Δευτέρα 4 Αυγούστου 2014

Καλοκαιρινά δωράκια στον Κόκκαλη



Πληροφορία 1η: Στο "μίνι εξοπλιστικό" (2 δισ. ευρώ, το μεγαλύτερο εξοπλιστικό πρόγραμμα σε συνθήκες κρίσης των τελευταίων ετών - συνήθως τα προηγούμενα χρόνια, ετησίως ήταν 300- 400 εκατομμύρια) δίνεται με απευθείας ανάθεση στον Κόκκαλη (Ιντρακόμ) έργο 20 εκ ευρώ για το τηλεπικοινωνιακό σύστημα του Πολεμικού Ναυτικού "Αιγαίας"
Πληροφορία 2η: Ενώ τα μπάνια του λαού είναι σε φουλ εξέλιξη, το ΤΑΙΠΕΔ ανακοίνωσε ότι μόνο ένας επενδυτής εκδήλωσε ενδιαφέρον για το ιπποδρομιακό στοίχημα και αυτός είναι ο κ. Κόκκαλης με την Intralot. Παρά το γεγονός ότι υπήρξαν και άλλοι ενδιαφερόμενοι και
μάλιστα μεγάλα ονόματα του χώρου τελικά μόνο ο Σωκράτης έμεινε και είναι έτοιμος να μπει καβάλα στο άλογο για τα επόμενα 20 χρόνια. Ωστόσο υπάρχει μεγάλο παρασκήνιο που θέτει εν αμφιβόλω τον διαγωνισμό και δημιουργεί πολλές γκρίζες ζώνες. Ειδικά μάλιστα τώρα που ξηλώθηκε η ηγεσία του ΤΑΙΠΕΔ και οι καινούργιοι πρέπει να πάρουν στα χέρια τους την καυτή πατάτα.
Η εταιρεία του κ. Κόκκαλη συνεργαζόταν με τον ΟΔΙΕ και ο Οργανισμός χρωστά στον επιχειρηματία περι τα 25 εκατ. ευρώ. Μάλιστα ο Κόκκαλης είχε προχωρήσει και σε διαδικασία πλειστηριασμού του ακινήτου στο Μαρκόπουλο. Δηλαδή ο μοναδικός υποψήφιος για το στοίχημα, έχει λαμβάνει 25 εκατ., έχει έρθει σε αντιπαράθεση ζητώντας να βγει στο σφυρί το Κέντρο στο Μαρκόπουλο και τώρα δίνει πιθανότατα κάτω από 40 εκατ. για τα 20 χρόνια αποκλειστικής εκμετάλλευσης του στοιχήματος. Απίστευτα πράγματα που μόνον ο Σωκράτης ο φιλόσοφος ξέρει να φτιάχνει.
Την ίδια στιγμή ένας ισχυρός παίκτης, η γαλλική PMU, κολοσσός στους ιπποδρόμους, αποσύρθηκε από τον διαγωνισμό παρ’ ότι ήθελε διακαώς να μπει στην Ελλάδα πιθανότατα για ιδιοτελείς σκοπούς. Λένε ότι οι Γάλλοι ήθελαν να έχουν το στοίχημα με ιπποδρομίες του εξωτερικού και ουσιαστικά να μη γίνονται αγώνες εδώ στην Ελλάδα. Οι Γάλλοι αποχώρησαν διαμαρτυρόμενοι για το υπέρογκο ετήσιο ενοίκιο για τις εγκαταστάσεις στο Μαρκόπουλο. Αρχικά ζητούσαν 5,5 εκατ. ευρώ και τελικά έπεσαν στα 2,5 εκατ. ευρώ. Όμως, στο πίσω μέρος του μυαλού τους είχαν ότι η υπόθεση είναι στημένη για να πάρει το διαγωνισμό ο Κόκκαλης στον οποίον χρωστούσαν τα λεφτά οι υπεύθυνοι του ΟΔΙΕ. Οι Γάλλοι ζητούσαν μίσθωμα συνδεδεμένο με τα έσοδα από το ιπποδρομιακό στοίχημα. Και σα να μην έφταναν όλα αυτά την τελευταία στοιχεία κατατέθηκε μια ακόμη προσφορά η οποία δεν έγινε αποδεκτή από το ΤΑΙΠΕΔ. Η επενδυτική εταιρία Global Family Partners έδινε το παρόν με δεσμευτική προσφορά στην διεκδίκηση της διαχείρισης του Ιπποδρομιακού Στοιχήματος.
Η GFP αναφέρεται στην ανακοίνωση πως απέστειλε επιστολή στο ΤΑΙΠΕΔ «προκειμένου να εκδηλώσει το ενδιαφέρον της για την απόκτηση της αδείας, με την υποστήριξη των επενδυτών της».
Ο επικεφαλής της Nikolaj Albinus δήλωσε: «Είμαστε στην ευχάριστη θέση να υποβάλουμε το ενδιαφέρον μας για την άδεια του ιπποδρομιακού στοιχήματος στο διοικητικό συμβούλιο του ΤΑΙΠΕΔ. Πιστεύουμε πως η πρότασή μας αντιπροσωπεύει μια εξαιρετική προσφορά από τους επενδυτές μας, η οποία δημιουργεί υψηλότατη αξία για τους Έλληνες φορολογούμενους».
Η πρόταση κρίθηκε μάλλον εκπρόθεσμη και δεν έγινε αποδεκτή με την εταιρεία να λέει ότι θα προσφύγει στην Κομισιόν. Λεπτομέρεια: Στο σχήμα που κατέθεσε την προσφορά υπάρχει ένα πολύ γνωστό όνομα. Είναι ο γιος του Κοκού, ο Παύλος. Κι άλλα περίεργα πράγματα.
Αξίζει να σημειωθεί πως τα έσοδα του ΟΔΙΕ, του οργανισμού που διοργανώνει σήμερα τις ιπποδρομίες, από στοιχηματισμό το 2011 ήταν κοντά στα 124 εκατ. ευρώ, το 2012 υποχώρησαν στα 84 εκατ., το 2013 περιορίστηκαν περαιτέρω στα 65 εκατ. ευρώ και φέτος προβλέπεται πως δεν θα ξεπεράσουν τα 55 εκατομμύρια. Πρόκειται για τον ίδιο οργανισμό ο οποίος μέχρι προ διετίας μοίραζε στους διάφορους φορείς το 93% των συγκεκριμένων εσόδων. Έτσι, για παράδειγμα, το 2012 στον ΟΔΙΕ έμειναν μόλις 6 εκατ. ευρώ από τα συνολικά έσοδα του ιπποδρομιακού στοιχήματος, όταν μόνο τα έξοδα προσωπικού ήταν περί τα 10 εκατ. ευρώ.
Ο ΟΔΙΕ έχει συσσωρεύσει ζημίες περί τα 200.000.000 ευρώ και υπάρχει συμφωνία με την Κομισιόν η οποία επιβάλλει την έναρξη διαδικασίας εκκαθάρισης το αργότερο στις 30 Σεπτεμβρίου. Να σημειωθεί επίσης ότι υπάρχει η έντονη διαμαρτυρία 2.500 εργαζόμενων στον Ιππόδρομο που μιλούν για συνειδητή απαξίωση των αγώνων προκειμένου ο επενδυτής να τα πάρει όλα τζάμπα. Επίσης, να σημειωθεί ότι οι εγκαταστάσεις στο Μαρκόπουλο δεν είναι μόνο για τα άλογα αλλά έχουν και ενδιαφέρον real estate καθώς υπάρχουν χρήσεις γης για ξενοδοχεία, εμπορικά κ.λπ. Αραγε ο επενδυτής που θα μισθώσει και το χώρο θα εκμεταλλευτεί και το εκπληκτικό αυτό φιλέτο;
Τι θα κάνει το ΤΑΙΠΕΔ και τι θα κάνει και η κυβέρνηση στην παρούσα φάση; Θα στρώσει το κόκκινο χαλί στον Σωκράτη ή θα ακυρώσει τον διαγωνισμό; Ερχεται θύελλα, λένε οι γνωρίζοντες. Διότι όπως όλοι ξέρουν… στους στάβλους των αλόγων βρομάει πολύ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου