Παρασκευή 15 Αυγούστου 2014

Παρολίγο τραγωδία μέσω facebook!



Η ιστορία του νεαρού Θ.Μ., δεν είναι ούτε η πρώτη, αλλά ούτε και η τελευταία που καταγράφεται στα χρόνια του διαδικτύου και των social media τα οποία αν υποθέσουμε ότι λειτουργούν και ως «παράλληλη κοινωνία» -που λειτουργούν- εύκολο είναι να κατανοήσουμε πολλά που υπό άλλες συνθήκες μπορεί και να φαίνονταν ανεξήγητα.
Στις 29 του περασμένου Ιουλίου ο Θ.Μ., έκανε στο facebook την εξής ανησυχητική ανάρτηση: «Αντίο σε όλα τα φιλαράκια. Έρχεται κάποια στιγμή στη ζωή που ξέρεις ότι έφτασε το τέλος της γραμμής. Τώρα βρήκα τη δύναμη να πάω να ξεκουραστώ. Ευχαριστώ όλους όσους
μιλήσαμε, παίξαμε, γελάσαμε μέσα από εδώ. Έχω μόνο μία παράκληση. Να με θυμάστε με χαμόγελο και όχι με δάκρυ. Πάντα ήθελα να κάνω όλους τους άλλους να γελάνε. Λυπάμαι αν σας στεναχωρήσω για λίγο αλλά να θυμάστε πάντα να χαμογελάτε. Τέλος».
Αν ήσουν πραγματικός και όχι διαδικτυακός γείτονας του Θ.Μ., σίγουρα θα τον βούταγες από το μανίκι προσπαθώντας να τον αποτρέψεις με τη βοήθεια και κάποιου ειδικού από αυτό που όλοι καταλαβαίνουμε απ’ όσα έγραψε ότι ήταν έτοιμος να κάνει. Θα' μπαινες και στο δωμάτιο του, που θα' λεγε κι ο λόγος. Αλλά αν είσαι ψηφιακός του γείτονας και το μόνο που γνωρίζεις γι’ αυτόν τον νεαρό άντρα είναι η «ταυτότητα» του στο facebook, τι κάνεις;. Πώς συμπεριφέρεσαι; Παίρνεις τηλέφωνο στην Ασφάλεια; Κι αν ο Θ.Μ., αστειεύεται;
Έτυχε να γνωρίζουμε τον Θ,Μ., μέσω FB και ως εκ τούτου παρακολουθήσαμε όλη την εξέλιξη της δραματικής αυτής ιστορίας η οποία ευτυχώς δεν είχε τραγικό τέλος.
Μετά την ανάρτηση του, προβληματιστήκαμε για να μην πω ότι τρομάξαμε. Φίλοι και γνωστοί του ακόμη περισσότερο. «Η ζωή είναι ωραία, προσπάθησε να αναπτερώσεις το ηθικό σου!!! Όλοι περνάμε δύσκολα δεν είσαι μόνος σου!», διαβάσαμε σε μία ανάρτηση. Και σε μία ακόμη: «Άσε τα αστεία Θανάση και απάντησε μας. Ανησυχούμε...».
Τι συνέβη τελικά;
Μερικές ημέρες από κείνη την πρώτη του ανάρτηση προαναγγελία αυτοκτονίας και συγκεκριμένα στις 2 Αυγούστου, ο νεαρός άντρας επανήλθε με ένα ακόμη μήνυμα μέσω του οποίου έγινε σαφές τι είχε συμβεί:
«Καλημέρα σε όλα τα φιλαράκια. Αρχικά να ζητήσω συγνώμη για την αναστάτωση που προκάλεσα και να σας ευχαριστήσω για το ενδιαφέρον σας μέσα από την καρδιά μου. Πέρα από ένα τραυματισμό στο χέρι είμαι σχετικά καλά και θα πάω και καλύτερα. Δεν υπάρχει δικαιολογία για ότι πήγα να κάνω απλά μετά από μία σειρά μαζεμένων προβλημάτων το μυαλό μπλόκαρε, σκοτείνιασε και έγινε η λάθος κίνηση. Λίγο μεγαλύτερο ευχαριστώ χρωστάω στη φίλη που ειδοποίησε για τη βοήθεια που ήρθε και τα δύο παιδιά της Ομάδας Ζ που με ηρεμήσανε και με σώσανε. Μάλιστα γίνανε και φιλαράκια και επικοινωνούν κάθε μέρα μαζί μου. Μακάρι να μπορούσα να δώσω μία μεγάλη αγκαλιά στον καθένα σας ξεχωριστά! Και πάλι ένα τεράστιο συγνώμη και ένα ακόμα μεγαλύτερο ευχαριστώ σε όλους για όλα! Επιστρέφω ξανά οπότε προετοιμαστείτε! Να είστε όλοι καλά!!!»

Μια διαδικτυακή του φίλη του απάντησε: «Αν το ξανακάνεις θα σε κάνω μαύρο κακομοίρη μου», ένας άλλος τον προτρέπει: «Χρησιμοποίησε το μυαλό σου θετικά, μπορείς να πετύχεις πολλά». Ο παρ’ ολίγον αυτόχειρας απαντά: «Έχεις δίκιο Π… Δεν πλήρωσα το λάθος οπότε συνεχίζω. Να είσαι καλά φιλαράκι».
Λίγες ημέρες νωρίτερα ένα ακόμη παρόμοιο περιστατικό είχε χτυπήσει την πόρτα του Συντονιστικού Επιχειρησιακού Κέντρου της Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος.
Μέσω του Cyberalert ενημερώθηκε το Κέντρο για έναν χρήστη του διαδικτύου ότι σκοπεύει να αυτοκτονήσει. Μετά τον ψηφιακό εντοπισμό της γεωγραφικής θέσης του παρ’ ολίγον αυτόχειρα οι αστυνομικοί τον εντόπισαν και τον μετέφεραν στο νοσοκομείο όπου και διαπιστώθηκε η λήψη φαρμάκων με σκοπό την αυτοκτονία.
Σύμφωνα με επίσημα στοιχεία, από τις αρχές του 2014 έχουν αποτραπεί 118 απόπειρες αυτοκτονίας μέσω διαδικτύου ενώ συνολικά από το 2011, χρονιά ίδρυσης του Τμήματος Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος, έχουν αντιμετωπιστεί 969 περιπτώσεις!
Προαναγγελία μέσω facebook!
Σίγουρα δεν πρόκειται για ένα φαινόμενο με καθαρά ελληνικό χαρακτήρα. Η διεθνής καθημερινότητα καταγράφει χιλιάδες τέτοια περιστατικά με ομαλή ή όχι κατάληξη.
Πριν από μερικούς μήνες συγκλόνισε η αυτοκτονία μιας 17χρονης κινέζας η οποία μέσω Instagram είχε δημοσιεύσει την τελευταία φωτογραφία της ζωής της. Τα δυο της πόδια στο παράθυρο της πολυκατοικίας στη Σαγκάη όπου έμενε. Λίγα δευτερόλεπτα μετά αφότου τη δημοσίευσε βούτηξε στο κενό.
Διεθνώς επικρατούν δύο απόψεις για τη σχέση των social media με τις αυτοκτονίες: αυτή που υποστηρίζει ότι τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης λειτουργούν ενθαρρυντικά σε κάποιο άτομο να επιλέξει ως λύση την αυτοκτονία και η ακριβώς αντίθετη με βάση την οποία τα social media μπορούν να αποθαρρύνουν την τέλεση μιας αυτοκτονίας.
Η αλήθεια βρίσκεται κάπου στη μέση με δεδομένο ότι τα social media λειτουργούν ως παράλληλη κοινωνία. Όπως και σε κάθε κοινωνία έτσι και την ψηφιακή υπάρχουν αυτοί που προτρέπουν, αλλά και αυτοί που προλαμβάνουν.
Πάντως, χρήσιμο είναι να γνωρίζουμε τα στοιχεία της Διεύθυνσης Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος. Αν αντιληφθείτε ότι κάποιος διαδικτυακός σας φίλος θέλει να αυτοκτονήσει και το προαναγγέλλει καλέστε το 11012 και 2106476464 ή στείλτε email στο ccu@cybercrimeunit.gov.gr . Ίσως βοηθήσετε να σωθεί μια ζωή…



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου