Τετάρτη 20 Αυγούστου 2014

Ταφόπλακα του κράτους-παρωδία τα κόκκινα δάνεια



Του Γ. Αγγέλη 
“Η βαρύτητα των NPLs (τα προβληματικά δάνεια) στο τεστ αντοχής των ελληνικών τραπεζών του φθινοπώρου θα είναι καθοριστική, ίσως περισσότερο από κάθε άλλο παράγοντα που εξετάζεται...”. Στην βάση αυτής της εκτίμησης κυβέρνηση και Τράπεζα της Ελλάδος, έχουν... μπλέξει σε μία διελκυστίνδα χωρίς προς το παρόν αποτέλεσμα, καθώς τα βήματα που έχουν γίνει στο ξεκαθάρισμα του μοντέλου που δρομολογείται για τις επιχειρήσεις δεν μπορεί να ακολουθηθεί στα στεγαστικά και καταναλωτικά δάνεια των
νοικοκυριών. 

Το Υπ. Ανάπτυξης έχει καταθέσει “προτάσεις” οι οποίες εξετάζονται με μεγάλες επιφυλάξεις από τις τράπεζες και κατά πως λένε τραπεζικά στελέχη εμπλεκόμενα στην διαδικασία “το που θα κάτσει τελικά η μπίλια θα καθορίσει σε μεγάλο βαθμό το αποτέλεσμα των stress test του Οκτώβρη...”.

Σύμφωνα με τα όσα αναφέρονται αρμοδίως στις τράπεζες δεν υπάρχει... ομοφωνία, ως προς το πως θα πρέπει να διαμορφωθεί τελικά το μοντέλο διαχείριση των “κόκκινων δανείων” των νοικοκυριών καθώς το μοντέλο αυτό επηρεάζει διαφορετικά τα μεγέθη των ενδιαφερόμενων τραπεζών, γιατί τόσο ως προς το μέγεθος όσο και ως προς την γεωγραφική κατανομή και την ποιότητά τους φαίνεται να υπάρχουν σημαντικές διαφορές.

“Με τα δάνεια των επιχειρήσεων υπάρχει μία συναντίληψη μεταξύ των τραπεζών η οποία διευκολύνεται από τον Κώδικα Δεοντολογίας που έχει συγκροτήσει η ΤτΕ. Άλλωστε το γεγονός ότι στις περισσότερες περιπτώσεις των κόκκινων δανείων επιχειρήσεων εμπλέκονται περισσότερες της μιας τράπεζες και στην πλειονότητά τους ο αριθμός αυτός ξεπερνά τις δύο ανά επιχείρηση, μας υποχρεώνει σε συνεργασίες που τελικά μοιράζουν τον κίνδυνο και επιτρέπουν πιο ισχυρές “λύσεις”.

Δεν συμβαίνει όμως το ίδιο με τις χορηγήσεις προς τα νοικοκυριά.

Εδώ υπάρχουν διαφορές στα χαρτοφυλάκια, οι οποίες έχουν ενισχυθεί από την μεγάλη συγκεντροποίηση του τραπεζικού συστήματος τα τελευταία χρόνια. Η κάθε τράπεζα άλλωστε σιωπηρά είχε εφαρμόσει την δική της τακτική απέναντι στα νοικοκυριά”, γεγονός που διαφοροποιεί τώρα τις προθέσεις τους, όπως επισημαίνουν στο Capital.gr αρμόδια τραπεζικά στελέχη.

Για τον λόγο αυτό άλλωστε υπήρξε διαχωρισμός στο πώς και πότε άρχισε να αντιμετωπίζει το πρόβλημα το Συμβούλιο Ιδιωτικού Χρέους.

Στο δια ταύτα όμως η απάντηση πρέπει να δοθεί άμεσα και για τα νοικοκυριά καθώς οι διαδικασίες για τα stress test έχουν αποκτήσει γρήγορο βηματισμό και κάπου σε τρείς με τέσσερις εβδομάδες η αρχική αξιολόγηση για τον νέο λογαριασμό των κεφαλαίων που θα χρειασθούν οι τράπεζες θα έχει αρχίσει να είναι αρκετά ευδιάκριτη και σημαντικά διαφορετική μεταξύ των τεσσάρων ελληνικών συτημικών τραπεζών.

Στο Υπ. Ανάπτυξης που είναι αρμόδιο, αλλά και στο ΥΠΟΙΚ που παρακολουθεί με ιδιαίτερη προσοχή την “ωρίμανση” των σχετικών προτάσεων, είναι “έκδηλη η αμηχανία” καθώς στην συνάντηση του Παρισιού με την τρόικα - στην οποία παραδόξως ετοιμάζονται να πάνε ...καραβάνια υπουργών και συμβούλων - η λύση για το πως θα αντιμετωπισθούν τα NPLs των νοικοκυριών θα πρέπει να έχει συμφωνηθεί και να έχει θεσμοθετηθεί με μεγαλύτερη ακρίβεια.

Όπως παραδέχονται αρμοδίως ο προσδιορισμός του όρου “εύλογες δαπάνες διαβίωσης” που αφορούν στα κριτήρια αναδιάρθρωσης των κόκκινων δανείων των νοικοκυριών (1347 ευρώ μηνιαίως για τετραμελή οικογένεια) δεν διευκολύνει παρά σε μικρό ποσοστό τις ρυθμίσεις γιατί από την μία πλευρά η ανεργία και από την άλλη η κατακόρυφη πτώση των εισοδημάτων μαζί με τις φορολογικές δαπάνες αφήνουν ελάχιστα περιθώρια ρυθμίσεων. Και αυτό έχει καταγραφεί με απόλυτη σαφήνεια στις ρυθμίσεις που οι τράπεζες ήδη έχουν επιχειρήσει να τρέξουν μέχρι σήμερα. Ορισμένες τράπεζες έχουν θέσει θέμα “μετακίνησης” του ...ογκόλιθου του Νόμου Κατσέλη, αλλά οι αντιρρήσεις παραμένουν ισχυρές.

Σύμφωνα με πληροφορίες του Capital.gr κάποιες προτάσεις δουλεύονται αυτό το δεκαήμερο στην ΤτΕ αλλά θα πρέπει να μεσολαβήσουν οι συνεννοήσεις με την τρόικα πριν αυτές κοινοποιηθούν.

Πρέπει να βρούμε την “χρυσή τομή” μεταξύ της επιβίωσης των νοικοκυριών και των τραπεζών, σχολιάζουν τραπεζικά στελέχη και αυτή η “τομή” κάθε φορά που καθόμαστε στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων... μετακινείται.   

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου