Δευτέρα 29 Σεπτεμβρίου 2014

Συγκινητική κοινή παρουσία των Δημοτικών Χορωδιών Γιαννιτσών και Ηράκλειου Κρήτης



Συγκίνηση και ενθουσιασμό σκόρπισαν οι χορωδοί, στην κατάμεστη αίθουσα της Βασιλικής του Αγίου Μάρκου στο Ηράκλειο Κρήτης, κατά την προχθεσινή Συνάντηση των Δημοτικών Χορωδιών των πόλεων Γιαννιτσών και Ηρακλείου.
 Με τον τίτλο «ΑΠΟ ΤΗΝ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ ΩΣ ΤΗΝ ΚΡΗΤΗ» οι δύο χορωδίες ερμήνευσαν από κοινού το μουσικό έργο «ΚΑΠΕΤΑΝ ΜΙΧΑΛΗΣ» σε ποίηση του Ν. Καζαντζάκη και μουσική του Μ. Χατζηδάκη, πλαισιωμένοι από τους διεθνούς φήμης κιθαριστές Ν. Κατσαράκη και Γ. Ανδρόνογλου, με μαέστρους τους Γ. Καγιαδάκη και Δ. Καμπούρογλου.

Νωρίτερα η χορωδία των Γιαννιτσών άνοιξε το πρόγραμμα με Μακεδονικά παραδοσιακά τραγούδια.
 Κατά την ανταλλαγή των αναμνηστικών ο πρόεδρος της  χορωδίας των Γιαννιτσών Β. Τραούδας, αφού ευχαρίστησε τους διοργανωτές, ανέφερε ότι οι σχέσεις Κρητών και Μακεδόνων κρατούν από παλιά. Η μυθολογία, τόνισε, αναφέρει ότι οι θεοί γεννήθηκαν στην Κρήτη (Ιδαίο Άντρο) και κατοίκησαν στον Όλυμπο. Στην περιοχή μεταξύ των ποταμών Λουδία και Αξιού (Βοττιαία) την αρχαϊκή περίοδο ακμάζει αποικία Κρητών. Στην εκστρατεία του ο Μ. Αλέξανδρος επιλέγει ως αρχιναύαρχο του Μακεδονικού στόλου τον κρητικό Νέαρχο και κατακτούν μαζί τον τότε γνωστό κόσμο. Στην διάρκεια της Κρητικής εξέγερσης (1866-1869), Μακεδόνες πολεμούν στο πλευρό των εξεγερμένων που το ίδιο πράττουν Κρήτες οπλαρχηγοί κατά τον Μακεδονικό αγώνα (1903-1908) για ξαναδώσουν το παρόν τους και στην διάρκεια των βαλκανικών πολέμων(1912-13). 

Ο Εθνάρχης Ελευθέριος  Βενιζέλος είχε πει ότι «...Οι δυο κόρες της Ελλάδας, Μακεδονία και Κρήτη, είναι και οι δύο μαρτυρικές κόρες της ίδιας μάνας που λέγεται Ελλάδα. Η Μακεδονία  και η Κρήτη συνδέονται άρρηκτα μέσω του Μακεδονικού  Αγώνα 1903 – 1908, ο οποίος αγώνας ήταν ένας από τις ενδοξότερους του  νεώτερου ελληνισμού».
Με την ευκαιρία της μετάβασης των χορωδών στην Κρήτη, αυτοί επισκέφθηκαν αξιοθέατα εκτός της περιοχής του Ηρακλείου και των Χανίων, Ρεθύμνου και Αγίου Νικολάου.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου