Κυριακή 31 Αυγούστου 2014

Χαιρετισμός του Υπουργού Γιώργου Καρασμάνη στα εγκαίνια της 1ης PELLA AGRO



Την προσωπική και συνολική Κυβερνητική δέσμευση, ότι ουδείς ροδακινοπαραγωγός θα μείνει απροστάτευτος στις συνέπειες λόγω της  εμπόλεμης κατάστασης στην Ουκρανία και του Ρώσικου εμπάργκο και ότι όλων το εισόδημα θα στηριχτεί με κάθε δυνατό τρόπο, ¨κατέθεσε¨ ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, με τον χαιρετισμό που έστειλε στα εγκαίνια της 1ης PELLAAGRO.
          Ο Γιώργος Καρασμάνης ευχήθηκε, ο νέος διευρυμένος εκθεσιακός θεσμός, να αποτελέσει εφαλτήριο για τον αγροτικό και βιοτεχνικό κόσμο, που μπορούν να διαδραματίσουν ιδιαίτερα σημαντικό ρόλο στην προσπάθεια για έξοδο από την οικονομική κρίση, για ανάκαμψη και ανάπτυξη.  

          Αναφέρθηκε στο διάλογο με όλους τους φορείς που δραστηριοποιούνται στον αγροτικό τομέα το τελευταίο δίμηνο και τις εθνικές αποφάσεις που πάρθηκαν για την εφαρμογή της νέας αναθεωρημένης ΚΑΠ από 1/1/2015 με την επιλογή της ήπιας, σταδιακής μετάβασης στο νέο σύστημα ενισχύσεων, με αποκλειστικό στόχο τη στήριξη του αγροτικού τομέα και γενικότερα της υπαίθρου. Διαβεβαίωσε δε ότι στα πλαίσια αυτού του στόχου, σύντομα παίρνουν σάρκα και οστά δυο ιδιαίτερα σημαντικά για το Νομό Πέλλας έργα: τα φράγματα Αλμωπαίου και Γραμμόσκας.
Επισυνάπτεται το πλήρες κείμενο χαιρετισμού του Υπουργού:
Η συζήτηση στην Ολομέλεια της Βουλής του νομοσχεδίου για την ανάπτυξη των υδατοκαλλιεργειών στη χώρα μας, μου στερεί δυστυχώς τη δυνατότητα να βρίσκομαι εδώ μαζί σας στα εγκαίνια της πρώτης PELLAAGRO, που αποτελεί τη φυσική συνέχεια της γεωργικής και βιοτεχνικής έκθεσης της Κρύας Βρύσης. Μιας έκθεσης, που με τα 27 συναπτά έτη λειτουργίας της, αποτελεί πλέον το βασικό θεσμό για την ανάδειξη και προβολή της τοπικής και περιφερειακής οικονομίας.
        Η αδυναμία φυσικής μου παρουσίας δεν μου στερεί πάντως τη δυνατότητα να χαιρετήσω με τον πλέον θερμό τρόπο την προσπάθεια του Δήμου Πέλλας για την άρτια διοργάνωση της έκθεσης και να ευχηθώ όπως η νέα PELLAAGRO αποτελέσει το εφαλτήριο, αλλά και το σημείο αναφοράς, του αγροτικού και βιοτεχνικού κόσμου.
        Και μάλιστα σε μια περίοδο, που τόσο ο Νομός Πέλλας, αλλά και ολόκληρη η χώρα, εισέρχονται σε μία νέα προσπάθεια ανασυγκρότησης, ανάκαμψης και απεμπλοκής από την οικονομική κρίση. Μια προσπάθεια, όπου ο αγροτικός και βιοτεχνικό τομέας, μαζί με τους άλλους κλάδους της οικονομίας μας, καλούνται να παίξουν το δικό τους ξεχωριστό, αλλά και ιδιαίτερα σημαντικό ρόλο, στην επιστροφή του χαμόγελου και της ελπίδας σε τούτο τον τόπο.
        Τα χρόνια της κρίσης ανέδειξαν με τον πιο γλαφυρό τρόπο την ανάγκη της χώρας μας να στηριχθεί σε έναν ανεπτυγμένο, παραγωγικό και ανταγωνιστικό αγροτικό τομέα. Έναν αγροτικό τομέα, βασικό εργαλείο και πυλώνα για την ανάκαμψη και την ανάπτυξη. Με κάλυψη των αγροτο-διατροφικών αναγκών της χώρας και ταυτόχρονα εξωστρέφεια. Με παραγωγούς, με θέληση και εμπιστοσύνη στη δουλειά τους, που θα στηρίζονται ολοένα και λιγότερο σε ενισχύσεις και επιδοτήσεις και περισσότερο στην αγορά και με προϊόντα με περισσότερη και μεγαλύτερη προστιθέμενη αξία, που δεν θα έχουν να ζηλέψουν τίποτα από τα ομοειδή άλλων χωρών.
        Στην προσπάθεια αυτή ως πολιτεία επιχειρήσαμε το τελευταίο δίμηνο να συμβάλουμε με τις εθνικές αποφάσεις που λάβαμε - μετά από ένα ευρύ και ειλικρινή διάλογο με όλους τους φορείς που δραστηριοποιούνται στον αγροτικό τομέα - για την εφαρμογή από την 1ητου νέου έτους της καινούργιας, αναθεωρημένης Κοινής Αγροτικής Πολιτικής.
        Για το σκοπό αυτό, μετά από μια δημιουργική σύνθεση απόψεων, επιλέξαμε την ήπια, ισόρροπη και σταδιακή μετάβαση στο νέο σύστημα των ενισχύσεων, με βασικό γνώμονα το πώς θα διατηρήσουμε την ελληνική ύπαιθρο ζωντανή, ακμαία και προσοδοφόρα και το πώς θα ωθήσουμε τον αγροτικό τομέα να αποτελέσει έναν από τους βασικούς στυλοβάτες για την ανάκαμψη της χώρας και της ελληνικής οικονομίας.
        Γι αυτό άλλωστε προκρίναμε τη χορήγηση ενισχύσεων στους πραγματικά ενεργούς αγρότες και μόνο για τη γη που πραγματικά καλλιεργείται και παράγει προϊόντα, μέσα από 3 Περιφέρειες, που αντιπροσωπεύουν τη φυσιογνωμία και τη σημερινή πραγματικότητα της ελληνικής αγροτικής παραγωγής. Γι αυτό αποφασίσαμε να ενισχύσουμε περαιτέρω τον κτηνοτροφικό τομέα, τους νέους αγρότες και τους αγρότες που δραστηριοποιούνται επαγγελματικά σε ορεινές και μειονεκτικές περιοχές της χώρας μας. Γι αυτό επιλέξαμε τις συνδεδεμένες ενισχύσεις και τη μεγαλύτερη στήριξη σε 13 αγροτικά μας προϊόντα, μεταξύ των οποίων ο χυμός ροδάκινου και το σπαράγγι, που έχουν μέλλον και μπορούν να ενδυναμώσουν τον παραγωγικό μας ιστό. Γι αυτό ενσωματώσαμε τη λεγόμενη «πράσινη ενίσχυση» στη βασική και αποδεσμεύσαμε τους λεγόμενους «μικρούς αγρότες», που αποτελούν το μισό περίπου των Ελλήνων αγροτών, από πρόσθετες γραφειοκρατικές διαδικασίες. Γι αυτό τέλος προστατεύσαμε από την απομείωση, μέχρι το 30% των παλιών ενισχύσεων, προϊόντα και παραγωγούς, όπως οι καπνοπαραγωγοί μας.
        Στο πλαίσιο αυτό, εξάλλου, δύο βασικά έργα για τη στήριξη του αγροτικού τομέα στο Νομό Πέλλας παίρνουν σύντομα σάρκα και οστά. Πρόκειται για τα φράγματα Αλμωπαίου και Γραμμόσκας, που μέσω του καινούργιου Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης, θα δώσουν νέα πνοή στον παραγωγικό ιστό του Νομού, μειώνοντας αισθητά το κόστος παραγωγής και κατ΄επέκταση μεγιστοποιώντας την ανταγωνιστικότητα των αγροτικών μας προϊόντων.
        Πέρα, όμως, από την ΚΑΠ, η συγκυρία μας ανάγκασε να βρεθούμε το τελευταίο διάστημα αντιμέτωποι με μια έκτακτη κατάσταση, λόγο της εμπόλεμης κατάστασης στην Ουκρανία, τα αντίμετρα της Ρωσίας και το εμπάργκο στα ευρωπαϊκά αγροτικά προϊόντα. Και από το βήμα αυτό της έκθεσης θέλω σε όλους τους τόνους να διαβεβαιώσω τους ροδακινοπαραγωγούς μας  πως, η κυβέρνηση και η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων θα στηρίξουν με κάθε πρόσφορο και δυνατό μέσο το εισόδημα και τους κόπους τους. Κανένας ροδακινοπαραγωγός δεν πρόκειται να μείνει απροστάτευτος σε αυτή τη δύσκολη κατάσταση. Δεν αποτελεί υπόσχεση, αλλά προσωπική, και συλλογική, κυβερνητική δέσμευση.
        Με αυτή τη δέσμευση θέλω να ευχαριστήσω για την πρόσκλησή σας, να ζητήσω συγνώμη για την αδυναμία μου να παρευρεθώ στα εγκαίνια και να ευχηθώ από καρδιάς κάθε επιτυχία στην έκθεση, ώστε να εκπληρώσει πλήρως τους σκοπούς και τους στόχους της.
       
                        Σας ευχαριστώ
                    Γιώργος Καρασμάνης.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου