Τρίτη 12 Αυγούστου 2014

Οι κεφαλιές βλάπτουν τον εγκέφαλο



Ο δρ. Michael Grey, νευροχειρουργός στο Πανεπιστήμιο του Μπέρμιγχαμ, υποστηρίζει ότι οι κεφαλιές είναι τόσο επικίνδυνες για τον εγκέφαλο, ώστε θα πρέπει να απαγορευθούν για τα μικρά παιδιά που παίζουν ποδόσφαιρο.

Σύμφωνα με τον δρ. Grey, τα παιδιά κινδυνεύουν, επειδή οι μύες γύρω από την περιοχή του λαιμού τους δεν είναι αρκετά ανεπτυγμένοι, ώστε να υποστηρίζουν σωστά το κεφάλι όταν δέχεται την πίεση της μπάλας.


Σε έρευνα στο παρελθόν, μάλιστα, είχε διαπιστωθεί ότι οι κεφαλιές επηρεάζουν αρνητικά τις νοητικές λειτουργίες του εγκεφάλου.

«Δεν θεωρώ ότι τα παιδιά θα πρέπει να σταματήσουν τον αθλητισμό. Άλλωστε, η επιδημία της παχυσαρκίας δείχνει ότι πρέπει να τα ενθαρρύνουμε να αθλούνται. Πιστεύω, όμως, ότι πρέπει να εξετάσουμε πιθανές αλλαγές στους κανονισμούς των αθλημάτων καθώς και στον τρόπο εκπαίδευσης των νέων», δήλωσε ο δρ. Grey και συνέχισε: «Τα παιδιά δεν θα πρέπει να κάνουν κεφαλιές. Δεν ξέρουμε σε ποια ηλικία ο λαιμός τους δυναμώνει, ώστε να μπορεί να αντέχει την κίνηση του κεφαλιού κατά την πρόσκρουση της μπάλας. Ορισμένοι συνάδελφοί μου ισχυρίζονται ότι στα 14 ο λαιμός είναι πλέον δυνατός, όμως προσωπικά δεν το αποδέχομαι».

Στο μεταξύ, η Ποδοσφαιρική Ομοσπονδία Αγγλίας εξέδωσε νέες κατευθυντήριες γραμμές σχετικά με το ενδεχόμενο διάσεισης και τα τραύματα στο κεφάλι. Οι νέοι κανόνες ορίζουν ότι αν ένας παίκτης χάσει τις αισθήσεις του, θα πρέπει να μεταφερθεί αμέσως εκτός γηπέδου. Στην περίπτωση, ωστόσο, που δεν υπάρξει απώλεια συνείδησης, είναι αρμοδιότητα του γιατρού της ομάδας να αποφασίσει αν ο παίκτης θα συνεχίσει ή όχι το παιχνίδι.

Πάντως, ορισμένα σχολεία στις ΗΠΑ έχουν ήδη απαγορεύσει στα παιδιά να κάνουν κεφαλιές κατά τη διάρκεια αγώνων.



vita

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου