Πέμπτη 7 Αυγούστου 2014

Εμπάργκο από τη Μόσχα σε φρούτα, γάλα, ψάρι και κρέας από ΕΕ, ΗΠΑ, Αυστραλία

Αντιδρώντας στην επιβολή κυρώσεων από την Δύση στην Ρωσία- λόγω της ουκρανικής κρίσης- η Μόσχα μπλοκάρει τις εισαγωγές προϊόντων από τις εμπλεκόμενες χώρες, με την χθεσινή υπογραφή διατάγματος από τον πρόεδρο, Βλαντιμίρ Πούτιν. Σήμερα, εγκρίθηκε από την ρωσική κυβέρνηση η λίστα των «απαγορευμένων» προϊόντων, στην οποία περιλαμβάνονται φρούτα, λαχανικά, ψάρι, κρέας και γάλα με προέλευση τις ΗΠΑ, την ΕΕ, την Αυστραλία, τον Καναδά και τη Νορβηγία. Η ΕΕ χαρακτήρισε «πολιτική» την απόφαση και άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο λήψης μέτρων.

Το εμπάργκο που εφαρμόζεται στα πλαίσια των αντιποίνων της Μόσχας στις δυτικές κυρώσεις, θα ισχύσει από σήμερα, 7 Αυγούστου και θα έχει διάρκεια ένα χρόνο, σύμφωνα με όσα δήλωσε ο Ρώσος πρωθυπουργός, Ντμίτρι Μεντβέντεφ, αφότου υπέγραψε σχετική κυβερνητική απόφαση με την οποία τίθενται σε ισχύ τα ρωσικά αντίμετρα.
Η Ρωσία προχώρησε επίσης στην απαγόρευση των transit πτήσεων ουκρανικών αερογραμμών προς διάφορες χώρες, ενώ παράλληλα σχεδιάζει να κλείσει τον εναέριο χώρο της για τις πτήσεις αεροπορικών εταιρειών της Δύσης με προορισμό την Ασία και τον Ειρηνικό, καθώς και να αλλάξει τα σημεία εισόδου και εξόδου για τις πτήσεις τσάρτερ, σημείωσε ο Μεντβέντεφ αφήνοντας ωστόσο ένα «παράθυρο» για αναθεώρηση των μέτρων.
«Ηλπίζαμε μέχρι την τελευταία στιγμή ότι οι ξένοι εταίροι μας θα συνειδητοποιούσαν ότι ο δρόμος των κυρώσεων είναι αδιέξοδος και ότι κανείς δεν τις έχει ανάγκη. Ωστόσο (οι εταίροι) δεν μπόρεσαν να το συνειδητοποιήσουν...Οι περιορισμοί ισχύουν από σήμερα και για περίοδο ενός έτους, ωστόσο αν οι εταίροι μας επιδείξουν μια εποικοδομητική στάση για συνεργασία, τότε η ρωσική κυβέρνηση είναι έτοιμη να αναθεωρήσει τους όρους των επιβληθέντων αυτών μέτρων» διευκρίνισε ο Ρώσος πρωθυπουργός, τονίζοντας ότι από το εμπάργκο εξαιρούνται οι βρεφικές τροφές:

«Θα ήθελα να επισημάνω ιδιαιτέρως ότι αυτά τα μέτρα δεν ισχύουν για βρεφικές τροφές και βεβαίως δεν ισχύουν για προϊόντα που ο ρωσικός λαός μπορεί να προμηθευτεί στο εξωτερικό σε αυτές τις χώρες (στις οποίες έχει επιβληθεί το εμπάργκο)».

Η λίστα με τα απαγορευμένα προϊόντα
-βοδινό (νωπό και κατεψυγμένο)
-χοιρινό (νωπό και κατεψυγμένο)
-πουλερικά
-παστά, καπνιστά κρέατα, λουκάνικα
-ψάρια και οστρακοειδή
-γάλα και γαλακτοκομικά προϊόντα
-φρούτα, λαχανικά, καρποί, εδώδιμες ρίζες
Αντίδραση από την ΕΕ
Αντιδρώντας στην ανακοίνωση του ρωσικού εμπάργκου, η Ευρωπαϊκή Ενωση ανακοίνωσε ότι επιφυλάσσεται του δικαιώματος να λάβει όλα τα μέτρα κατά της Μόσχας μετά την ανακοίνωση της «σαφώς πολιτικής» όπως την χαρακτηρίζει «απόφασης» των ρωσικών αρχών για την απαγόρευση για έναν χρόνο των εισαγωγών των περισσοτέρων προϊόντων διατροφής από την Ευρωπαϊκή Ενωση και τις Ηνωμένες Πολιτείες.

«Έπειτα από μία πλήρη αποτίμηση από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή των μέτρων τα οποία ελήφθησαν από την Ρωσική Ομοσπονδία, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να λάβουμε τα προσήκοντα μέτρα», δήλωσε εκπρόσωπος της Επιτροπής.
Το 2013, οι εξαγωγές ευρωπαϊκών αγροτικών προϊόντων προς τη Ρωσία ανήλθαν σε 11,8 δισεκατομμύρια ευρώ και αντιστοιχούσαν το 9,9% των συνολικών εξωγωγών της ΕΕ προς τη Ρωσία.
Τα φρούτα, το τυρί, το χοιρινό κρέας και τα λαχανικά αποτελούν τους τέσσερις κύριους τομείς αγροτικών προϊόντων στις εξαγωγές της ΕΕ προς τη Ρωσία, συνολικού ύψους 3,7 δισεκατομμυρίων ευρώ, το 2013. Ακολουθούν τα αλκοολούχα ποτά (725 εκατομμύρια ευρώ) και το κρασί (595 εκατομμύρια ευρώ). Το αλκοόλ πάντως δεν συμπεριλαμβάνεται στην λίστα που ανακοίνωσαν οι ρωσικές αρχές με τα «απαγορευμένα» προϊόντα.
Σύσκεψη στο ΥΠΕΞ
Σε κλίμα συγκρατημένης αισιοδοξίας ολοκληρώθηκε η σύσκεψη στο υπουργείο Εξωτερικών, υπό τον γενικό γραμματέα Διεθνών Οικονομικών Σχέσεων, Παναγιώτη Μίχαλο, με εκπροσώπους υπουργείων εξαγωγικών και κλαδικών φορέων, με στόχο να αξιολογηθούν οι νεότερες εξελίξεις σχετικά με τις επιπτώσεις στις ελληνικές εξαγωγές στη Ρωσία, μετά την επιβολή κυρώσεων από την ΕΕ κατά της Ρωσικής Ομοσπονδίας και τις αντιδράσεις της τελευταίας.

Στη σύσκεψη, η οποία ήταν προγραμματισμένη ύστερα από εκείνη του περασμένου Απριλίου, συμμετείχαν οι γγ Αγροτικής Πολιτικής & Διεθνών Σχέσεων του ΥΠΑΑΤ, Δ. Μελάς, και του υπουργείου Υποδομών, Μεταφορών & Δικτύων, Ν. Σταθόπουλος, καθώς και εκπρόσωποι παραγωγικών φορέων (ΣΕΒ, ΣΒΒΕ, ΠΣΕ, ΣΕΒΕ, ΣΕΚ, ΕΒΕΑ, ΕΒΕΘ, INCOFRUIT HELLAS, ΣΕΘ, ΣΕΒΤ, ΕΔΟΑΟ, ΣΕΟ, ΕΚΕ, ΣΕΓ, ΟΦΑΕ, ΟΑΕΠ).
Τόσο οι διαβεβαιώσεις του Ρώσου πρέσβη στην Αθήνα, όσο και οι ιστορικοί δεσμοί Ελλάδας-Ρωσίας, όπως δήλωσε εξερχόμενος της σύσκεψης ο πρόεδρος του ΣΕΒ, Θ. Φέσσας, δημιουργούν αισιοδοξία για την τύχη των ελληνικών αγροτικών προϊόντων, που εξάγονται στη Ρωσία.
Ωστόσο, έκδηλη είναι η ανησυχία των συναρμόδιων υπουργείων, σύμφωνα με αρμόδιες πηγές, μετά την ανακοίνωση Μεντβέντεφ, στην οποία αναφέρονται κατηγορίες αγροδιατροφικών προϊόντων, εν αναμονή της εξειδικευμένης λίστας ανά χώρα και προϊόν, που θα εκδοθεί τις επόμενες μέρες, ενδεχομένως και αύριο, και θα δώσει απαντήσεις για τις εξαγωγές συγκεκριμένων αγροτικών ελληνικών προϊόντων στη Ρωσία.

www.ethnos.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου