Παρασκευή 26 Σεπτεμβρίου 2014

Εκσυγχρονισμό του ασφαλιστικού κανονισμού του ΕΛΓΑ ζητούν 26 βουλευτές της ΝΔ

Να εκσυγχρονιστεί ο ασφαλιστικός κανονισμός του ΕΛΓΑ, ζητούν με ερώτηση τους 26 Βουλευτές της ΝΔ, με πρώτο υπογράφοντα τον Ανδρέα Μαρίνο Βουλευτή Ηλείας, και συνυπογράφοντα τον Ιορδάνη Τζαμτζή Βουλευτή Πέλλας.

Στην ερώτηση τους οι Βουλευτές αναφέρουν:





ΕΡΩΤΗΣΗ
Προς τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Καρασμάνη
Θέμα : Να εκσυγχρονιστεί ο ασφαλιστικός κανονισμός του ΕΛΓΑ
Κύριε Υπουργέ,

            Τα ακραία καιρικά φαινόμενα που σημειώνονται τα τελευταία χρόνια στη χώρα μας έχουν επιφέρει σημαντικές επιπτώσεις στον αγροτικό τομέα,  αφενός στο  σύνολο και αφετέρου στην ποιότητα της πρωτογενούς παραγωγής. Χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελεί η περυσινή χρονιά, στη διάρκεια της οποίας παρατηρήθηκε πολύ έντονα το φαινόμενο της εκτεταμένης ακαρπίας, γεγονός που οδήγησε στην απώλεια ενός μεγάλου όγκου παραγωγής, κυρίως στις δενδρώδεις καλλιέργειες. Αποτέλεσμα ήταν η κατακόρυφη πτώση του αγροτικού εισοδήματος, το οποίο έχει ήδη συρρικνωθεί κατά πολύ τα τελευταία χρόνια, καθώς οι καταστροφές σε πολλές καλλιέργειες αγγίζουν και το 100% της παραγωγής.
Ωστόσο ο Οργανισμός Ελληνικών Γεωργικών Ασφαλίσεων (ΕΛΓΑ) δεν κατέστη δυνατό να συνδράμει μέσω των αποζημιώσεων που καταβάλλει σε περιπτώσεις ζημιών τους πληγέντες παραγωγούς, εξαιτίας του ότι ο ασφαλιστικός του κανονισμός δεν προβλέπει την κάλυψη των εν λόγω απωλειών. Ως εκ τούτου χιλιάδες δικαιούχοι αγρότες σε όλη τη χώρα στερήθηκαν τις απαραίτητες αυτές αποζημιώσεις, με συνέπεια να μην είναι σε θέση να ανταποκριθούν στα δυσβάσταχτα χρέη και υποχρεώσεις τους, αλλά και να μην δύνανται να συνεχίσουν την αγροτική τους δραστηριότητα, το μοναδικό μέσο επιβίωσής τους.
Επιπροσθέτως μεγάλες καθυστερήσεις παρατηρούνται και στην καταβολή των αποζημιώσεων, αφού δεν γίνεται έγκαιρα η εκτίμηση των ζημιών και η κοινοποίηση των πορισμάτων, γεγονός που οδηγεί τους παραγωγούς ανά την επικράτεια σε απόγνωση, διότι στην παρούσα δυσχερή οικονομική συγκυρία που περνά η χώρα μας μεγάλος αριθμός αγροτών βρίσκεται αντιμέτωπος με την απόλυτη ένδεια. Για τον λόγο αυτό θεωρείται αναγκαία και η πιστοποίηση της λίστας ελεύθερων επαγγελματιών Π.Ε και Τ.Ε Γεωπόνων, όπως προτείνεται  και από την πανελλήνια ένωση Επαγγελματιών Γεωπόνων (ΠΕΕΓΕ), με άμεσο στόχο να θεραπευτούν οι αιτίες που επιφέρουν σημαντικά λειτουργικά προβλήματα στον ΕΛΓΑ.
Με βάση τα όσα ισχύουν μέχρι σήμερα και δεδομένου ότι σε ετήσια βάση προκαλούνται  ζημιές, οι οποίες δεν καλύπτονται από τον αναχρονιστικό ασφαλιστικό κανονισμό του ΕΛΓΑ, επιβάλλεται να αναμορφωθεί  το θεσμικό του πλαίσιο (νόμοι, κανονισμοί, εγκύκλιοι) όσον αφορά την αγροτική δραστηριότητα, ώστε να προσαρμοστεί στα νέα δεδομένα, λαμβάνοντας υπόψη τις κλιματικές αλλαγές. Είναι αδήριτη ανάγκη α) να υπάρξει δικαιότερη κατανομή των εισφορών, β) να επισπευσθούν και να απλοποιηθούν οι διαδικασίες εκτίμησης και αποζημίωσης των ζημιών, γ) να  ενισχυθεί η συνεργασία του οργανισμού με τους αγρότες, τους επαγγελματίες γεωπόνους, την τοπική αυτοδιοίκηση και οποιαδήποτε άλλον φορέα ασχολείται με τον πρωτογενή τομέα.
 

Κατόπιν των ανωτέρω  ερωτάται ο αρμόδιος Υπουργός

Σε τι ενέργειες προτίθεται να προβεί το Υπουργείο, προκειμένου να εκσυγχρονιστεί ο ασφαλιστικός κανονισμός του ΕΛΓΑ και να αναβαθμιστούν όλες οι υπηρεσίες του, ώστε να ικανοποιούνται οι πληγέντες αγρότες και κτηνοτρόφοι που στερούνται τις αναγκαίες αποζημιώσεις;


Οι ερωτώντες Βουλευτές

1.      ΜΑΡΙΝΟΣ ΑΝΔΡΕΑΣ  - ΒΟΥΛΕΥΤΗΣ ΝΟΜΟΥ ΗΛΕΙΑΣ
2.      ΚΛΕΙΤΣΙΩΤΗΣ ΚΩΝ/ΝΟΣ  - ΒΟΥΛΕΥΤΗΣ ΝΟΜΟΥ ΚΑΒΑΛΑΣ
3.      ΚΟΥΤΣΟΓΙΑΝΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ ΚΩΝ/ΝΟΣ – ΒΟΥΛΕΥΤΗΣ ΝΟΜΟΥ ΦΘΙΩΤΙΔΑΣ
4.      ΑΝΤΩΝΙΟΥ ΜΑΡΙΑ – ΒΟΥΛΕΥΤΗΣ ΝΟΜΟΥ ΚΑΣΤΟΡΙΑΣ
5.      ΤΖΑΜΤΖΗΣ ΙΟΡΔΑΝΗΣ – ΒΟΥΛΕΥΤΗΣ ΝΟΜΟΥ ΠΕΛΛΑΣ
6.      ΚΕΛΛΑΣ ΧΡΗΣΤΟΣ  - ΒΟΥΛΕΥΤΗΣ ΝΟΜΟΥ ΛΑΡΙΣΑΣ
7.      ΚΟΨΑΧΕΙΛΗΣ ΤΙΜΟΛΕΩΝ  - ΒΟΥΛΕΥΤΗΣ  ΝΟΜΟΥ ΓΡΕΒΕΝΩΝ
8.      ΣΚΟΝΔΡΑ ΑΣΗΜΙΝΑ – ΒΟΥΛΕΥΤΗΣ ΝΟΜΟΥ ΚΑΡΔΙΤΣΑΣ
9.      ΜΠΑΤΣΑΡΑ ΓΕΩΡΓΙΑ  - ΒΟΥΛΕΥΤΗΣ ΝΟΜΟΥ ΗΜΑΘΙΑΣ
10.  ΣΚΡΕΚΑΣ ΚΩΣΤΑΣ  - ΒΟΥΛΕΥΤΗΣ ΝΟΜΟΥ ΤΡΙΚΑΛΩΝ
11.  ΚΥΡΙΑΖΙΔΗΣ ΔΗΜΗΤΡΗΣ – ΒΟΥΛΕΥΤΗΣ ΝΟΜΟΥ ΔΡΑΜΑΣ
12.  ΚΑΡΑΝΑΣΙΟΣ ΕΥΘΥΜΙΟΣ – ΒΟΥΛΕΥΤΗΣ ΝΟΜΟΥ ΧΑΛΚΙΔΙΚΗΣ
13.  ΝΤΑΒΛΟΥΡΟΣ ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ  - ΒΟΥΛΕΥΤΗΣ ΝΟΜΟΥ ΑΧΑΙΑΣ
14.  ΜΑΔΡΕΚΑ ΑΣΠΑΣΙΑ – ΒΟΥΛΕΥΤΗΣ ΝΟΜΟΥ ΦΩΚΙΔΑΣ
15.  ΙΑΚΩΒΙΔΟΥ ΤΑΝΙΑ – ΒΟΥΛΕΥΤΗΣ Α΄ ΑΘΗΝΩΝ
16.  ΒΛΑΧΟΓΙΑΝΝΗΣ ΗΛΙΑΣ – ΒΟΥΛΕΥΤΗΣ ΝΟΜΟΥ ΤΡΙΚΑΛΩΝ
17.  ΒΕΣΥΡΟΠΟΥΛΟΣ ΑΠΟΣΤΟΛΟΣ  -ΒΟΥΛΕΥΤΗΣ ΝΟΜΟΥ ΗΜΑΘΙΑΣ
18.  ΤΑΜΗΛΟΣ ΜΙΧΑΗΛ  - ΒΟΥΛΕΥΤΗΣ ΝΟΜΟΥ ΤΡΙΚΑΛΩΝ
19.  ΚΟΝΤΟΓΕΩΡΓΟΣ ΚΩΣΤΑΣ  - ΒΟΥΛΕΥΤΗΣ ΝΟΜΟΥ ΕΥΡΥΤΑΝΙΑΣ
20.  ΒΟΓΙΑΤΖΗΣ ΠΑΥΛΟΣ – ΒΟΥΛΕΥΤΗΣ ΝΟΜΟΥ ΛΕΣΒΟΥ
21.  ΠΑΣΧΑΛΙΔΗΣ ΓΙΑΝΝΗΣ – ΒΟΥΛΕΥΤΗΣ ΝΟΜΟΥ ΚΑΒΑΛΑΣ
22.  ΑΝΑΣΤΑΣΙΑΔΗΣ ΣΑΒΒΑΣ – ΒΟΥΛΕΥΤΗΣ Β΄ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ
23.  ΣΑΜΠΑΖΙΩΤΗΣ ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΒΟΥΛΕΥΤΉΣ ΝΟΜΟΥ ΜΕΣΣΗΝΙΑΣ
24.  ΤΑΛΙΑΔΟΥΡΟΣ ΣΠΥΡΟΣ – ΒΟΥΛΕΥΤΗΣ ΝΟΜΟΥ ΚΑΡΔΙΤΣΑΣ
25.  ΚΟΛΛΙΑΣ ΚΩΝ/ΝΟΣ  - ΒΟΥΛΕΥΤΗΣ ΝΟΜΟΥ ΚΟΡΙΝΘΙΑΣ
26.  ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΙΔΗΣ ΕΥΣΤΑΘΙΟΣ – ΒΟΥΛΕΥΤΗΣ ΝΟΜΟΥ ΦΛΩΡΙΝΑΣ



                                                                                    
ΙΟΡΔΑΝΗΣ ΤΖΑΜΤΖΗΣ 
Κοσμήτορας της Βουλής 
Βουλευτής ΝΔ Πέλλας 


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου