Πέμπτη 14 Αυγούστου 2014

Οδηγίες αντιμετώπισης των υψηλών θερμοκρασιών



Από το Τμήμα Πολιτικής Προστασίας της Μητροπολιτικής Ενότητας Θεσσαλονίκης ανακοινώνεται ότι,  σε συνεργασία με την HELEXPO, το Συνεδριακό Κέντρο της HELEXPO “Ιωάννης Βελλίδης”, στο χώρο της Διεθνούς Έκθεσης Θεσσαλονίκης, θα παραμείνει ανοιχτό για το κοινό την Πέμπτη 14,  την Παρασκευή 15 και το Σάββατο 16 Αυγούστου 2014, από τις 9 το πρωί έως και τις  8 το βράδυ.
      Οι πολίτες και ιδιαίτερα τα άτομα που ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες πληθυσμού  μπορούν να προσέρχονται ελεύθερα εντός του κλιματιζόμενου χώρου του συνεδριακού κέντρου προκειμένου να προστατευθούν από τις υψηλές θερμοκρασίες της περιόδου.

Η είσοδος στο συνεδριακό κέντρο βρίσκεται επί της Λεωφόρου Στρατού.
Για περισσότερες πληροφορίες, οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να επικοινωνούν με τους υπεύθυνους του Συνεδριακού Κέντρου «Ι. Βελλίδης», στο τηλ. 2310 291434.

Παράλληλα, η Αυτοτελής Διεύθυνση Πολιτικής Προστασίας της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας συνιστά στους πολίτες να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί, μεριμνώντας για τη λήψη μέτρων αυτοπροστασίας από κινδύνους που προέρχονται από την εκδήλωση των έντονων καιρικών φαινομένων. Ειδικότερα:
Κατά τη διάρκεια του καύσωνα:
Αποφύγετε την ηλιοθεραπεία και παραμείνετε σε σκιερά και δροσερά μέρη, μακριά από χώρους όπου επικρατεί συνωστισμός.
Αποφύγετε τη βαριά σωματική εργασία ιδιαίτερα σε χώρους με υψηλή θερμοκρασία, άπνοια και μεγάλη υγρασία.
Αποφύγετε το βάδισμα για πολλή ώρα ή το τρέξιμο κάτω από τον ήλιο.
Προτιμήστε τα ελαφρά, άνετα και ανοιχτόχρωμα ρούχα από φυσικό υλικό για να διευκολύνεται ο αερισμός του σώματος και η εξάτμιση του ιδρώτα. Επιλέξτε ένα καπέλο που εξασφαλίζει καλό αερισμό του κεφαλιού.
Φορέστε μαύρα ή σκουρόχρωμα γυαλιά με ειδική επίστρωση που προστατεύουν από την αντανάκλαση του ήλιου.
Φροντίστε η διατροφή σας να αποτελείται από ελαφριά και μικρά γεύματα, με έμφαση στα φρούτα και τα λαχανικά. Περιορίστε τα λιπαρά.
Πίνετε άφθονα υγρά (νερό και χυμούς φρούτων). Αν ιδρώνετε πολύ, προσθέστε αλάτι στο φαγητό σας . Αποφύγετε τα οινοπνευματώδη ποτά.
Κάνετε χλιαρά ντους κατά τη διάρκεια της ημέρας κι αν χρειαστεί τοποθετείστε υγρά καλύμματα στο κεφάλι και στο λαιμό.
Μεριμνήστε για τα μέλη της οικογένειάς σας που πάσχουν από χρόνια νοσήματα (αναπνευστικά, καρδιαγγειακά κ.λπ.). Συμβουλευτείτε το θεράποντα ιατρό τους για την εφαρμογή ειδικών οδηγιών και για όσους λαμβάνουν φάρμακα, αν πρέπει να τα συνεχίσουν και σε ποια δοσολογία, καθώς ορισμένα αυξάνουν τη θερμοκρασία του σώματος.
Αποφύγετε τα πολύωρα ταξίδια με τα μέσα συγκοινωνίας όταν η ζέστη είναι σε πολύ υψηλά επίπεδα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου