Πέμπτη 25 Σεπτεμβρίου 2014

Στην ιδιωτική ασφάλιση στρέφονται οι Έλληνες



Αύξηση κατά 60% καταγράφεται την τελευταία διετία στο ποσοστό των Ελλήνων που στρέφονται στην ιδιωτική ασφάλιση για υγειονομική κάλυψη.Οι περισσότεροι ζητούν συγκεκριμένες παροχές, ενώ αρκετοί είναι και εκείνοι που θέλουν όλο το «πακέτο» των υπηρεσιών. Περίπου δύο στους πέντε Έλληνες έχουν συνολικά συμβόλαιο Υγείας με ιδιωτική ασφαλιστική εταιρεία.Τα παραπάνω προκύπτουν από πανελλαδική έρευνα, η οποία πραγματοποιήθηκε από την «Κάπα Research» σε δείγμα 1.258 ανθρώπων και επεξεργάστηκε
επιστημονικά ομάδα ερευνητών (Δημήτρης Ζάβρας, Ελευθερία Καραμπλή, Βασιλική Τσιάντου), υπό τον καθηγητή Οικονομικών της Υγείας Γιάννη Κυριόπουλο. Τα ευρήματά της παρουσίασε χθες ο κ. Κυριόπουλος στο ετήσιο συνέδριο του Ελληνοαμερικανικού Επιμελητηρίου «Health World», το οποίο πραγματοποιείται στην Αθήνα, όπως γράφει σήμερα το «Έθνος».
Σύμφωνα με τον καθηγητή, το συνολικό ποσοστό των συμμετεχόντων στην έρευνα οι οποίοι δήλωσαν ότι καλύπτονται από ασφαλιστική εταιρεία ως προς τη νοσοκομειακή και φαρμακευτική περίθαλψη ανέρχεται στο 38,7%. Από αυτούς, το 21,8% έχουν μερική κάλυψη με κάποιες παροχές και το 16,9% έχει πλήρη κάλυψη.
Το 2012 το συνολικό ποσοστό όσων είχαν ιδιωτικό ασφαλιστικό πρόγραμμα Υγείας ήταν αισθητά πιο χαμηλό (23,8%), με το 8,9% να δηλώνουν τότε ότι είχαν ορισμένες παροχές και «τσεκ απ» και το 14,9% το πλήρες πακέτο. Η διαφορά, δηλαδή, μέσα στην τελευταία διετία αφορά κυρίως τη μερική κάλυψη, η οποία έχει αυξηθεί περίπου κατά 150%.
Η τάση αυτή εξηγείται από τις απαντήσεις που δίνουν οι συμμετέχοντες σε ερωτήματα σχετικά με την ικανοποίηση από τις υπηρεσίες που παρέχουν το σύστημα Υγείας και ο ΕΟΠΥΥ. Τρεις στους πέντε (65,6%) αναφέρουν ότι η κατάσταση στο ΕΣΥ έχει επιδεινωθεί την τελευταία πενταετία, ενώ δύο στους πέντε (44,5%) έχουν παρόμοια άποψη για τον ΕΟΠΥΥ.
Ένας στους δύο (49,3%) δηλώνει καθόλου ή λίγο ικανοποιημένος και από το Πρωτοβάθμιο Εθνικό Δίκτυο Υγείας (ΠΕΔΥ).
Ενδιαφέρον παρουσιάζουν οι απαντήσεις των συμμετεχόντων σχετικά με τα χρήματα που κλήθηκαν να πληρώσουν από την τσέπη τους για περίθαλψη. Κατά το τελευταίο εξάμηνο, πλήρωσαν -κατά μέσο όρο και κατά κεφαλήν- 265,15 ευρώ για πρωτοβάθμια φροντίδα Υγείας. Το αντίστοιχο ποσό που έδωσαν για φάρμακα ήταν 103,35 ευρώ, για επισκέψεις σε γιατρούς (εκτός οδοντιάτρων) 74,77 ευρώ, για εργαστηριακές εξετάσεις 61,68 ευρώ και για ιατρικές συσκευές και υγειονομικό υλικό 25,35 ευρώ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου