Πέμπτη 25 Σεπτεμβρίου 2014

Εξόφληση ληξιπρόθεσμων οφειλών σε 100 δόσεις με πλαφόν τις 15.000 ευρώ



Σε 100 δόσεις θα εξοφλούνται τα μεγάλα χρέη προς το Δημόσιο (εφορία, ασφαλιστικές εισφορές κλπ) εφόσον η κυβέρνηση επιμείνει στην απόφασή της και η τρόικα – που ζητά μέχρι 48 δόσεις – υπαναχωρήσει.
Πηγές του υπουργείου Οικονομικών, υποστηρίζουν ότι θα εμμείνουν μέχρι τέλους στις διαπραγματεύσεις με το κλιμάκιο της τρόικας που φθάνει στην Ελλάδα και αισιοδοξούν ότι στο τέλος θα τους πείσουν, Το σχέδιο του ΥΠΟΙΚ μιλά για ρύθμιση των δόσεων με
διαβαθμίσεις:
Για μικρές οφειλές οι δόσεις να είναι 108 (9 χρόνια) προκειμένου να μπορέσουν να αντεπεξέλθουν οι πολίτες στις υποχρεώσεις τους. Η λογική είναι πως η μεγάλη πλειοψηφία οφειλετών ανήκει σε αυτή την κατηγορία, καθώς οι περισσότεροι χρωστούν ποσά κάτων των 100.000 ευρώ.
Για «μεγάλα χρέη» η σκέψη είναι να μπορούν να αποπληρωθούν σε 72 δόσεις (6 χρόνια).Ορισμένοι πάντως στην πλατεία Συντάγματος έχουν και αντίθετες σκέψεις: Οι 100 δόσεις να είναι για τα μεγάλα δάνεια και οι 72 για τα μικρά, ώστε να διευκολυνθούν όσοι έχουν υπέρογκα χρέη.
Το πλαφόν που θα μπει είναι συζητήσιμο, καθώς άλλοι μιλούν για 15.000 και άλλοι ζητούν να ορισθεί στα 50.000 ευρώ.
Το μείζον θέμα επίσης είναι το ύψος του επιτοκίου. Το σχέδιο στο οικονομικό επιτελείο – σύμφωνα με αξιόπιστες πηγές – είναι να κατέβει στο 4%. «Οι δόσεις είναι το δεύτερο, το βασικό είναι να υπάρχουν χαμηλά επιτόκια. Τι να κάνεις τις 100 δόσεις αν έχεις διψήφιο επιτόκιο;» έλεγαν χαρακτηριστικά.
Σε κάθε περίπτωση όλα θα εξαρτηθούν από την διαπραγμάτευση με τους τροϊκανούς.
Ωστόσο στο οικονομικό επιτελείο θέλουν να μπορέσουν να δώσουν και κίνητρα για να προσπαθήσουν να φανούν συνεπείς οι πολίτες, ώστε να μην επαναπαυθούν στις δόσεις.
Το θέμα έχει θέσει και το ΠΑΣΟΚ επισήμως, καθώς έχει καταθέσει από το καλοκαίρι πρόταση στον Γκίκα Χαρδούβελη να αυξηθούν σε 100 οι δόσεις των ληξιπρόθεσμων οφειλών προς το Δημόσιο με κλιμάκωση αναλόγως του ποσού και με ελάχιστο όριο καταβολής τα 50 ευρώ και ανώτατο τις 50.000 ευρώ, ειδικά για οφειλές προς ΙΚΑ-ΕΤΑΜ.
Το θέμα θα τεθεί εκ νέου και στον υπουργό Εργασίας Γιάννη Βρούτση, με τον οποίο θα έχει συνάντηση αντιπροσωπεία του ΠΑΣΟΚ τα επόμενα 24ωρα.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου