Πέμπτη 14 Αυγούστου 2014

Οργιάζει η φαντασία για το μυστικό της Αμφίπολης



Το μυστικό που κρύβουν οι Σφίγγες της Αρχαίας Αμφίπολης προσπαθούν να βρουν οι αρχαιολόγοι με τους κατοίκους του μικρού χωριού της Μεσολακιάς Σερρών να πλάθουν τις δικές τους μοναδικές ιστορίες. Στο καφενείο του μικρού χωριού η κίνηση είναι πλέον διαρκής και αυξημένη. Η Μεσολακιά, μετά την επίσκεψη του πρωθυπουργού και τις τελευταίες αποκαλύψεις βρίσκεται πλέον στο επίκεντρο.Οι τριακόσιοι μόνιμοι κάτοικοι διπλασιάζονται καθημερινά, με τους επισκέπτες από διάφορες περιοχές της Βόρειας Ελλάδας, που
προσπαθούν να μάθουν κάτι περισσότερο για το μεγάλο μυστικό που κρύβει ο λόφος του Καστά.Ένα λόφο που πρωτοάγγιξε με την αρχαιολογική του σκαπάνη, πριν από πενήντα ολόκληρα χρόνια, ο αρχαιολόγος Δημήτρης Λαζαρίδης.

Η τύχη όμως δεν ήταν με το μέρος του, καθώς οι αρχαιολογικές αποκαλύψεις που έφερε στο φως δεν προκάλεσαν ενδιαφέρον, σε αντίθεση με τις εξελίξεις των τελευταίων ημερών.

Η πρώην στενή συνεργάτιδά του και νυν προϊσταμένη της ΚΗ' Εφορίας Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων, Κατερίνα Περιστέρη, από το 2012 συνέχισε τις ανασκαφές στο λόφο Καστά, ακολουθώντας όμως τελείως διαφορετική ανασκαφική πορεία ,καθώς επέλεξε να ξεκινήσει περιμετρικά, στο κάτω μέρος του λόφου και όχι στην κορυφή.

Οι κάτοικοι της Μεσολακιάς αισθάνονται πλέον απόλυτα δικαιωμένοι.

Μιλούν για τις φήμες που ακούγονταν από γενιά σε γενιά για το μεγάλο θησαυρό που έκρυβε η περιοχή τους και πολλές φορές προκαλούσαν τους αρχαιοκάπηλους να αναζητούν στα εγκατά της αρχαιολογικούς θησαυρούς σκάβοντας παράνομα επιφανειακούς λάκκους και πολλές φορές να αποχωρούν έχοντας στα χέρια τους θησαυρούς της αρχαιότητας.

Η Μεσολακιά που σήμερα απασχολεί ακόμα και την παγκόσμια κοινή γνώμη, είναι ένα μικρό χωρίο που σε πολλούς χάρτες δεν αναγράφεται, με κατοίκους, που ασχολούνται με την κτηνοτροφία και κυρίως με την γεωργία.

Απίστευτο φαίνεται στα μάτια του αγρότη Άγγελου Κ., πως δίπλα στα κτήματα που καλλιεργεί με αμπέλια και αμύγδαλα, βρίσκεται μία μεγάλη αρχαιολογική ανακάλυψη.

Την ίδια ώρα, χωρίς αυτό να επηρεάζει την καθημερινή του ζωή, ο κύριος Άγγελος περνά με το τρακτεράκι του καθημερινά, δίπλα από τα επιτρεπόμενα όρια του λόφου Καστά και ποτίζει τις σοδειές του.

"Είδα τα αγάλματα από μακριά, είναι εκπληκτικά, πρέπει να ζυγίζουν πάνω από 1,5 τόνο το καθένα", είπε.

Κάπως έτσι με τους περισσότερους κατοίκους να αξιολογούν την μέχρι τώρα αρχαιολογική ανακάλυψη και να δίνουν τις δικές τους ερμηνείες εξελίσσεται τις τελευταίες ημέρες η ζωή στη Μεσολακιά, με σημείο συνάντησης το μοναδικό δημοτικό καφενείο στην πλατεία του χωριού, κάτω από τη σκιά με τα υπεραιωνόβια πλατάνια.

"Αν είναι όπως τα λένε, θα σωθεί όλη η περιοχή, όλος ο νομός Σερρών, η Μακεδονία και η Ελλάδα μας", υποστηρίζει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο πρόεδρος της τοπικής Κοινότητας Μεσολακιάς Αθανάσιος Ζουρνατζής.

Γυρνώντας πίσω στην ιστορία , αρκετές εκατοντάδες χρόνια πριν , η Μεσολακιά, αποτελούσε εμπορικό κομβικό σημείο, για κάπου εδώ συναντιόνταν οι λεγόμενοι «Εννέα Οδοί» που συνέδεαν ολόκληρο τον ορεινό όγκο του Παγγαίου, με τις εκβολές του ποταμού Στρυμώνα που χρησιμοποιούνταν από τους βασιλείς της εποχής ως δίοδος στη θάλασσα.

Το λιμάνι της αρχαίας Αμφιπόλης, με την τότε αρχαία λίμνη Κερκινίτιδα, που έφτανε σύμφωνα με τους ιστορικούς μέχρι τη σημερινή Ηράκλεια των Σερρών, βόρεια του νομού, ήταν τα γνωστότερο λιμάνι της περιοχής, με το Μέγα Αλέξανδρο να ξεκινά από εκεί τη μεγάλη του εκστρατεία για να κατακτήσει την Ασία.

Η περιοχή του Παγγαίου είναι γνωστή σήμερα, κυρίως στο ελλαδικό χώρο, με τα σπουδαία αρχαιολογικά ευρήματα της κυρίως στην Αμφίπολη, ενώ ο εκκλησιαστικό τουρισμός στην περιοχή, με τις βυζαντινές εκκλησίες και τα μοναστήρια, είναι αυτός που έχει μέχρι τώρα τον πρώτο λόγο.

"Αν θα είναι θαμμένος εκεί ο Μέγας Αλέξανδρος , ή οι συγγενείς του, τότε ολόκληρη η περιοχή των Σερρών θα μετατραπεί σε πόλο έλξης επισκεπτών απ΄όλο τον κόσμο. Η επισκεψιμότητα θα αυξηθεί , ενώ στην περιοχή θα δημιουργηθούν υποδομές", δηλώνει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Σερρών, Γιάννης Μπαλίτης.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου