Δευτέρα 18 Αυγούστου 2014

Τσουχτερά πρόστιμα για 800.000 ανασφάλιστα ΙΧ



Τσουχτερά πρόστιμα περιμένουν με το ξεκίνημα του φθινοπώρου τους περίπου 800.000 ιδιοκτήτες αυτοκινήτων οι οποίοι δεν έχουν ασφαλίσει το όχημά τους, καθώς μέσα στις επόμενες εβδομάδες το υπουργείο Οικονομικών θα στείλει τα σχετικά ειδοποιητήρια.
 Με αφαίρεση πινακίδων και αδειών από 10 μέρες μέχρι και για τρία χρόνια και με φυλάκιση δύο μηνών, καθώς και με πρόστιμο 500 ευρώ για τα επιβατικά και 250 ευρώ για τα δίκυκλα απειλούνται οι ιδιοκτήτες που έχουν ανασφάλιστο το ΙΧ τους

Με τα... «ραβασάκια» αυτά θα τους γνωστοποιεί ότι επιβαρύνονται με πρόστιμα τα οποία, αν δεν πληρώσουν, θα τους επιβληθούν βαρύτατες κυρώσεις. Σημειώνεται ότι το παράβολο για ανασφάλιστο όχημα έχει κόστος 250 ευρώ.
Σε περίπτωση που οι ιδιοκτήτες ανασφάλιστων οχημάτων δεν «υπακούσουν», κινδυνεύουν με αφαίρεση πινακίδων και αδειών από 10 μέρες μέχρι και για τρία χρόνια, με τις βαρύτερες ποινές να προβλέπονται για όσους εμπλέκονται σε ατυχήματα ή υποτροπιάζουν. Επιπλέον προβλέπεται και φυλάκιση δύο μηνών, καθώς και η επιβολή και χρηματικού προστίμου, που ανέρχεται σε 500 ευρώ για τα επιβατικά και 250 ευρώ για τα δίκυκλα.
Πάντως, σύμφωνα και με τα όσα είχε δηλώσει πρόσφατα ο πρόεδρος της Επιτροπής Αυτοκινήτων της Ενωσης Ασφαλιστικών Εταιρειών Ελλάδας Δημήτρης Ζορμπάς, η νέα νομοθεσία σε συνδυασμό με τους αυξημένους ελέγχους της Τροχαίας οδήγησαν σε σημαντική μείωση των ανασφάλιστων οχημάτων, καθώς κάποια στιγμή ανέρχονταν σε περίπου 1,5 εκατομμύριο.
Παράλληλα αλλαγές επέρχονται και στη σύναψη των συμβολαίων ασφάλειας και στις υποχρεώσεις που γεννώνται από αυτές. Συγκεκριμένα, με τον νέο νόμο 4261/2014 (άρθρο 169) επέρχονται οι εξής αλλαγές:
Η σύμβαση της υποχρεωτικής ασφάλισης του αυτοκινήτου καθίσταται ρητά σύμβαση ορισμένης διάρκειας. Δηλαδή, έχει συγκεκριμένη ημερομηνία και ώρα έναρξης και συγκεκριμένη ημερομηνία και ώρα λήξης.
Ανανέωση της ασφαλιστικής σύμβασης ή σύναψη νέας ασφάλισης επιτρέπεται μόνον αφού προηγηθεί η καταβολή από τον ασφαλισμένο του αντίστοιχου ασφαλίστρου. Μάλιστα, διά νόμου απαγορεύεται, πλέον, να παραδίδουν οι ασφαλιστικές στους ασφαλισμένους τα συμβόλαια εάν οι τελευταία δεν έχουν πρώτα πληρώσει το ασφάλιστρο.
Καταργείται το αυτοκόλλητο σήμα ασφάλισης. Πλέον, το έγγραφο με το οποίο θα αποδεικνύεται η σύναψη της ασφάλισης θα είναι το ασφαλιστήριο συμβόλαιο.
Σε περίπτωση που έχει καταβάλει ο καταναλωτής το ασφάλιστρο, αλλά δεν έχει ακόμα παραλάβει το ασφαλιστήριο, ο νόμος προβλέπει ότι, μέχρι να το παραλάβει, η σύναψη της ασφάλισης θα αποδεικνύεται για τις πέντε πρώτες ημέρες της κάλυψης από την απόδειξη πληρωμής του οφειλόμενου ασφαλίστρου.
Επομένως, στην περίπτωση αυτή θα πρέπει να έχει πάντα μαζί του την απόδειξη πληρωμής του ασφαλίστρου, καθώς και το έγγραφο της ασφαλιστικής εταιρείας που σχετίζεται με τη σύναψη της ασφάλισης του οχήματος. Ενδεικτικά, το έγγραφο αυτό το οποίο πρέπει να συνοδεύει την απόδειξη της πληρωμής του ασφαλίστρου μπορεί να είναι η ειδοποίηση πληρωμής.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου