασμένο φάρμακο με πάρα πολλά ευεργετικά αποτελέσματα για τον οργανισμό του διαβητικού. Η κύρια δράση του είναι να ρυθμίζει τα μεταγευματικά σάκχαρα με έναν έξυπνο τρόπο, αφού είναι γλυκοζοεξαρτώμενο, δηλαδή δουλεύει μόνο όταν το σάκχαρο ανεβαίνει. Επίσης έχει σημαντικό ρόλο στην απώλεια βάρους, κάτι που βελτιώνει ακόμα περισσότερο τη ρύθμιση του σακχάρου. Από έρευνες, ακόμα έχει φανεί ότι σταματά την ενδογενή παραγωγή σακχάρου από το ήπαρ και δρα προστατευτικά στο β-κύτταρο, που είναι υπεύθυνο για την έκκριση της ινσουλίνης.

Ο συνδυασμός των παραπάνω φαρμάκων σε μια συσκευασία αυτής του Xultophy, απλοποιεί περισσότερο την προσπάθεια ρύθμισης του διαβήτη με ακόμα λιγότερο παρενέργειες.

Ρηγόπουλος Δημήτριος
Παθολόγος-Διαβητολόγος

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου