Δευτέρα 29 Σεπτεμβρίου 2014

Όταν το χρήμα ακυρώνει την αξία των ανθρώπων…




Του Παναγιώτη Νανούδη

Σ’ ένα κόσμο που όλοι κυνηγούν την ύλη και το πλούτο, οι αξίες του ανθρωπισμού και του πνεύματος χάνονται στη ρουτίνα της πολύβουης πόλης. Πολιτευτές και πολίτες, επιχειρηματίες και άνεργοι… περαστικοί του ίδιου κόσμου που απλά διαφέρουν στην κατοχή χρήματος και στην άσκηση κοινωνικής επιρροής. Όλοι τους ανθρώπινες φιγούρες με υλικές αντιθέσεις αλλά πάνω απ’ όλα αναξιοποίητες πνευματικές δυνατότητες.


Στην ίδια παράλογη αντίληψη της κοινωνίας των διακρίσεων κινούνται και οι κυβερνήσεις των σύγχρονων και όχι μόνο οικονομιών. Άνθρωποι και νούμερα, ψυχές και χρήματα, έννοιες συνώνυμες και αναλώσιμες. Σκληρές πολιτικές με βάναυσες πρακτικές αφαιρούν ανθρώπινες ζωές και μοιράζουν για πάντα οικογένειες.

Όνειρα νέων και ελπίδες ωριμότερων εξανεμίζονται στο κυνήγι του χαμένου θησαυρού αναζητώντας μια καλύτερη ζωή σε άλλες πατρίδες, κρύες και συννεφιασμένες. Φεύγουν για λίγο όμως χάνονται στου χρόνου τις εκπλήξεις.

Όλοι μας θύματα μιας αυστηρής οικονομικής πολιτικής. Όλοι μας ήρωες της ζωής στο παραμύθι της δημοσιονομικής προσαρμογής, όλοι μας «μικροί και αδύναμοι» οικονομικά όμως με τεράστιο μεγαλείο ψυχής…

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου