Δευτέρα 4 Αυγούστου 2014

Συλλογή ελληνικών νησιών κάνει ο σεΐχης του Κατάρ



Φιλέλληνας, ερωτευμένος με τη σπάνια ομορφιά της ελληνικής υπαίθρου και σκληρός διαπραγματευτής. Έτσι περιγράφουν οι Έλληνες συνεργάτες του τον πρώην αρχηγό του Κατάρ, σεΐχη Hamad bin Khalifa al Thani, ο οποίος τείνει να αποτελέσει έναν από τους πιο δραστήριους ξένους επενδυτές της ελληνικής κτηματαγοράς, ενώ τα τελευταία χρόνια επισκέπτεται σταθερά τα ελληνικά νησιά. Ένα από τα τελευταία αποκτήματα του al Thani αφορά έκταση 15.000 στρεμμάτων που βρίσκεται στην περιοχή Πόρτο Βρώμη, βόρεια της Ζακύνθου, και έρχεται να προστεθεί στο μεγάλο χαρτοφυλάκιο από ελληνικά ακίνητα του
Άραβα που πριν από έναν χρόνο παρέδωσε τα ηνία διακυβέρνησης ανεξάρτητο εμιράτο της Μέσης Ανατολής στον 33χρονο γιο του.

Όπως πληροφορείται η εφημερίδα «Κεφάλαιο», ο πρώην εμίρης του Κατάρ έχει ιδρύσει στη Ζάκυνθο ειδική εταιρεία, με αντικείμενο την υλοποίηση επενδύσεων στα ελληνικά ακίνητα. Εξάλλου, την έκταση στο νησί του Ιονίου την απέκτησε μέσω της εταιρείας Pimara, με τους συμβούλους του Άραβα κροίσου να οργώνουν την Ελλάδα για τον εντοπισμό ευκαιριών.

«Το ενδιαφέρον για ελληνικά ακίνητα και νησιά στο Ιόνιο είναι μεγάλο, ενώ πολυάριθμοι είναι οι υποψήφιοι επενδυτές αραβικής προέλευσης που θα επιθυμούσαν να τοποθετηθούν στο εγχώριο real estate», σημειώνει στο «Κ» ο διευθυντής του δικτύου μεσιτικών γραφείων Interzante, Χαράλαμπος Σούλης.

Η αγορά του Σκορπιού από τον Ρώσο μεγιστάνα Ντμίτρι Ριμπολόβλεφ εκτόξευσε το ενδιαφέρον για την αγορά γης στην ευρύτερη περιοχή του Ιονίου, όπου έσπευσε να δώσει το «παρών» ο σεΐχης του Κατάρ, του οποίου οι Έλληνες φίλοι υπέδειξαν ορισμένες από τις πιο προνομιακές εκτάσεις στην Ελλάδα, όπως αναφέρουν οι πληροφορίες.
Χαρτοφυλάκιο
Κάπως έτσι, ο al Thani βρέθηκε να διαθέτει ένα σημαντικό χαρτοφυλάκιο ακινήτων, που περιλαμβάνει το Προβάτι και το Μόδι, δύο νησίδες του συμπλέγματος των Εχινάδων, έκτασης άνω των 1.000 και 200 στρεμμάτων, αντίστοιχα. Παραμένοντας... πιστός στις Εχινάδες, ο al Thani έχει αποκτήσει το 50% του νησιού Πεταλάς, αλλά και το νησί Οξιά, προς 5,6 εκατομμύρια ευρώ, το οποίο επιδιώκει να μετατρέψει σε παγκόσμιο τουριστικό προορισμό.

Ο Έλληνας που θα κάνει πραγματικότητα το ελληνικό όνειρο του Άραβα κροίσου είναι ο αρχιτέκτονας Ανδρέας Αγιοστρατίτης, γιος του αιγυπτιακής καταγωγής Στέλιου Αγιοστρατίτη, ιδρυτή του ομώνυμου αρχιτεκτονικού γραφείου, που έχει βάλει την υπογραφή του σε ορισμένα από τα πιο εμβληματικά κτίρια των Βορείων Προαστίων.

Ο κ. Αγιοστρατίτης είναι ο «άνθρωπος» του σεΐχη. Γνωρίζει αραβικά, είναι μέλος του Ελληνοαραβικού Συνδέσμου και έχει υλοποιήσει μεγάλο αριθμό έργων σε Αίγυπτο και Κατάρ. Ο γιος του, Ανδρέας, έχει επιμεληθεί το σχέδιο ανάπτυξης της Οξιάς, Oxia Art Island, που προβλέπει την υλοποίηση πολυτελών ξενοδοχείων, bungalows, μαρινών, τουριστικών χωριών, εμπορικών χώρων, οικισμού καλλιτεχνών, ελικοδρομίων, εγκαταστάσεων για υδροπλάνα,γκαλερί, αλλά και μουσείων.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου