Τρίτη 30 Σεπτεμβρίου 2014

Σκοπιανή προπαγάνδα για την οικονομική κρίση που πλήττει την Ελληνική Εκκλησία



Όλη τους τη χαιρεκακία για τα μείωση των εσόδων της Ελληνικής Εκκλησίας βγάζουν οι Σκοπιανοί οι οποίοι αφιέρωσαν ολόκληρο δημοσίευμα κάνοντας λόγο για τις θρησκευτικές τελετές που λιγόστεψαν λόγω οικονομικής κρίσης και για πιστούς που δεν πατάνε πια στην εκκλησία.
Πρόκειται για την ηλεκτρονική εφημερίδα drevnik.mk η οποία ξεκινά την έρευνα της λέγοντας πως «η Ελληνική Ορθόδοξη Εκκλησία πέρυσι είχε έσοδα 7.400.000 ευρώ, ποσό το
οποίο είναι σχεδόν τρεις φορές λιγότερο από ό, τι ήταν πριν από πέντε χρόνια».
Και συνεχίζει αναλύοντας τους λόγους της οικονομικής κατάρρευσης της εκκλησίας μας λέγοντας:
«Την ίδια στιγμή, παρά τον ολοένα αυξανόμενο αριθμό των ακινήτων που κατέχει, δεν μπορεί πλέον να έχει κανένα εισόδημα. Η εξήγηση για τους λόγους σχετικά με την πτώση των εσόδων της εκκλησίας κατά τη διάρκεια της οικονομικής κρίσης που έπληξε την ελληνική κοινωνία είναι ίσως γιατί οι πιστοί έφυγαν από τις εκκλησίες των χωριών και πολλοί πλέον δεν κάνουν θρησκευτικές τελετές.
Η μείωση των εσόδων της Ελληνικής Ορθόδοξης Εκκλησίας η οποία είναι μια από τις πλουσιότερες εκκλησίες σε σύγκριση με άλλες ορθόδοξες εκκλησίες, είναι συνεχής. Για παράδειγμα, ενώ ο κύκλος εργασιών της το 2008 ήταν 20 εκατομμύρια, το 2011 είχε μειωθεί κατά το ήμισυ σε 10 εκατομμύρια. Ένα χρόνο αργότερα, το 2012 οι λογαριασμοί της εκκλησίας παρέμειναν στα 9.330.000. Ουσιαστικά» αναφέρει το δημοσίευμα «πρόκειται για την χειρότερη δεκαετία της».
«Και μόλις πρόσφατα» συνεχίζει το δημοσίευμα«ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος τόνισε ότι υπάρχει κίνδυνος πτώχευσης της εκκλησίας μας».
Η περιουσία της Ελληνικής Εκκλησίας - Μια περιουσία που κινδυνεύει να πτωχεύσει
Σύμφωνα με την Σκοπιανή ιστοσελίδα «ελληνικά μέσα ενημέρωσης έχουν δημοσιεύσει πληροφορίες σύμφωνα με τις οποίες η Ελληνική Εκκλησία δεν είχε κανένα εισόδημα, ακόμη και από το 60% των ακινήτων που κατέχει. Η Εκκλησία τους είναι η δεύτερη στη λίστα με τους μεγαλύτερους ιδιοκτήτες της χώρας, επειδή εκτιμάται ότι έχει περίπου 130.000 στρέμματα δασικών και γεωργικών εκτάσεων. Αλλά είναι δύσκολο να γίνει μια ακριβής εκτίμηση, επειδή η χώρα εξακολουθεί να μην έχει ένα πλήρες μητρώο της γης και πολλές μητροπόλεις έχουν ιδιοκτησίες σε όλα τα αστικά κέντρα της χώρας.
Επιπλέον, εκτιμάται ότι η εκκλησία διαθέτει περίπου 4.500 διαφορετικά κτίρια, όπως ακίνητα, διαμερίσματα, χώρους γραφείων και άλλα. Πρόσφατα  αγόρασε άλλες 1,6 εκατομμύρια μετοχές της Εθνικής Τράπεζας της Ελλάδας κι έγινε έτσι ιδιοκτήτης συνολικά 7,7 εκατομμυρίων μετοχών (1,5 τοις εκατό) και κάθε χρόνο λαμβάνει μερίσματα. Εκτιμάται ότι ετησίως η Ελληνική Ορθόδοξη Εκκλησία παίρνει περίπου 13 εκατομμύρια μόνο από την εκμίσθωση των ακινήτων που κατέχει στο πλαίσιο των 80 μητροπόλεων και των 450 μοναστηριών».
Τελειώνοντας η Σκοπιανή ιστοσελίδα επικαλείται δημοσίευμα της εφημερίδας "Καθημερινή" σύμφωνα με το οποίο «εκτιμάται ότι η αξία της εκκλησιαστικής περιουσίας στην Ελλάδα είναι περίπου 700 εκατομμύρια ευρώ, σε αντίθεση με την άποψη του πρώην υπουργού Οικονομικών της χώρας, Στέφανου Μάνου που κάνει λόγο για ένα δισ.ευρώ. Οι περισσότερες από τις ιδιοκτησίες που κατέχει είναι δωρεές από τους προηγούμενους ιδιοκτήτες του ακινήτου κατά τη διάρκεια της οθωμανικής κυριαρχίας σε όλη την Ελλάδα».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου