Τετάρτη 20 Αυγούστου 2014

Επικοινωνία του Γ. Καρασμάνη με τον Επίτροπο της Ε.Ε. κ. Τσιόλος για πρόσθετα μέτρα στήριξης των παραγωγών



Συμφωνία για την άμεση ενεργοποίηση των διαδικασιών δωρεάν διανομής ποσοτήτων ροδακίνων και νεκταρινιών σε ευπαθείς κοινωνικές ομάδες, Φιλανθρωπικά, Κοινωφελή Ιδρύματα, και Ιερές Μητροπόλεις, επήλθε στη συνάντηση που πραγματοποιήθηκε σήμερα ανάμεσα στην ηγεσία του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων και φορείς των ροδακινοπαραγωγών.


Στη σύσκεψη, που έγινε σε θετικό κλίμα, υπό τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Γιώργο Καρασμάνη, τον αναπληρωτή υπουργό Πάρι Κουκουλόπουλο τους Γενικούς Γραμματείς του υπουργείου, Μόσχο Κορασίδη, και Δημήτρη Μελά, καθώς και τον Ειδικό Γραμματέα Δημήτρη Ιατρίδη, αποφασίστηκε, οι εκπρόσωποι των παραγωγών να ξεκινήσουν άμεσα επαφές για την υπογραφή συμφωνιών με τους φορείς προς τους οποίους θα διατεθούν δωρεάν ποσότητες  ροδακίνων.

Ο κ. Καρασμάνης ανακοίνωσε στους παραγωγούς ότι είχε σήμερα επικοινωνία με τον Επίτροπο Γεωργίας Ντάτσιαν Τσιόλος. Του μετέφερε το αίτημα της ελληνικής πλευράς για διεύρυνση των μέτρων προς την κατεύθυνση της στήριξης των απωλειών εισοδήματος από τη μεγάλη πτώση των τιμών στα ροδάκινα, λόγω της εμπόλεμης κατάστασης στην Ουκρανία, πριν από το Ρωσικό εμπάργκο. 

Κοινή εκτίμηση υπουργείου και φορέων είναι ότι μια ποσότητα της τάξης των 10.000 τόνων πρέπει άμεσα να αποσυμφορηθεί μέσω του προγράμματος της δωρεάν διανομής που χρηματοδοτείται και από την Ε.Ε, ώστε να ομαλοποιηθεί η αγορά.

Μετά το πέρας της σύσκεψης ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Γιώργος Καρασμάνης δήλωσε: «Είχαμε μια συνάντηση με τους Φορείς των ροδακινοπαραγωγών. Κάναμε ειλικρινή διάλογο, ακούσαμε τις απόψεις και τις προτάσεις τους με προσοχή. Εκείνο που τους παρακάλεσα είναι να μεταφέρουν στα μέλη  και σε όλους τους Έλληνες ροδακινοπαραγωγούς, ότι η Κυβέρνηση και η Ηγεσία του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων με κάθε δυνατό και πρόσφορο μέσο θα στηρίξει το εισόδημα των παραγωγών και θα προστατέψει τον κόπο και τον ιδρώτα τους.
Θέλω να σας ανακοινώσω ότι σήμερα είχα και μια τηλεφωνική επικοινωνία με τον Επίτροπο τον κύριο Τσιόλος και του μετέφερα ότι πρέπει να ληφθούν κι άλλα πρόσθετα μέτρα προκειμένου να αντιμετωπιστεί η κατάσταση η οποία υπάρχει έτσι ώστε να στηριχθεί το εισόδημα του παραγωγού. Επί του θέματος αυτού η χώρα μας, η Κυβέρνηση, θα κρατήσει σθεναρή στάση στο Συμβούλιο Υπουργών Γεωργίας που θα γίνει στις 5 Σεπτεμβρίου στις Βρυξέλλες».

Από την πλευρά του ο Αναπληρωτής Υπουργός Πάρις Κουκουλόπουλος δήλωσε τα εξής: «Έγινε μια εξαιρετικά καλή συνάντηση. Ουσιαστικά από αύριο ξεκινά το πρόγραμμα της δωρεάν διανομής. Θα υπάρχουν και οι σχετικές ανακοινώσεις εντός 24ωρου. Υπάρχουν και άλλες προτάσεις που θα τεθούν στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Ήταν πολύ γόνιμος ο διάλογος και το συμπέρασμα είναι ένα και μοναδικό. Κάποιοι βιάζονται πολύ και αναφέρομαι στα κόμματα της αντιπολίτευσης.
Το ευρωπαϊκό πλαίσιο είναι πολύ συγκεκριμένο και κάποιοι όπως ο ΣΥΡΙΖΑ που θέλουν αλά καρτ συμμετοχή στην Ευρώπη,  βιάζονται. Βιάζονται να αθροίσουν ποσά πριν ακόμα ξεκινήσει η εφαρμογή των μέτρων. Έχουμε δρόμο ακόμη, αυτό απέδειξε και η σημερινή συνάντηση, Στο τέλος του δρόμου θα κάνουμε και τον απολογισμό.
Εμείς είμαστε σταθερά προσανατολισμένοι στην Ευρώπη. Πιστεύουμε ότι το ευρωπαϊκό πλαίσιο είναι επαρκέστατο και αυτό πιστεύω ότι θα αποδειχθεί. Για να αποδειχθεί βέβαια χρειάζεται πολύς κόπος, πολλή δουλειά και αυτό ακριβώς κάνουμε μαζί με τον συνάδελφό μου Υπουργό και σε συνεργασία βέβαια με όλους τους παραγωγούς. Θέλω όμως να τονίσω για πολλοστή φορά αυτό με το οποίο κλείσαμε τη σημερινή συνάντησή μας με τους παραγωγούς και όλους τους εμπλεκόμενους φορείς στο ροδάκινο: ότι η Ελλάδα έχει ένα μεγάλο πρόβλημα το οποίο μας το υπογράμμισε με ηχηρό τρόπο η Ευρωπαϊκή Επιτροπή με τα πρόσφατα μέτρα. Έχει μεγάλο διαρθρωτικό πρόβλημα στην χαμηλή οργάνωση. Δεν υπάρχουν οργανώσεις παραγωγών, υπάρχουν πάρα πολλοί μεμονωμένοι παραγωγοί. Πιο ηχηρά δεν μπορούσε να μας το πει η Ευρώπη, η οποία δίνει κατ’ εξαίρεση τα μισά στους μεμονωμένους παραγωγούς. Πρέπει επιτέλους να καταλάβουμε ότι πρέπει να βαδίσουμε οργανωμένοι σε σοβαρές και ισχυρές ομάδες, αν θέλουμε να αξιοποιήσουμε στο μέγιστο δυνατό βαθμό το ευρωπαϊκό πλαίσιο. Αυτό είναι το πρόβλημά μας και όχι να επαναφέρουμε λογικές «πακέτου Χατζηγάκη» όπως είπε ο ΣΥΡΙΖΑ στην Ημαθία».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου