Πέμπτη 14 Αυγούστου 2014

Τα μέτρα ασφαλείας που πρέπει να τηρούνται στα θαλάσσια παιχνίδια



Τα θαλάσσια μέσα αναψυχής αποδεικνύονται επικίνδυνα στα χέρια άπειρων χειριστών, στα οποία πολλές φορές μπορεί να εμπιστεύονται οι ιδιοκτήτες τέτοιων εγκαταστάσεων, έχοντας ως βασικό κριτήριο το κέρδος. Για τη σωστή λειτουργία τους και την αποφυγή ατυχημάτων, θα πρέπει να τηρούνται τα μέτρα ασφαλείας των θαλάσσιων παιχνιδιών, καθώς και η σωστή εκπαίδευση του οδηγού του σκάφους.


Σύμφωνα με τη Γενική Γραμματεία Καταναλωτή, η σύγκρουση με τις προπέλες των ταχύπλοων είναι η πρώτη αιτία τραυματισμών στα θαλάσσια μέσα αναψυχής. Πολλά από τα ατυχήματα προκαλούνται από τους οδηγούς των ρυμουλκών σκαφών, οι οποίοι δεν είναι σε θέση να υπολογίσουν σωστά τις αποστάσεις, με αποτέλεσμα τα φουσκωτά και οι αναβάτες να ταλαντεύονται ανεξέλεγκτα ενάντια σε άλλα σκάφη, αποβάθρες και άλλα αντικείμενα. Οι πολλαπλοί αναβάτες αποτελούν επίσης κίνδυνο, καθώς συγκρούονται μεταξύ τους όταν το φουσκωτό αναπηδά ή στρίβει, γεγονός το οποίο μπορεί να προκαλέσει σοβαρούς τραυματισμούς. Σειρά κανόνων προβλέπονται τόσο για τους χειριστές όσο και για τους αναβάτες θαλάσσιων μέσων αναψυχής.

Η Γενική Γραμματεία Καταναλωτή του υπουργείου Ανάπτυξης προβλέπει για τους οδηγούς ρυμουλκών σκαφών ότι:

* Πρέπει να είναι έμπειροι οδηγοί, οι οποίοι τηρούν τους κανόνες ναυσιπλοΐας και έχουν λάβει την κατάλληλη εκπαίδευση.

* Πρέπει να έχουν στην ομάδα τους έναν επιβλέποντα, δηλαδή έναν επιβάτη, ο ρόλος του οποίου είναι να παρακολουθεί συνεχώς τον αναβάτη, το σχοινί ρυμούλκησης και τη γενικότερη περιοχή για επικείμενους κινδύνους.

* Το βάθος του νερού πρέπει να είναι το λιγότερο ένα (1) μέτρο και ο αναβάτης δεν πρέπει να απελευθερώνεται στα ρηχά.

* Οι οδηγοί πρέπει να ακολουθούν πιο συντηρητικά όρια ταχύτητας όταν ρυμουλκούν παιδιά, χωρίς να υπερβαίνουν τα 30 χιλιόμετρα την ώρα.

* Οι οδηγοί που ρυμουλκούν φουσκωτά θα πρέπει να διατηρούν μέτρια ταχύτητα ώστε να πραγματοποιούν ανοιχτές στροφές με μικρή ταχύτητα.

Σύμφωνα με την έρευνα του ΕΚΠΟΙΖΩ, ανάμεσα στα μέτρα ασφαλείας που πρέπει να τηρούνται είναι τα εξής:

* Απαγορεύονται τα θαλάσσια μέσα αναψυχής (σκι, αλεξίπτωτο, έλκηθρο κ.λπ.) και τα θαλάσσια μοτοποδήλατα (jet ski, surf jet, sea beetle, sea bike) σε απόσταση μικρότερη των 100 μέτρων από τους σημαντήρες.

* Η κυκλοφορία των παραπάνω θαλάσσιων μέσων απαγορεύεται τους μήνες Ιούνιο-Ιούλιο-Αύγουστο-Σεπτέμβριο μεταξύ των ωρών 14.00 και 17.00.

* Στις παραλίες με εγκαταστάσεις θαλάσσιων μέσων αναψυχής, είναι υποχρεωτικό να υπάρχει διάδρομος μέσα στη θάλασσα, πλάτους 7 έως 15 μέτρων και μήκους, σύμφωνα με τις ιδιαιτερότητες κάθε περιοχής.

Επίσης οι αναβάτες για ασφαλή χρήση θαλάσσιων μέσων αναψυχής πρέπει:

* Να γνωρίζουν καλό κολύμπι.
* Να γνωρίζουν και να καταλαβαίνουν τα βασικά σύμβολα επικοινωνίας.
* Να φορούν πάντα κράνη και ατομικές συσκευές επίπλευσης.
* Δεν πρέπει σε καμία περίπτωση να προσπαθήσουν να πιάσουν το σχοινί ρυμούλκησης.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου