Τρίτη 19 Αυγούστου 2014

Τι θα ισχύσει τελικά για τα ροδάκινα: Πόσο είναι οι αποζημιώσεις και πότε θα δοθούν



«Μπλέξιμο» επικρατεί από το μεσημέρι της Δευτέρας αναφορικά με τις αποζημιώσεις που θα λάβουν ή όχι οι Ελληνες παραγωγοί ροδάκινων από την ΕΕ για να αντισταθμιστεί η ζημία που υπέστησαν από το ρωσικό εμπάργκο σε αγροτικά προϊόντα.Η ΕΕ έκανε πράξη της πρόθεσή της να στηρίξει τους παραγωγούς που έχουν πληγεί από τις κυρώσεις που έχει επιβάλει η Μόσχα, ωστόσο, στη λίστα των αποζημιώσεων δεν περιλαμβάνονται τα ροδάκινα.
Συγκεκριμένα, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ανακοίνωσε ότι αποδεσμεύει περίπου 125 εκατ. ευρώ
για τη στήριξη του τομέα των οπωροκηπευτικών της ΕΕ.
Αυτά τα μέτρα στήριξης της αγοράς μέσω αποζημιώσεων για την απόσυρση προϊόντων, τα οποία τίθενται σε ισχύ από σήμερα, Δευτέρα, αφορούν τα καρότα, τις τομάτες, τα λάχανα, τις πιπεριές, τα κουνουπίδια, τα αγγούρια και τα αγγουράκια, τα μανιτάρια, τα μήλα, τα αχλάδια, τα φρούτα του δάσους, τα επιτραπέζια σταφύλια και τα ακτινίδια, σύμφωνα με μια ανακοίνωση.
«Ο προβλεπόμενος προϋπολογισμός είναι περίπου 125 εκατ. ευρώ» διευκρίνισε στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου ο εκπρόσωπος της Επιτροπής για τη Γεωργία, ο Ρότζερ Γουέιτ. «Η ιδέα είναι να μειωθούν οι ποσότητες που διατίθενται στην αγορά ώστε οι τιμές να μην πέσουν σε επίπεδα κρίσης» εξήγησε.
Μόλις επισημοποιηθούν τα μέτρα στήριξης, μέσα σε μερικές εβδομάδες, τα χρήματα θα δοθούν αναδρομικά από τις 18 Αυγούστου και θα παραμείνουν σε ισχύ μέχρι τα τέλη Νοεμβρίου.
Αυτοί που θα ωφεληθούν κυρίως από τη στήριξη αυτή είναι οι μεγάλοι προμηθευτές οπωροκηπευτικών της Ρωσίας, δηλαδή η Πολωνία, η Λιθουανία, το Βέλγιο και η Ολλανδία, διευκρίνισε ευρωπαϊκή πηγή.
Προβληματισμός στην Αθήνα και εξηγήσεις από το Αγροτικής Ανάπτυξης
Ωστόσο, παρά το γεγονός ότι οι ανακοινώσεις της ΕΕ ερμηνεύθηκαν ως «όχι» προς τους Ελληνες παραγωγούς, το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης έδωσε διευκρινήσεις επισημαίνοντας ότι τα μέτρα για τα ροδάκινα αποτέλεσαν ξεχωριστή ανακοίνωση από τον Ευρωπαίο Επίτροπο Γεωργίας και Αγροτικής Ανάπτυξης της Ε.Ε. κ. Ντάτσιαν Τσιόλος στις 11 Αυγούστου.
«Τα μέτρα αυτά», αναφέρεται, «ανακοινώθηκαν μετά από την παρέμβαση του Έλληνα Υπουργού - στο περιθώριο του Συμβουλίου Υπουργών - πριν από περίπου ένα μήνα, με βάση τα προβλήματα που αντιμετώπιζε η αγορά ροδακίνου. Μετά και το ρωσικό εμπάργκο η Ε.Ε. επεξεργάστηκε σχέδιο Κανονισμού για τα ροδάκινα, το οποίο θα παρουσιάσει στα Κράτη Μέλη, την ερχόμενη Παρασκευή».
Παράλληλα το υπουργείο σημειώνει, ότι τα μέτρα που ανακοινώθηκαν σήμερα από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή αφορούν σε ορισμένα άλλα ευπαθή φρούτα και λαχανικά που θίγονται επίσης από το ρωσικό εμπάργκο και που επίσης έχουν ενδιαφέρον για τους παραγωγούς της χώρας μας (ακτινίδια, μήλα, επιτραπέζια σταφύλια, φράουλες κ.λ.π.) και δεν επηρεάζουν τα ήδη ανακοινωθέντα μέτρα για τα ροδάκινα.
Κομισιόν: Οι παραγωγοί καλύπτονται με αποζημιώσεις ύψους 20 έως 30 εκατ. ευρώ
Μετά το μπέρδεμα που παρουσιάστηκε από τις ανακοινώσεις της ΕΕ, η Κομισιόν, έδωσε και αυτή διευκρινήσεις τονίζοντας ότι οι παραγωγοί ροδάκινων και νεκταρινιών καλύπτονται ήδη με πακέτο αποζημιώσεων που υπολογίζεται στα 20 με 30 εκατομμύρια ευρώ.
Σε ερώτημα του ΣΚΑΪ η Ευρωπαϊκή Επιτροπή επισήμανε πως οι αποζημιώσεις δεν θα δοθούν με ποσόστωση, αλλά με βάση το ποιος θα καταθέσει πρώτος αίτηση.
Οι αποζημιώσεις θα δοθούν ως αντίτιμο για την απόσυρση μέρους της παραγωγής από την αγορά, προκειμένου να διασφαλιστεί η σταθερότητα των τιμών. Αποζημιώσεις μπορούν να διεκδικήσουν και οι παραγωγοί που δεν ανήκουν σε συνεταιρισμούς, ωστόσο, θα λάβουν το 50% του αντιτίμου της απόσυρσης που θα δίνεται στους οργανωμένους καλλιεργητές.
Από την άλλη πλευρά, οι εκτιμήσεις του υπουργείου Εξωτερικών και του Αγροτικής Ανάπτυξης είναι πως η ζημία για την χώρα ανέρχεται σε 80 με 100 εκατομμύρια ευρώ και στόχος είναι να ασκηθούν πιέσεις ώστε να δοθεί περαιτέρω ενίσχυση προς τους παραγωγούς.
Ροδακινοπαραγωγοί: Πρέπει να εξασφαλίσουμε περισσότερα κονδύλια από την ΕΕ
Την ανάγκη οι υπεύθυνοι των υπουργείων Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων και Εξωτερικών να κινηθούν δυναμικά και άμεσα, ώστε να διασφαλίσουν επιπρόσθετα κονδύλια από την ΕΕ ως αποζημίωση για τη ζημιά που έχουν υποστεί οι ροδακινοπαραγωγοί με το ρωσικό εμπάργκο, υπογραμμίζει, μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, ο πρόεδρος Κοινοπραξίας Συνεταιρισμών Ομάδων Παραγωγών Νομού Ημαθίας, Χρήστος Γιαννακάκης.
Υπογραμμίζοντας ότι οι ροδακινοπαραγωγοί στηρίζουν την κυβέρνηση, σε κάθε μορφής διεκδίκηση σε επίπεδο ΕΕ, ο κ. Γιαννακάκης επεσήμανε ότι μπορεί η σημερινή ανακοίνωση της Κομισιόν για τα ευπαθή προϊόντα μετά το ρωσικό εμπάργκο να μην αναφέρεται στα ροδάκινα και στα νεκταρίνια, αλλά - όπως είπε - ενόψει του ειδικού κανονισμού, που θα ανακοινωθεί την Παρασκευή για τα προϊόντα αυτά, απαιτείται εγρήγορση και σκληρή διαπραγμάτευση.
Μεταξύ άλλων, ο κ. Γιαννακάκης επεσήμανε ότι η διάθεση ροδακίνων σε κοινωφελή ιδρύματα δεν λύνει το πρόβλημα που έχει δημιουργήσει το ρωσικό εμπάργκο, αναφέροντας χαρακηριστικά ότι είναι ακατόρθωτο να διατεθούν ακόμα και 700 τόνοι εντός 20ημέρου στα κοινωφελή ιδρύματα.
«Μπορεί κάποιος να μας πει τι θα γίνει με τις 10.000 τόνους αδιάθετου προϊόντος στις αποθήκες μας, αλλά και πού θα πάνε ποσότητες άνω των 15.000 τόνων συνολικά που βρίσκονται ασυγκόμιστα στα δέντρα», αναρωτήθηκε.
Ακόμα, επεσήμανε ότι όσοι δεν είναι οργανωμένοι σε ομάδες παραγωγών, - κυρίως στους νομούς Ημαθίας και Κοζάνης - δεν έχουν τη δυνατότητα διάθεσης των προιόντων τους σε κοινωφελή ιδρύματα, με αποτέλεσμα να πλήττονται ολοκληρωτικά.
Σε κάθε περίπτωση, εκπρόσωποι ροδακινοπαραγωγών από τη Βόρεια Ελλάδα κατευθύνονται στην Αθήνα, όπου αύριο πρόκειται να έχουν συναντήσεις με στελέχη του υπουργείου Εξωτερικών το πρωί, του Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων το μεσημέρι, και με στελέχη του Σύριζα το απόγευμα.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου