Δευτέρα 18 Αυγούστου 2014

Λιμενικό: Συνολικά 176 πνιγμοί από τις αρχές του καλοκαιριού


Αλματώδη αύξηση παρουσιάζουν τα περιστατικά πνιγμών το 2014 σε σχέση με το 2013 και είναι ενδεικτικό ότι μόνο το τριήμερο του Δεκαπεντάγουστου έχασαν τη ζωή τους 16 άτομα σε διάφορες περιοχές της χώρας. Συνολικά, 176 άτομα έχουν χάσει τη ζωή τους από τις αρχές του καλοκαιριού στη θάλασσα.


Σύμφωνα με τα τελευταία επίσημα στοιχεία του Λιμενικού Σώματος Ελληνικής Ακτοφυλακής από την 1η Ιουνίου έως και τις 27 Ιουλίου πνίγηκαν στις ελληνικές θάλασσες 150 άτομα τη στιγμή που το αντίστοιχο διάστημα πέρυσι είχαν σημειωθεί 101 περιστατικά.

Αντίστοιχα, από τις 28 Ιουλίου 2014 έως τις 17 Αυγούστου 2014, είχαν πνιγεί σε διάφορες περιοχές της χώρας άλλα 26 άτομα. Συνολικά, ο αριθμός των ατόμων που πνίγηκαν από τις αρχές του καλοκαιριού έως σήμερα φθάνει τα 176 άτομα.

Κάθε χρόνο, το αρχηγείο του Λιμενικού πραγματοποιεί εκστρατεία ενημέρωσης σε παιδιά δημοτικών σχολείων, με σκοπό την προστασία της ανθρώπινης ζωής στη θάλασσα και τη μείωση των ατυχημάτων και πνιγμών. Στελέχη του σώματος αναφέρουν, επίσης, ότι κάθε καλοκαίρι, η δεύτερη, μετά τα τροχαία, αιτία θανάτου από ατυχήματα είναι οι πνιγμοί.

Σύμφωνα με οδηγίες της Διεύθυνσης Λιμενικής Αστυνομίας, δεν πρέπει να κολυμπάμε εάν δεν έχουν περάσει τουλάχιστον δύο ώρες από τη λήψη τροφής ή εάν έχουμε καταναλώσει αλκοόλ.
Οι λουόμενοι, θα πρέπει να τηρούν τις οδηγίες του ναυαγοσώστη αν υπάρχει και να μην απομακρύνονται πέρα από τις σημαδούρες. Επίσης, οι υποβρύχιοι αλιείς θα πρέπει να φέρουν πάντα την προβλεπόμενη σημαδούρα.

Τέλος οι χειριστές των σκαφών αναψυχής θα πρέπει να τηρούν τους κανόνες ασφαλείας να μην καταναλώνουν αλκοόλ ή άλλες τοξικές ουσίες, να μην προβαίνουν σε επικίνδυνους ελιγμούς, να τηρούν τις αποστάσεις ασφαλείας 200 μέτρων από περιοχές όπου υπάρχουν λουόμενοι και όταν βρίσκονται κοντά στις ακτές, να κινούνται με ταχύτητα μικρότερη από 5 μίλια την ώρα.
Σε περίπτωση έκτακτης ανάγκης, ο κάθε πολίτης μπορεί να επικοινωνεί με την άμεση δράση του Λιμενικού Σώματος στον αριθμό 108.
 
Πηγή: ΑΜΠΕ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου