Πέμπτη 14 Αυγούστου 2014

Συναρπάζει το μυστήριο της Αμφίπολης

Το μυστικό που κρύβουν οι Σφίγγες της Αρχαίας Αμφίπολης προσπαθούν να βρουν οι αρχαιολόγοι με τους κατοίκους του μικρού χωριού της Μεσολακιάς Σερρών να πλάθουν τις δικές τους μοναδικές ιστορίες, ξεπερνώντας ακόμη και τον Θηβαίο βασιλιά Οιδίποδα.


Στο καφενείο του μικρού χωριού η κίνηση είναι πλέον διαρκής και αυξημένη. Η Μεσολακιά, μετά την επίσκεψη του πρωθυπουργού και τις τελευταίες αρχαιολογικές αποκαλύψεις βρίσκεται πλέον στο επίκεντρο.

Οι τριακόσιοι μόνιμοι κάτοικοι διπλασιάζονται καθημερινά, με τους επισκέπτες από διάφορες περιοχές της Βόρειας Ελλάδας, που προσπαθούν να μάθουν κάτι περισσότερο για το μεγάλο μυστικό που κρύβει ο λόφος του Καστά.

Έναν λόφο που, όπως αναφέρει το Αθηναϊκό Πρακτορείο, πρωτοάγγιξε με την αρχαιολογική του σκαπάνη, πριν από πενήντα ολόκληρα χρόνια, ο αρχαιολόγος Δημήτρης Λαζαρίδης.

Παγκόσμιο ενδιαφέρον για την Αρχαία Αμφίπολη

Η τύχη όμως δεν ήταν με το μέρος του, καθώς οι αρχαιολογικές αποκαλύψεις που έφερε στο φως δεν προκάλεσαν ενδιαφέρον, σε αντίθεση με τις εξελίξεις των τελευταίων ημερών.

Η πρώην στενή συνεργάτιδά του και νυν προϊσταμένη της ΚΗ' Εφορίας Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων, Κατερίνα Περιστέρη, από το 2012 συνέχισε τις ανασκαφές στο λόφο Καστά.

Ακολούθησε, όμως, τελείως διαφορετική ανασκαφική πορεία, καθώς επέλεξε να ξεκινήσει περιμετρικά, στο κάτω μέρος του λόφου και όχι στην κορυφή.

Έτσι θα μπουν στον τύμβο οι αρχαιολόγοι

«Γιατί οι αρχαιολόγοι δεν ανοίγουν αμέσως τον τάφο στον τύμβο Καστά της Αμφίπολης, ώστε να δούμε τις έχει μέσα;».

Είναι μια ερώτηση που τίθεται τις τελευταίες ημέρες, καθώς ιδιαίτερα μετά την επίσκεψη Σαμαρά στην ανασκαφή έχουν αναζωπυρωθεί οι ελπίδες για μεγάλο εύρημα.

Δεν είναι, όμως, τυχαίο ότι και ο Αντώνης Σαμαράς, που έχει χρηματίσει υπουργός Πολιτισμού, και ο νυν υπουργός Κ. Τασούλας συστήνουν υπομονή μέχρις ότου ο τάφος ανοίξει με αρχαιολογικό τρόπο.

Τι σημαίνει αυτό; Αυτήν τη στιγμή, αναφέρει το «Έθνος» η ανασκαφική ομάδα έχει σκάψει σχεδόν ολόκληρη την ταφική οδό, πλάτους 4,5 μέτρα και έχει αποκαλύψει μέχρι στιγμής 13 σκαλοπάτια που οδηγούν κατηφορικά στην είσοδο. Η διερεύνηση του δρόμου συνεχίζεται μέχρι να φτάσουν στο «παρθένο», δηλαδή στο απάτητο και μη αναμοχλευμένο έδαφος…


Πηγή: real.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου