Πέμπτη 4 Σεπτεμβρίου 2014

Νησιά ηλιακής ενέργειας στην Ιαπωνία


Δύο ιαπωνικές εταιρείες ανακοίνωσαν πρόσφατα τη δημιουργία τριάντα «νησιών ηλιακής ενέργειας» με σκοπό την παραγωγή 60 μεγαβάτ καθαρής ενέργειας.


Η Ιαπωνία καταλαμβάνει επιφάνεια περίπου 380.000 τετραγωνικών χιλιομέτρων, σχεδόν τρεις φορές την επιφάνεια της Ελλάδας, ωστόσο διαθέτει πληθυσμό παραπάνω από 125 εκατομμύρια ανθρώπους. Αυτή η έλλειψη χώρου δημιουργεί προβλήματα σε μία χώρα που φιλοδοξεί να απεξαρτηθεί από την πυρηνική ενέργεια και να βασιστεί περισσότερο στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, ειδικά μετά το μεγάλο ατύχημα στον πυρηνικό σταθμό της Φουκουσίμα το 2011. Η λύση που προτείνουν οι εταιρείες Kyocera και Century Tokyo Leasing είναι η αξιοποίηση υδάτινων σωμάτων.

Οι δύο εταιρείες θα συνεργαστούν για την κατασκευή αρχικά δύο μεγάλων νησιών ηλιακής ενέργειας, τα οποία θα αποτελούνται από εκατοντάδες φωτοβολταϊκά πάνελ και θα επιπλέουν πάνω σε δύο λίμνες, παράγοντας συνολικά 2,9 μεγαβάτ ενέργειας. Πέρα από την εξοικονόμηση χώρου, η παρουσία του νερού βοηθά και στην αύξηση της αποτελεσματικότητας των ηλιακών πάνελ, λόγω της χαμηλότερης θερμοκρασίας.

Ο πρώτος σταθμός ηλιακής ενέργειας θα κατασκευαστεί στην επιφάνεια της λίμνης Νισιχίρα και θα παράγει περίπου 1,7 μεγαβάτ ενέργειας, ενώ ο δεύτερος στην επιφάνεια της λίμνης Ντονγκπίνγκ και θα παράγει 1,2 μεγαβάτ καθαρής ενέργειας. Τα συνολικά 2,9 μεγαβάτ αρκούν για την ηλεκτροδότηση μεταξύ 450 και 1000 νοικοκυριών, σύμφωνα με τους ιθύνοντες.
Τα έργα θα ξεκινήσουν αυτό το μήνα και αναμένεται να έχουν ολοκληρωθεί τον Απρίλιο του 2015, ενώ οι δύο εταιρείες σκοπεύουν τελικά να κατασκευάσουν συνολικά 30 τέτοια νησιά, τα οποία θα παράγουν συνολικά 60 μεγαβάτ ενέργειας.

Η Century Tokyo Leasing θα αναλάβει τη χρηματοδότηση των εγκαταστάσεων, ενώ η Kyocera θα αναλάβει την κατασκευή, λειτουργία και συντήρηση του έργου, σύμφωνα με την ανακοίνωση που εξέδωσαν από κοινού οι δύο εταιρείες.

Πηγή: naftemporiki.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου