Πέμπτη 11 Σεπτεμβρίου 2014

Πιο συναρπαστικό το θρίλερ με τους 180. Προσχωρεί στον ΣΥΡΙΖΑ η ΔΗΜΑΡ!



Η ρήξη στη ΔΗΜΑΡ και η επισημοποίηση της ρήξης «παπανδρεϊκών» - επίσημου ΠΑΣΟΚ στρώνουν νέα αγκάθια στο δρόμο της Προεδρικής εκλογής. Τόσα, ώστε η απάντηση στο σχετικό ερώτημα να μην προκύπτει αβίαστα θετική, σημειώνουν στο πολύ ενδιαφέρον ρεπορτάζ τους στο Capital.gr η Μαρίνα Μάνη και η Νίκη Ζορμπά.Την ίδια ώρα οι Παύλος Γερουλάνος και Δημήτρης Ρέππας δέχονται αφόρητες πιέσεις να ηγηθούν του κόμματος του ΓΑΠ-της 3ης Σεπτέμβρη. Ο Γερουλάνος μάλιστα βλέπει πολύ θετικά το ενδεχόμενο.
Ετσι πολύ δύσκολα οι παπανδρεικοί του ΠΑΣΟΚ θα στηρίξουν εκλογή προέδρου
Δημοκρατίας από την παρούσα κυβέρνηση.

Το μήνυμα που πήραν οι κυβερνητικοί επιτελείς από την ανεξαρτητοποίηση του βουλευτή Επικρατείας της ΔΗΜΑΡ Σπύρου Λυκούδη είναι ότι τα εναπομείναντα δέκα μέλη της κοινοβουλευτικής της ομάδας (ή των περισσοτέρων εξ΄αυτών) «διάλεξαν το στρατόπεδο του ΣΥΡΙΖΑ», δηλαδή όχι στην εκλογή Προέδρου από την παρούσα Βουλή και προσφυγή στις κάλπες.

Δεν έδειξαν να εκπλήσσονται ωστόσο, καθώς, όπως λένε, τα μηνύματα για τη στάση του κόμματος τα είχαν πάρει εν μέσω Αυγούστου ... «και ήταν θολά αφού ο  Φώτης Κουβέλης δεν ξεκαθάριζε εάν θέλει ή όχι να είναι το πρόσωπο που θα προταθεί από τα δύο συγκυβερνώντα κόμματα για την Ηρώδου του Αττικού».

Για τον λόγο αυτό, στελέχη των δύο κομμάτων έβγαλαν από συρτάρι πριν από δύο εβδομάδες το “plan B” που αφορά υποψηφιότητα από την κεντροδεξιά δεξαμενή – «με έμφαση στο ‘κέντρο’», όπως είχε αναφέρει χαρακτηριστικά το Capital.gr και το «Κεφάλαιο».

Ονόματα δηλαδή όπως του Βαγγέλη Μεϊμαράκη ή του Σταύρου Δήμα μπήκαν στη συζήτηση ακριβώς για να ξεκινήσει η ζύμωση.

Κι αυτό διότι, σύμφωνα με την αριθμητική της Βουλής:

--- Η κυβερνητική πλειοψηφία αριθμεί 154 βουλευτές – μετά την προσχώρηση του Ανδρέα Λοβέρδου στην ΚΟ του ΠΑΣΟΚ – υπό την προϋπόθεση ότι δεν ετοιμάζεται προεδρικό αντάρτικο από τους λεγόμενους «παπανδρεϊκούς» βουλευτές.

--- Το σύνολο των ανεξαρτήτων βουλευτών ανέρχεται πλέον στους 24, εκ των οποίων: 4 προέρχονται από ΝΔ (Ν.Νικολόπουλος, Γ.Κασαπίδης, Ν. Κακλαμάνης, Β.Πολύδωρας),  6 από ΑΝΕΛ (Β.Καπερνάρος, Γ.Νταβρής, Γ.Γιοβανόπουλος, Χρ.Γιαταγάνα, Γ.Κουράκος, Μ.Ιατρίδη), 2 από Χρυσή Αυγή (Σ.Μπούκουρας, Γ.Αλεξόπουλος), 5 από ΠΑΣΟΚ (Μ.Ανδρουλάκης, Χ.Αηδόνης, Γ.Παραστατίδης, Θ.Τσάγκρη, Μ.Μπόλαρης), ένας από ΣΥΡΙΖΑ (Π.Τατσόπουλος) και 6 από τη ΔΗΜΑΡ (Σπ.Λυκούδης, Γ.Ψαριανός, Β.Οικονόμου, Κ.Μάρκου, Ο.Βουδούρης, Π.Μουτσινάς).

--- Ακόμη κι αν το σύνολο των ανεξαρτήτων ψηφίσει «ναι» απαιτούνται άλλες δύο θετικές ψήφοι για να εκλεγεί Πρόεδρος – κι αυτές «θα βρεθούν από τους ΑΝΕΛ», κατά τις εκτιμήσεις, δεδομένου ότι ήδη ο Παύλος Χαϊκάλης έχει αφήσει ανοικτό το ενδεχόμενο για τη δική του στάση.

--- Όμως, οι 24 ανεξάρτητοι ... δεν θα ψηφίσουν «μπετόν», καθώς τουλάχιστον έξι εξ΄αυτών, που προέρχονται από ΣΥΡΙΖΑ, ΠΑΣΟΚ και ΔΗΜΑΡ έχουν αποκλείσει το «ναι».

--- Στην δεξαμενή των εκ ΝΔ και ΑΝΕΛ προερχόμενων οι...επιρρεπείς στη θετική ψήφο είναι περισσότεροι, αφού μόνο ο κ.Πολύδωρας εμφανίζεται «κατηγορηματικά αρνητικός».

Το  “plan B” συνεπώς αφορά στη διερεύνηση της πιθανότητας να τύχει στήριξης και από τους ΑΝΕΛ ο κεντροδεξιός υποψήφιος – εάν μπορεί να υποθέσει κανείς ότι το σύνολο των βουλευτών του Πάνου Καμμένου θα συντρέξει.

Σε μία προσπάθεια να επικοινωνήσουν οι δύο «δεξαμενές», έκανε εσχάτως την εμφάνισή του και το “plan C “ που αφορά «ουδέτερη υποψηφιότητα, προερχόμενη από τον χώρο των γραμμάτων και των τεχνών – ακούστηκαν μάλιστα τα ονόματα της Ελένης Γλύκατζη Αρβελέρ ή και του Κώστα Γαβρά, χωρίς να υπάρχει επίσημη επιβεβαίωση.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου