Τρίτη 16 Σεπτεμβρίου 2014

Το σενάριο της απελπισίας – Καραμανλής για πρόεδρος της Δημοκρατίας



«Ευσεβή πόθο» θυμίζουν τα σενάρια που διακινούνται πολύ έντονα τις τελευταίες μέρες για τη μετακίνηση του πρώην πρωθυπουργού Κώστα Καραμανλή στην προεδρία της Δημοκρατίας, χωρίς πάντως ποτέ στην πολιτική να αποκλείεται το ενδεχόμενο της έκπληξης. Και αυτό γιατί παρά τα λογικοφανή επιχειρήματα που προτάσσουν παράγοντες της γαλάζιας παράταξης, τα αντεπιχειρήματα στην περίπτωση Καραμανλή είναι ισχυρότερα.Το διαφαινόμενο μπλόκο για την εκλογή προέδρου από το χώρο της Κεντροαριστεράς έχει
επαναφέρει στο προσκήνιο υποψηφιότητες τύπου Κωστή Στεφανόπουλου. Το είπε μέσες άκρες ο Ευάγγελος Βενιζέλος στη ΔΕΘ, το λένε πολύ καθαρότερα παράγοντες της Νέας Δημοκρατίας, οι οποίοι επικαλούνται και την άτυπη σειρά διαδοχής που υπάρχει (έναν Κεντροαριστερό πρόεδρο να τον διαδέχεται ένας Κεντροδεξιός και τούμπαλιν).
Οι εξελίξεις στη ΔΗΜΑΡ το προηγούμενο διάστημα έχουν καταστήσει την υποψηφιότητα του κ. Φώτη Κουβέλη σχεδόν αδύνατη. Και αυτό γιατί από τους 10 εναπομείναντες βουλευτές της ΔΗΜΑΡ, περίπου 8 διατρανώνουν τη βούλησή τους να μην ψηφίσουν επ’ ουδενί πρόεδρο της Δημοκρατίας, δίνοντας έτσι παράταση ζωής στην κυβέρνηση. Αυτή η εξέλιξη επομένως καθιστά ρυθμιστές των εξελίξεων τους ΑΝΕΛ αλλά και τη μεγάλη δεξαμενή των ανεξάρτητων βουλευτών, 12 εκ των οποίων (24 στο σύνολο) προέρχονται από τη Δεξιά.
Τι λένε όσοι προτείνουν Καραμανλή
Αυτό είναι και το βασικό επιχείρημα όσων ευαγγελίζονται την επιλογή Καραμανλή. Κατ’ αυτούς, μόνος αυτός μπορεί να ενώσει τον κατακερματισμένο χώρο της Δεξιάς και κατά συνέπεια να σπάσει το φράγμα των 180 βουλευτών. Όσο για τους βουλευτές του ΠΑΣΟΚ και της Κεντροαριστεράς; Όπως το θέτει καραμανλικός παράγοντας «όταν σφίξουν τα γάλατα και έρθει η ώρα της ευθύνης, τότε θα φανεί ποιος θέλει εκλογές και ποιος επιθυμεί εμπράκτως την σταθερότητα της χώρας».
Υπάρχει όμως και το κακό σενάριο, σύμφωνα με το οποίο δεν μπορεί να εκλεγεί ΠτΔ. Σε αυτή την περίπτωση, μια υποψηφιότητα Καραμανλή θα λειτουργούσε ενωτικά για τη Δεξιά, η οποία σε περίπτωση εκλογών θα πορευόταν με σημαία τον επανακάμψαντα πρώην πρωθυπουργό, με αποτέλεσμα να διεκδικεί με αξιώσεις τη νίκη ή έστω μια αξιοπρεπή ήττα.
Σενάριο που «μπάζει» για πολλούς λόγους
Πάντως, στην προκειμένη περίπτωση πιο ισχυρά φαίνεται πως είναι τα αντεπιχειρήματα. Επί του προκειμένου, ο πρώην πρωθυπουργός δεν εμφανίζεται έτοιμος για μια τιμητική αποστρατεία, καθώς δεν επιθυμεί απλώς να κυρώνει νομοσχέδια, να υπογράφει προεδρικά διατάγματα και να αναλώνεται σε εθιμοτυπικές συναντήσεις με την πολιτική ηγεσία του τόπου και ξένους ομολόγους του. Η αλήθεια είναι πως ο κ. Καραμανλης βλέπει θετικά την προεδρία της Δημοκρατίας αλλά μετά την προαναγγελθείσα συνταγματική αναθεώρηση, καθώς θα επιθυμούσε να υπηρετήσει ως πρόεδρος με εκτελεστικές αρμοδιότητες. Άλλωστε, όπως λένε και συνεργάτες του, «έχει μέλλον ακόμα» (σ.σ. χθες έκλεισε τα 58). Άλλωστε, δεν είναι τυχαίο πως μια σειρά στελεχών που συναντώνται και συνομιλούν με τον πρώην πρωθυπουργό ξεκόβουν το σενάριο για την προεδρία. Χαρακτηριστικό είναι το παράδειγμα του Νικήτα Κακλαμάνη, ο οποίος πριν από λίγο χρονικό διάστημα είχε δηλώσει πως ο πρώην πρωθυπουργός τον είχε ούτε λίγο ούτε πολύ εξουσιοδοτήσει να δηλώσει ο ίδιος δεν ενδιαφέρεται, παρά τα κυοφορούμενα σενάρια.
Φυσικά, μια ενδεχόμενη υποψηφιότητα Καραμανλή θα ήταν κόκκινο πανί για μεγάλο μέρος του ΠΑΣΟΚ, κυρίως για τον Γιώργο Παπανδρέου και μια ομάδα βουλευτών κοντά σε αυτόν. Άλλωστε, όπως το θέτει πρώην πράσινος βουλευτής «Θα στηρίξουμε για πρόεδρο της Δημοκρατίας τον άνθρωπο που θεωρούμε υπεύθυνο για την κατάρρευση της οικονομίας; Δεν θα τον επιβραβεύσουμε κιόλας». Αυτό πάντως δεν σημαίνει πως παράγοντες του ΠΑΣΟΚ δεν συζητούν το ενδεχόμενο μιας κεντροδεξιάς υποψηφιότητας, πολύ δύσκολα όμως του Κώστα Καραμανλή.
«Δείχνει» επίσπευση της προεδρικής εκλογής ο Καραμανλής
Μπορεί ο ίδιος να μην ενδιαφέρεται για τη θέση του προέδρου, ο πρώην πρωθυπουργός όμως θεωρεί πως η κυβέρνηση θα πρέπει να επιταχύνει τις διαδικασίες εκλογής του και να μην εγκλωβιστεί σε μια παρατεταμένη περίοδο προεδρολογίας και προεκλογικής ρητορείας. Επί της ουσίας, ο κ. Καραμανλής «δείχνει» το διάστημα αμέσως μετά την ολοκλήρωση της αξιολόγησης της Τρόικα και της δρομολόγησης του ζητήματος του χρέους, ώστε η κυβέρνηση να απεγκλωβιστεί πολιτικά και είτε να πετύχει παράταση του βίου της ή να προσφύγει στις κάλπες με το ηθικό πλεονέκτημα όμως πως αυτό γίνεται για να αποφευχθεί ένας επιζήμιος για τη χώρα πολιτικός εκβιασμός από την πλευρά του ΣΥΡΙΖΑ.
Πρακτικά, αυτό σημαίνει πως, σύμφωνα με την άποψη του πρώην πρωθυπουργού, η κυβέρνηση θα μπορούσε να ξεκινήσει τις διαδικασίες εκλογής ΠτΔ ήδη από τον Νοέμβριο, με στόχο η χώρα να μην εγκλωβιστεί σε μια ατέρμονη προεδρολογία.
Γιώργος Ευγενίδης

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου