Πέμπτη 18 Σεπτεμβρίου 2014

Μας τρέφουν οι παππούδες μας! Στα 2,8 εκατομμύρια έφθασαν οι συνταξιούχοι.



Κι όμως η Ελλάδα ζεί από το δημόσιο και τους συνταξιούχους της. 2,8 εκατ. συνταξιούχοι έφτασαν σήμερα να τρέφουν το παραγωγικό δυναμικό της χώρας σε ένα μοντέλο επιβίωσης που δεν έχει ξαναϋπάρξει στον πλανήτη.
Ο ιδιωτικός τομέας εργασίας έχει μετατραπεί σε ζούγκλα όπου «ελέφαντες και κροκόδειλοι» βγήκαν στη «σαβάνα» της αγοράς απομυζώντας κάθε ικμάδα από το παραγωγικό προσωπικό της χώρας.

Η ουσιαστική κατάργηση κάθε έννοιας εργατικού δικαίου (εκτός ελαχίστων περιπτώσεων εργοδοτών και προς τιμήν τους) μετέτρεψε τον αγορά εργασίας σε πεδίο όπου ασκούνται κάθε λογής παραλογισμοί και τυχοδιωκτισμοί προκειμένου κάποιοι να πλουτίσουν ανέλπιστα και ανενδοίαστα.
Τι χρειάζεται να διδάσκεται κανείς πλέον Εργατικό Δίκαιο στα Πανεπιστήμια όταν αυτό κατάντησε κουρελόχαρτο; Μάλλον διδαχή της βιομηχανικής επανάστασης του 18ου αιώνα και των συνθηκών εργασίας και αμοιβών των εργατών τότε ,θα πρέπει να διδάσκονται σήμερα οι φοιτητές μας.
Πρόσφατη έρευνα του ΙΝΕ/ΓΣΕΕ φανέρωσε το πρωτοφανές για ευρωπαϊκή χώρα και μάλιστα μέλος της ευρωζώνης.
Ένας στους τρείς εργαζόμενους στον ιδιωτικό τομέα στη χώρα μας (περίπου 500.000, κατά πλειοψηφία νέοι)αμείβονται με 440 ευρώ μεικτά ίσον 300 ευρώ καθαρά απασχολούμενοι σε ευέλικτες μορφές εργασίας όπως με μειωμένο ωράριο,μερική απασχόληση,ενοικίαση,εκ περιτροπής εργασία κλπ.

Φυσικά και οι πλήρως απασχολούμενοι μισθωτοί δεν πάνε πίσω. Κακοπληρωμένοι και εργαζόμενοι σε «τρελά»ωράρια χωρίς την καταβολή υπερωριών. Δεν είναι τυχαίο επίσης ότι 1 εκ.εργαζόμενοι έφτασαν να λαμβάνουν τους μισθούς τους με καθυστέρηση από ένα μήνα έως 8 μήνες. Πως όμως διερωτάται κανείς ζεί όλος αυτός ο πληθυσμός; Μα είναι απλό.
Η συνοχή της ελληνικής οικογένειας και οι συντάξεις των πατεράδων σώζουν τους κακοπληρωμένους εγαζόμενους και τους ίδιους τους ηλικιωμένους.
Μπορεί νά ναι στη συντριπτική τους πλειοψηφία γλίσχρες πλέον οι συντάξεις αλλά το απίστευτο και πρωτοφανές μόνο στη χώρα της φαιδράς πορτοκαλέας συμβαίνει.
Δηλαδή να είναι υψηλότερες οι συντάξεις από τους μισθούς, είτε κάποιος εργάζεται με μειωμένο η πλήρες ωράριο.
Ας όψεται λοιπόν η ελληνική οικογένεια.Και μην διερωτηθεί κάποιος για την «ατεκνία»των νέων ζευγαριών γιατί η απάντηση είναι αυτονόητη. Επίσης δεν είναι τυχαίο ότι μόνο στην Αττική 150.000 σπίτια και διαμερίσματα παραμένουν εδώ και χρόνια ξενοίκιαστα. Που οφείλεται;

Ολόκληρες οικογένειες επέστρεψαν στο προγονικό τους σπίτι και διαβιούν με τους γέροντες πατέρες η πεθερούς.Όλα αυτά έγιναν βέβαια με την μνημονιακή απελευθέρωση των εργασιακών σχέσεων (έπεται και η απαίτηση της Τρόικας για ομαδικές απολύσεις).
Έτσι ο ανθός της χώρας μας οι νέοι (αν δεν πάρουν το δρόμο της ξενιτιάς) καλούνται πλέον να επιβιώσουν με το χαρτζιλίκι των 300 ευρώ και πολλοί μάλιστα από αυτούς ανασφάλιστοι με μικρό αριθμό ενσήμων.
Γιατί έγιναν όλα αυτά; Για να τονωθεί η ανταγωνιστικότητα της ελληνικής οικονομίας. Όχι απλώς δεν τονώθηκε (μειώνονται συνεχώς οι εξαγωγές και επενδύσεις βλέπει κανείς με το κυάλι) αλλά ο βάλτος μετατράπηκε σε έρημο..Φυσικά απο την κρίση αυτή (με τους μισθούς πείνας) πολλοί εργοδότες θα γίνουν κροίσοι. Αν δεν έχουν ήδη γίνει.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου